2024. április 26. - Ervin

A légtér a legfontosabb

A légtér biztonsága, a légtér védelme kulcsfontosságú az országot fenyegető reális veszélyek - például a terrorizmus, ipari vagy természeti katasztrófák - elkerülése érdekében - emelte ki Szekeres Imre honvédelmi miniszter a kormánykabinet számára készíte
2008. június 28. szombat 11:50 - Hírextra
A miniszter elmondta: a légtér nem maradhat ellenőrzés nélkül, mert évente 3-400 ezer repülő megy át az ország felett.

Jelenleg a tárca azt a diplomáciai egyezményt szeretné elérni, hogy a NATO megvárja, amíg "végre valahára sikerül felépíteni a radart a Tubesre" - mutatott rá Szekeres Imre. Hozzátette, hogy az atlanti szövetség szerint a radar létesítése nemzeti feladat.

Az új radarnak a katonai szövetség elvárásai szerint 2009. január 1-jétől működnie kellene, ez nem tartható, ezért szükség van a régi - szovjet - lokátorok felújítására és üzemeltetésére. Így a Jután, Kupon és Medidán üzemelő radarokkal oldják meg az ország egyharmad részének ellenőrzését, amíg fel nem épül a harmadik nagy lokátor - mondta a tárcavezető.

Az MTI pénteken úgy értesült, hogy a honvédség létszámának ezer fős bővítését kéri a kormánytól a honvédelmi miniszter. Szekeres Imre készített egy jelentést, amelyben a tárca és a költségvetés tartalékából javasol átcsoportosítást katonai feladatokra, illetve haditechnikai fejlesztések megoldására.

Az MTI úgy tudja, a dokumentumban az is szerepel, hogy a Tubesre tervezett NATO-lokátor várhatóan csak 2010 után épül fel, így a csúszás miatt - a korábbi tervektől eltérően - meg kell erősíteni a meglévő radarrendszert. Ez azt jelenti, hogy radarokat kell megjavítani, objektumokat kell felújítani, és a légtérellenőrző ezred, valamint az összhaderőnemi parancsnokság létszámának növelésére is szükség van. A radarokkal kapcsolatban 2012-ig nagyjából 20 milliárd forintos költséget prognosztizál a jelentés.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását