2024. április 25. - Márk

Több kiképzett pilóta kell

A légierő fejlődése miatt a jövőben egyre több kiképzett pilótára lesz szüksége a honvédségnek; megnyugtató, hogy a fiatalok közül sokan érdeklődnek e katonai pálya iránt - mondta Szekeres Imre csütörtökön, amikor látogatást tett a honvédség szolnoki heli
2008. július 11. péntek 07:00 - Hírextra
A harci repülőgépeknél a pilótaképzés 5-6 évet is igénybe vesz, hiszen tart az átállás a MiG-29-es típusról a Gripenekre, amelyek vezetésére Kanadában készítik fel a pilótákat - tette hozzá a honvédelmi miniszter, aki Szabó Zoltán nyugalmazott vadászpilóta társaságában kereste fel a tábor részvevőit.

Mint megjegyezte: jelenleg a kanadai légi bázison a Magyar Honvédség repülő-vezetőképző programjában huszonnégyen vesznek részt, az oktatómunkát 12 magyar pilóta segíti.
Szekeres Imre kérdésre válaszolva elmondta, a közelmúltban Törökszentmiklós mellett és Fehérgyarmatnál történt repülőbalesetek nem vetették vissza a fiatalok repülés iránti vonzódását, de kiképzésük során vigyázni kell rájuk és maximálisan garantálni a biztonságukat.

A honvédelmi miniszter a fiatalokkal beszélgetve szólt arról, hogy a Magyar Honvédségen belül milyen fontos szerepet tölt be a légierő. Kiemelt feladata a zsúfolt hazai légtér védelme, emellett éppen a szolnoki ezred a példa arra, hogy az itteni helikopterek a harci feladatokon túl különböző katasztrófahelyzetekben vagy az árvíz elleni védekezésnél eredményesen bevethetők - mondta.

A katonai repülés népszerűsítésére és a honvédség pilóta-utánpótlásának biztosítására hivatott táborokat 2002 óta szervezik a repülés iránt érdeklő középiskolásoknak, főiskolásoknak és egyetemistáknak. Az idén 583 jelentkező közül választották ki azt a százhúszat, akik hat turnusban részt vehetnek az ingyenes táborban. A bekerülők van olyan is, aki már vitorlázórepülő vezetésére jogosító vizsgával rendelkezik. Az MTI tudósítójának több fiatal is elmondta, határozott szándékuk, hogy egyszer egy Gripen vadászgépet vezessenek, noha tudják, ez a sok szűrő és magas követelményrendszer miatt csak keveseknek sikerül.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását