2024. április 29. - Péter

Hartung Sándor, a humanista alkotómester

Hartung Sándor a nyolcvanas évtizedben tűnt fel színpompás, gyönyörűen kimunkált életigenlő képeivel. Mára az egyik legelismertebb kortárs festőművészként tartják számon. Egy palack jóféle szekszárdi vörös mellett egy igazi reneszánsz gondolkodóval beszél
2008. július 15. kedd 11:09 - Nagy András


Ha már más látószögnél tartunk: vannak terveid a filmezéssel is?

Díjak
1986. Budapest, Pesterzsébeti Galéria: festészeti díj, közönség díj.
1986-1988. Szőnyi ösztöndíj
1988. Budapest, Gaál Imre Galéria: grafikai díj.
1994. Budapest, Sikoly környezetvédelmi kiállítás: festészeti díj.
1998. Budapest, Galéria13, Tavaszi Tárlat Biennále: festészeti díj.
1999. Budapest, XXIII. Kerületi Önkormányzat Soroksárért érdemérem.
2000. Budapest, Gaál Imre Galéria, Tavaszi Tárlat: közönség díj.
2006. Budapest, Gaál Imre Galéria, Tavaszi Tárlat-1956: festészeti díj
2006. Debrecen XIX. Országos Nyári Tárlat fődíja
Régi nagy álmom, hogy Madách: Az ember tragédiája című drámájából egy nagyjátékfilmet készítsek.
Már tíz esztendeje foglalkozom ezzel a tervemmel. Bubik István aki nagyon közeli barátom volt, játszotta volna benne Lucifert.

Beszéljünk arról, ami megvalósult.

2003-ban készítettem egy 25 perces kisjátékfilmet Igézet címmel, melyet néhány éve a filmszemlén is vetítettek és melyről azt tudni kell, hogy Bubik Istvánnak ez volt az utolsó filmszerepe. A film záró mondata amit Istvánnal itt a műteremben vettünk föl, a balesete előtt néhány nappal, egy Michelangelo szonett sorai: „Lábujjhegyen járj, ne zavard az álmom…„ A film esszenciális kérdéseket – létkérdéseket, a Shakespeare-i nő és férfi bonyolult kapcsolatát állítja középpontjába.

Úgy tudom, a táncművészet is fontos szerepet játszik az életedben...

XX. Debreceni Országos Nyári Tárlat
Az országos tárlaton kétévente kapnak lehetőséget a képző- és iparművészek a bemutatkozásra. A tárlatra tematikai és technikai megkötések nélkül pályázhatnak az alkotók festményeikkel, szobraikkal és grafikai alkotásaikkal.
A tánc mint társművészet, esztétikai megjelenésével nagyon közel áll a szívemhez. Közeli barátaim is ebből a szakmából kerültek ki.
Számomra arányaival az emberi test a legszebb dolog a világon. Mindig is foglalkoztatott a test mozgásában, dinamikájában is. Nem véletlen, hogy a mostani debreceni kiállításom megnyitója is a szokványos megnyitó helyett egyedi tánckoreográfia, egy táncköltemény volt - Ecsethangok- címmel. Amelyet barátaim a Honvéd együttes táncművészei: Horváth Zsófia és Rémi Tünde adtak elő.

Gondolkodtál azon valaha, mi lett volna, ha nem Magyarországra születsz? Vajon sikeresebb lehetnél külföldön? Egyáltalán: mennyire határozza meg a művészetedet az sajátos közeg, ahol élsz? Fontos a magyar világ, vagy az általad preferált egyetemes emberi értékek mindenütt azonosak?

Ez úgy alakult, hogy néhány helyen határainkon kívül is megmutathattam magam. Rotterdamban, Stuttgartban, Koppenhágában, Bécsben voltak kiállításaim, de legnagyobb külföldi tárlatom talán 2002-ben, Rómában volt, a Római Magyar Akadémián, a reneszánsz palotában. Akkor egy 40 képből álló anyagot mutattam be.
A művészet nem provinciális. Egy képnek a tengeren túl is ugyan úgy kell szólnia mint mondjuk itt a Kárpát-medencében. Persze az ember gyökerei nagyon fontosak. Én ha tehetném, legszívesebben egy kis szicíliai faluban töltenék minden évben egy hónapot, egy másikat mondjuk New Yorkban, a harmadikat az ausztrál korallzátonyok között búvárkodva fotóznék. Az elmélyült műhelymunkát azonban csupán itt, Soroksáron tudom elképzelni.

Rád mindig is jellemző volt a témaközpontúság. Honnan meríted őket, illetve mit gondolsz arról, hogy manapság egyre kevésbé jellemző az efféle művész hozzáállás?

Igen, talán a hatvanas években kezdett el hódítani az a filozófiai szintre emelt gondolkodásmód, melyet úgy foglalhatunk össze, hogy „halál a témára”. Ha valami, akkor ez alkati dolog. Engem például egy szép női arc inspirál, s ha elkezdek vele foglalkozni, a végén lehet, hogy egy reneszánsz Madonnát festek belőle, de ez nem mindig tudatosan alakul

Úgy tudom, a művészi beállítottság nálatok örökletes…

Alkotásai
„Hartung Sándor alkotásai nagy szenvedélyek, romantikus érzelmek és a higgadt, objektív valóságlátás kettősségének színterei... A vágyakozások, az álmok, a fantáziaképek higgadt rögzítésének és a megilletődötten megjelenített realitások festőileg és grafikailag bravúrosan előadott kavargásából, az ellentétek összecsapásából mindenkor a rútságok felett győzedelmeskedő szépség áhítása sugárzik" – méltatta Hartung Sándor művészetét Wehner Tibor író, művészettörténész.
Forrás: www.dtv.hu
Igen ,két fiam van, a nagyobbik a Filmművészeti Egyetem operatőri szakán tanul, a kisebb pedig egykori középiskolámban, a Képző és Iparművészeti Gimnáziumban tanul. Mindketten a másodévet fejezték be.

Nagyon érdekelne, hogyan lehet összeegyeztetni a művészéletet az aktív családi élettel…

Nehéz ezt a kettősséget egyensúlyban tartani.

Milyen művészeti szervezetnek vagy tagja?

Tagja vagyok a Magyar Festők Társaságának, a Magyar Képző és Iparművészek Szövetségének, valamint a XX. Kerületben működő –Új Átlók- művészi társaságnak.

Hartung Sándorról és műveiről bővebb információ a www.hartungsandor.hu weboldalon található.
Fotók: www.hartungsandor.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását