2024. április 26. - Ervin

Citromdíjasok II.

A történelmi pártok – kisgazdák, szocdemek és kereszténydemokraták – turáni átokkal terhes történetét Nyomasek Bobó fogalmazta meg a legtalálóbban: Konok kunok/szívós szittyák/egymást mindig/kitaszítják. Közkeletű feltételezés, hogy ebben a pá
2007. október 12. péntek 17:18 - Hírextra

Ahol szalámiznak ott hullik a forgács

A többszörösen hasadó FKgP törésvonalai némileg komplikáltabbak az MDF vagy a KDNP jobbközép-szélsőjobb mentén való polarizálódásánál. A helyes képlet a következő: jobbközép-szélsőjobb-Torgyán József. Utóbbi politikai karrierista bohóc szerepének kivételével ez mindig is így volt. Az, hogy két kisgazda politikus három pártban ül, csöppet sem nóvum a sajátosan magyar párt történetében.

Részlet Zsikla Győző Mi van a Független Kisgazdapárttal? c. írásából
Az a véleményem, hogy a bíróságok szándékosan lehetetlenítették el az FKGP működését, az önjelölt elnökök bejegyzéseivel. Kinek az érdeke mindez? Álláspontom szerint a kormányzó balliberális pártoknak érdeke az FKGP működésképtelenné tétele, hiszen kisgazdák nélkül az ellenzék nehezebben tudja őket legyőzni. Sőt a rendszerváltás óta kisgazdák nélkül nem volt jobboldali kormány. (Nem is lesz.) A függetlennek mondott Bíróság miért hoz politikai döntést a kormányzó pártok érdekében? Véleményem szerint azért, mert nem független a Bíróság, legalábbis a politikát érintő ügyekben, hiszen a Bíróságok költségvetését a kormánytöbbség szavazza meg. A bírók fizetése, a "munkahelyi körülményeik", vagyis minden a kormánytöbbségtől függ. Amíg ez így van nincs jogállam, nincs demokrácia Magyarországon! Azok a megyék kisgazdái, akik nem
fogadták el a törvénytelen elnököket a MIÉP-Jobbik a Harmadik Út pártszövetséget támogatták a 2006-os országgyűlési választásokon. Kisgazdák is indultak jelöltekként a szövetség színeiben, és nem vallottak szégyent! Eredményeik a szövetség jelöltjeinek eredményeihez képest átlagosak voltak, vagyis 2 % körüliek. Hozzájárultunk, hogy a szövetség egyedül a parlamenten kívüli pártok közül költségvetési támogatást jelentő 2.2 %-ot ért el. Bízom benne, hogy a MIÉP és a Jobbik nem felejti el a választásokon nyújtott segítségünket, és segíteni fogja talpra állásunkat. Minden részletre nem tértem ki, de úgy gondolom, a lényeget tartalmazza írásom, ez a helyzet kisgazdaügyben.

Forrás: www.fkgp.hu

A két világháború között is több kisgazdapárt virágzott és virágzott el egymás mellett. A Nagyatádi Szabó István-féle kisgazdapártból Bethlen István belépésével alakult a Keresztény Kisgazda-, Földműves és Polgári Párt, amit kímélő módon Egységes pártnak is hívtak. Az onnan kilépők vették fel először a független jelzőt. A két világháború között különböző irányokba szakadtak le újabb formációk a Rassay Károly vezette Függetlenségi Kisgazda-, Földmíves- és Polgári Párt (Rassay-párt) későbbi nevei (liberális, szabadelvű, polgári szabadságpárt) is mutatják irányultságát. Szintén beszédes nevű az FKgP szélsőjobboldali képviselőinek részvételével alakult Keresztény Nemzetiszocialista Párt.

A kisgazdák maradványainak egy része a MIÉP és a Jobbik választási szövetségéhez csatlakozott. Nem előzmények nélkül, gondoljunk G. Nagyné Maczó Ágnesre, vagy a korábbi viták nyomán kiváló Kisgazda Szövetség MIÉP-közeliségére. Eddigre a Kisgazda Polgári Egyesület már felszívódott a Fideszben, Torgyán körül pedig elfogyott a levegő (és a pénz). A 2002-es csúfos szereplés, és a Belgrád rakparti székház eladása után az Országos Nagyválasztmány Réti Miklóst választotta meg elnöknek, akit a Fővárosi Bíróság nem jegyzett be Torgyán doktor helyére a párt jogi képviselőjének. Mire a Fővárosi Ítélőtábla ezt megtette, a volt elnökség simán eltapsolta a párt vagyonát, 200 milliós adósságot hagyva az FKgP-re. Azóta szűnni nem akaró pereskedések jelzik a párton belüli hatalmi harcokat, melynek főszereplői Réti Miklós, Zsikla Győző, Deák József és Hegedűs Péter.

A botrányok idején Torgyánnal szembeforduló Bánk Atilla Magyar Vidék és Polgári Pártjának 2006-ban sikerült országos listát állítania. A párt programjának központjában a vidékfejlesztés állt. Bár a kuplerájok felállítása – nyilván vidéken, oda is kell egy kis GDP – és a halálbüntetés bevezetése egy kissé összezavarja a képet.

Ki a szocdem, én vagy te?

Az 1890-ben ismét megalakult MSZDP újjá is halva született. Attól a párttól, amiben az átigazoló MSZMP-tagok az ’56-ban bebörtönzött szocdemek mellett ülnek, hiába is várnánk harmonikus együttműködést. A nagy öregek, akik a Recsken szerzett élményeikről diskuráltak a taggyűléseken, nem véletlenül támogatták Petrasovits Annát. A szociáldemokráciával szimpatizáló elnökasszony határozottan szembehelyezkedett azzal az állampárttal, amelyik az 1956 október 30-án újjáalakuló SZDP vezetőit, megalkuvásra nem hajlandó tagjait szisztematikusan üldözte. Kéthly Annát száműzetésbe kényszerítette, Kelemen Gyulát letartóztatta. Ez a szembehelyezkedés az MSZDP-be belépő volt MSZMP-tagokat is érintette.

A Kereszténydemokrata Párt programjából
A szegényeknek ételt.
A rászorulóknak lakást.
Tisztességes béreket és megfizethető árakat.
A tudás, a szakértelem, a becsület, a termelőmunka uralmát.
Tőkéseink országépítő munkáját.
Munkát teremtő, létbiztonságot adó szociális piacgazdaságot.
Minden égtáj felé egyenletesen bővülő külkereskedelmet.
Tanult, művelt, tisztességes fiatalokat.
Kapkodás helyett okosan tervezett országépítést.
Gondoskodó, védő államot, erős önkormányzatot.
[...]
A Kereszténydemokrata Párt a gátlástalan erősek kirekesztő politikája következtében a Parlamenten kívül rekedt. Programjával most a politika színterére kíván lépni. Amennyiben a választók akaratából a Parlamentbe jut, úgy adott esetben a kormányt adó párt támogatását elvállalja, amennyiben az programjának megvalósítását biztosítja.
[…]
Célkitűzéseinket szolgáló követeléseink a magyar társadalom törekvéseibe illők. Olyan társadalmi és gazdasági rendet akarunk létrehozni, amelyikben mindenki megtalálja életének értelmét és boldogul. Az emberek védik környezetüket, szeretik hazájukat és becsülik egymást.

Pártunk címerében látható galamb- szimbólum a nemzeti megbékélésre figyelmeztet. Ezért következetesen visszautasítjuk a nemzetet jobb – és baloldalra osztó, az egyik, vagy másik oldalt nemzet – ellenesnek, illetve nemzeten kívülinek bélyegző megnyilvánulásokat, amelyek az országot egy „belső- Trianon” felé taszítják. Hazánk sorsdöntő feladatok előtt áll, amelyeket csak akkor leszünk képesek megoldani, ha a pártpolitikai nézetkülönbségeken túllépve felismerjük közös nemzeti küldetésünket – hitünk és elkötelezettségünk alapján.

Forrás: www.keresztenydemokratapart.hu
A Petrasovits Anna vezette szocdemeket több oldalról is támadták. A nagy baloldali párt helyére egyaránt pályázott az ekkoriban magát szociálliberálisnak meghatározó, Kéthly Anna, Bibó István és Jászi Oszkár "szellemi örökösének" nevező SZDSZ és az MSZMP-ből Nyers Rezső elnökletével alakuló MSZP is. Nyers Rezső előszeretettel hivatkozik szocdem múltjára, kérdéses, hogy azzal mennyire összeegyeztethető az SZDP-nek az MKP általi bekebelezése körüli tüsténkedése (1948-tól több fontos tisztséget töltött be a Rákosi -féle MDP-ben) és a "forradalmi munkás-paraszt kormányban" betöltött szerepe (1957-től KB tag).

A régebben Petrasovits Anna, ma Kapolyi "eocénprogram" László nevével fémjelzett MSZDP-be 1990 után tömegével léptek át volt MSZMP tagok, nem egyszer már az MSZP-ből. Az ő segítségükkel mozdították el Petrasovits Annát és helyezték az elnöki székbe Borbély Endrét. Ezután a korábban kilépő MSZMP-közeliek alapította Független Szociáldemokrata Párt és a Király Zoltán-féle Szociáldemokrata Néppárt egyesült az MSZDP-vel. 1994 óta az a Kapolyi László az elnöke, aki ma az MSZP padsoraiban országgyűlési képviselő. A korábbi KB tag, ipari miniszter ma Magyarország egyik leggazdagabb embere. Vagyonát a rendszerváltozás környékén szerezte, vitatható módon. Egyes feltételezések szerint az 1990 előtt kialakult kapcsolati tőkéje segítette abban, hogy az orosz államadósság fejében áramot importáljon, és a hasznot lefölözze.

Az 1890-ben alakult MSZDP-vel jogfolytonos SZDP (az MSZDP 1939-ben elhagyta az internacionalizmusára utaló "Magyarországi" jelzőt a nevéből, a '45 utáni koalíciós kormányban részt vevő és az '56-ban újjáalakuló párt is ezen a néven futott, a ma MSZDP névre hallgató alakulat 1989-ben újként bejegyzett pártnak számít) első vezetőségének zöme a '45-ös és '56-os SZDP-nek is tagja volt, a csörték idején Petrasovits Annát támogatták. 1997-ben egyesültek a Kéthly Anna Szociáldemokrata Párttal. Előszeretettel hívják magukat "történelmi" Szociáldemokrata Pártnak.

Szűrös Mátyás az MSZMP KB külügyi osztályának vezetője, volt Moszkvai nagykövet és ideiglenes köztársasági elnök 2003-ban lépett be az SZDP-be egy MSZP-s és egy Új Baloldalos kanyar után. Eleinte örömmel fogadták, mint olyan országos ismertségű baloldali politikust, aki szembefordult az MSZP-vel, de elnöksége nem volt hosszú életű. 2005-ben kitették a szűrét a Thürmer -féle kommunista Munkáspárt felé való tapogatózása és a régi elnökség eltávolítására tett kísérletei miatt. Az SZDP-ben a Fidesz emberének tartják, és egy kalap alá veszik a legnagyobb ellenzéki párt körül legyeskedő volt kommunistákkal, Pozsgay Imrével és Csintalan Sándorral. Utóbbi politikai pályájában szintén volt egy MSZDP-s állomás, az MSZMP után az MSZP és a Hír Tv előtt.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását