2024. április 20. - Tivadar

Második honvédséget hoznak létre?

Szakértői bizottságot alakít a kormány egy, a honvédség szervezetébe illeszkedő önkéntes, tartalékos területvédelmi erő létrehozásának, működésének megvizsgálására; erről hétfőn döntött az Országgyűlés.
2008. június 9. hétfő 23:30 - Hírextra
Simicskó István (KDNP) javaslatát ötpárti egyetértés övezte.

A határozat kimondja, hogy az Országgyűlés szükségesnek tartja a Magyar Honvédség keretei között, annak alárendeltségében olyan tartalék erő létrehozását, melynek a területvédelem az alapfeladata.

Az Országgyűlés felkéri a kormányt, hogy hozzon létre szakértő bizottságot egy jövőbeni, a Magyar Honvédség meglévő szervezetébe illeszkedő önkéntes, tartalékos erő rendeltetésének, feladatainak, szervezeti felépítésének, irányítási rendjének, békeidőszaki felkészítésének, finanszírozhatóságának vizsgálata, illetve kidolgozása érdekében. A szakértői bizottság munkája alapján október 31-ig kell javaslatot terjeszteni az Országgyűlés elé.

A törvény indoklása szerint fontos, hogy a kormány kidolgozza az országvédelem szempontjából fontos, a társadalom tagjainak önvédelmi készségére alapozó, önkéntes tartalékos, a Magyar Honvédség alárendeltségébe tartozó területvédelmi erő létrehozásának elveit.

Az indoklás szerint az átalakult Magyar Honvédség létszáma, szerkezeti felépítése miatt már nem terhelhető - a megváltozott biztonságpolitikai környezet közepette sem – egy veszélyeztetettségi időszakban az ország működőképességének fenntartása szempontjából fontos objektumok őrzés-védelmével, területek lezárásával, jelentősebb csapatmozgások útvonal-biztosításával, katasztrófák következményeinek nagyobb létszámot igénylő felszámolásával.

Jelenleg békeidőszakban nincs hadkötelezettség, nincs tartalékos, és az ehhez szükséges szervezeti keretek is hiányoznak.

Az indoklásban felhívják a figyelmet, hogy a békeidőszakra vonatkozó általános hadkötelezettség megszüntetésével a hadkötelesek adatainak nyilvántartásából egyre több adat hiányzik, hiszen az egyén bejelentési kötelezettsége is megszűnt, csak a honvédelmi törvényben megjelölt központi és egyéb szervek kötelesek adatbejelentésre. Ezért fontos a hadköteles nyilvántartás új alapokra helyezése is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását