2024. április 24. - György

Szülni vagy kutatni?

Akinek netán mosolyt húzott volna az arcára a címben feltett kérdés, annak álljon itt egyetlen vigyorfagyasztó adat: A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) 350 tagot számlál jelen pillanatban, ebből 330 férfi, 20 pedig nő. Ja, és ez már komoly előrehaladás a
2008. július 1. kedd 09:59 - Nagy András
 Van tehát miről beszélni, s kivételesen nem „csak” azért, mert itt az ideje kihúzni a füldugókat, levetni a szemellenzőket, és odafigyelni arra a néhány törekvésre, amely a nők tudományos karrierlehetőségein javítani igyekszik. Hanem azért is, mert épp egy hete zajlott Budapesten egy nagyszabású konferencia a témában, a Tudományos és Technológiai Alapítvány (TÉT) rendezésében.

Egyre Nő a TéT

Tudós magyar asszonyok
Ancsel Éva (1927–1993) filozófus
Brunszvik Teréz (1775–1861)
De Gerando Antonina (1845–1914)
Dienes Valéria (1879-1978)
Göllner Mária (1894-1982) művelődéstörténész, a magyar antropozófia megteremtője
Hugonnai Vilma (1847–1922), az első magyar orvosnő
Kozmutza Flóra (1905-1995) gyógypedagógus
Leövey Klára (1821–1897) író, újságíró, pedagógus
Lomb Kató (1909–2003) nyelvzseni
Mándy Stefánia (1918-2001) művészettörténész
Péchy Blanka (1894–1988) színésznő, író
Péter Rózsa (1905–1977) matematikus
Ráskay Lea (15. század vége – 16. század eleje) kódexmásoló apáca
Sass Flóra (1842-1916), felfedező, Afrika-kutató
Teleki Blanka (1806–1862) pedagógus
Torma Zsófia (1840–1899) régész, antropológus
Veres Pálné (1815–1895) pedagógus

Kortársak:
Csörnyei Marianna (1975-) matematikus
Fehér Márta (1942) tudományfilozófus, tudománytörténész
Ferge Zsuzsa (1931) közgazdász, szociológus
Heller Ágnes (1929) filozófus
Ormos Mária (1930) történész
T. Sós Vera (1930) matematikus

Forrás: magyar wikipédia
Dr. Groó Dóra, az alapítvány ügyvezető igazgatója lapunknak elmondta, hogy a Tudományos és Technológiai Alapítványt 1994-ben hívta életre a Külügyminisztérium azzal a céllal, hogy segítse a magyar kutatók, kutatóintézetek, egyetemek, kutatás-fejlesztés (K+F) közeli cégek nemzetközi kapcsolatait, valamint, hogy támogassa őket a nemzetközi K+F együttműködésben való részvételükben. Az igazgatónő hozzáteszi, hogy szigorúan közhasznú szervezetről van szó, amelyet tíztagú kuratórium irányít (elnöke Dr. Bakonyi Péter, az MTA SZTAKI igazgatóhelyettese). Jelenleg 12 munkatársuk van.

Az alapítvány egyrészt a kétoldalú kormányközi tudományos és technológiai egyezmények alapján folyó projekteket kezeli az Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) megbízásából, másrészt aktív szerepet tölt be az Európai Unió 7. Kutatási Keretprogramjában való magyar részvétel támogatásában. Az utóbbi hét évben az alapítvány több mint harminc EU projekt vezetője vagy magyar partnere volt, van tehát tapasztalata tudományos programok felkarolása terén. Fontos tudni, hogy ezek a programok az egyes tudományterületeken egytől-egyig feltérképezték a magyar kutatási és együttműködési lehetőségeket, ezen kívül ismeretterjesztő feladatokat láttak el a különböző kutatásokról, magyar szakembereket juttattak be uniós kutatóprogramokba, valamint segítették a hazai keretprogram résztvevőit a pályázatok elkészítésében, a futó projektek során felmerülő adminisztratív és pénzügyi problémák megoldásában.

Groó Dóra azt is közölte, hogy A TéT Alapítvány fenti tevékenysége az egész országra kiterjed, és az elmúlt években egyre inkább előtérbe került a társadalomtudomány, s annak egy speciális területe, a "nők és tudomány" kérdésköre. Ezen a területen az alapítvány számos EU és magyar projektet, megbízatást nyert el, és az utóbbi három évben hat nagy rendezvényt szervezett Magyarországon.

Fő a tudatosság!

Az Unió 7. Keretprogram projektje által finanszírozott tanácskozás fő célja az volt, hogy tovább erősítse a tudatosságot a kutatásban dolgozó nők körében, és elérje, hogy a probléma végre nagyobb figyelmet kapjon a jelenleginél. Elsősorban két területen van szükség előrelépésre: az ágazatban tevékenykedő nőknek először is közvetlen környezetükben (férfi munkatársaik, főnökeik) kell magukra irányítaniuk a figyelmet, másodsorban pedig az illetékes kormányzati, intézményi döntéshozóknál kell „kicsapniuk a biztosítékot”. Nem véletlen, hogy a megbeszélés során több résztvevő is felhívta a figyelmet a tudatosság növelésének fontosságára, mivel jelenleg nemhogy a férfiak, de gyakorta még a nők sincsenek tisztában azokkal a hátrányokkal, melyek akadályozzák őket karrierjük kiteljesítésében.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását