2024. május 2. - Zsigmond

A TASZ tiltakozik

Tiltakozik a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet azon bírósági döntés ellen, mely szerint tojást dobálni szabad; egyben veszélyesnek tartja, hogy a jogalkalmazó szervek rendszerszerűen nem élnek a jogi eszközökkel, ezért a szombati meleg
2008. július 9. szerda 13:19 - Hírextra
A Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet az MTI-nek szerdán küldött közleményében megdöbbenését fejezte ki a felmentő ítéletek miatt, és felhívta a figyelmet arra, hogy a bíróság döntése értelmében a gyülekezési jogukat békésen gyakorlók fenyegetése és folyamatos tojással való megdobálása nem csak a garázdaság szabálysértési, hanem bűncselekményi alakzatát is kimeríti.

A TASZ közleményében úgy fogalmazott: rendkívül veszélyesnek tartja, hogy a jogalkalmazó szervek most már rendszerszerűen nem élnek azokkal a rendelkezésükre álló eszközökkel, melyek alkalmasak lennének a gyűlölet-bűncselekmények és az alkotmányos jogaikat gyakorlók ellen fordulók esetében.

A TASZ álláspontja szerint a jelenlegi helyzetre nem a politikai szabadságjogok jogszabályi korlátozása, hanem az jelentene megoldást, ha a jogalkalmazó szervek élnének törvény adta lehetőségeikkel.

Felhívtak a figyelmet arra is, hogy a bírósági döntés logikáját követve mostantól az, aki például nem ért egyet egy-egy bírósági ítélettel, akár záptojásokkal is kifejezheti ellenérzését a bíróság tagjaival szemben.

A jogvédő szervezet azt javasolja, a rendőrség ne rongálás vétsége miatt indítson eljárást, ha az aljas indokból elkövetett, előre megfontolt szándékos emberölés kísérletére gyújtogatással kerül sor, a bíróságok pedig ne hozzanak önmaguknak is ellentmondó, abszurd felmentő ítéleteket a másokat alkotmányos jogaik gyakorlásában erőszakkal korlátozókkal szemben.

A TASZ gyülekezési joggal való visszaélés és a Liszt Ferenc téren történtek, valamint az internetes felhívások miatt közösség elleni izgatás miatt büntetőeljárást kezdeményez.

A július 5-én lezajlott fővárosi rendezvények több helyszínén vált szükségessé rendőri beavatkozás, miután a Meleg Méltóság Menetének résztvevőit, újságírókat, és a biztosításban részt vevő rendőröket tojásokkal, kövekkel, üvegekkel és Molotov-koktélokkal dobálták meg. Összesen 57 embert állítottak elő szabálysértés, vagy bűncselekmény elkövetése miatt.

Kedden négy embert - közülük hármat jogerősen - pénzbírsággal sújtott, három ellen az eljárást megszüntette a melegfelvonulással összefüggésben a Pesti Központi Kerületi Bíróság Szabálysértési Csoportja, mivel döntése értelmében "a tojásdobálás a véleménynyilvánítás általánosan elfogadható formája".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását