2024. május 3. - Tímea, Irma

Budapest, a meseszép szeméttelep?

Meg lehet nyugodni, Budapest nem Nápoly, nem is Róma. Nem tornyosulnak utcáinkon illegális szeméthegyek, nem gázolhatunk derékig a patkányoktól hemzsegő, bűzös hulladékhalmokban. Még sincs okunk az örömre. Fővárosunk ugyanis jóindulattal sem sorolható a m
2008. június 20. péntek 10:00 - Nagy András


Ki takarít itt, és ki takarít ott?

A kutyapiszokkal telitűzdelt járdák kapcsán a szóvivő leszögezte: társaságuk is látja a problémát, miként az aluljárók és egyéb „eldugott helyek” sokszor gyomorforgató képével is tisztában vannak. Horti szerint azonban jelentősen nehezíti az FKF mindennapi tevékenységét, hogy a jelenlegi önkormányzati törvény igen zűrös viszonyokat teremt a különböző feladatkörök szempontjából. A szóvivő szerint a főváros közterület kezelése leginkább egy jókora tavaszi vegyes felvágotthoz hasonlítható. Példaként az örök gondot jelentő Moszkva teret említi: ha valaki kilép mondjuk a metróaluljáróból, egy percet sem kell sétálnia ahhoz, hogy legalább három különböző intézmény hatáskörét érintse. A tér zöld felületei a Főkert gondozásában állnak, a nagyobb utak az FKF égisze alá esnek, a vásárosbódék előtti placc rendben tartása a tulajdonos dolga, a teret határoló kisutcák tisztaságáért (?) többnyire az önkormányzatok felelnek és így tovább. Kell-e mondani, hogy az 1994-ben keletkezett jogszabály (is) megérett a felülvizsgálatra?



Összehangolt roham– egyelőre kísérleti jelleggel

A sok rossz hír után már-már vigasztalólag hatott, mikor a szóvivő kijelentette: még idén elindul egy nagyszabású akciósorozat, melynek célja az egész főváros tisztába tétele. A kezdeményezés egyelőre csupán a Margitszigeten él, ugyanakkor figyelemreméltó, hogy részt vesz benne az FKF mellett a rendőrség, a közterület felügyelők, az ÁNTSZ is. A vállalkozás lényege, hogy az eddig külön próbálkozó szervek ezúttal együttműködve lépnek fel a szemetelőkkel, tilosban parkolókkal, vagy épp a falfirkáló bandákkal szemben. Ha beválik, később Budapest más részeire is lecsaphat az „elitkommandó”.

Ki váltson itt szemléletet?

Nincs igazgató a közterület-felügyelőknél
2008. 06. 10. 12.42 Hírextra

Eredménytelenné nyilvánította keddi rendkívüli ülésén a Fővárosi Közgyűlés Városrendészeti Bizottsága a fővárosi közterület-felügyelet igazgatói posztjára kiírt pályázatot - tudta meg az MTI a zárt ülés részvevőitől.

A politikusok tájékoztatása szerint a bizottság nem döntött új pályázat kiírásáról, így továbbra is a márciusban megbízott igazgatóhelyettes irányítja a szervezetet.

A képviselők elmondták, hogy a pályázatra 11-en jelentkeztek, közülük korábban tizet hallgattak meg. A bizottság által megfelelőnek talált négy pályázót azonban nem elég jónak tartotta a főpolgármester által vezetett kabinet. A kinevezésben véleményezési jogkörrel rendelkező főpolgármester álláspontjára való tekintettel a szakbizottság végül is a döntés másodszori elhalasztása után, kedden eredménytelenné nyilvánította a pályázatot. Tiba Zsolt főjegyző korábban a kabinetülésen jelezte, hogy egy köztisztviselői pályázatot a kiíró bármikor eredménytelenné nyilváníthat.

Az MTI információi szerint a pályázat eredménytelenné nyilvánítását a hét MSZP-SZDSZ bizottsági tag támogatta, az ellenzékiek pedig tartózkodtak vagy nemmel voksoltak.

A posztra az előző igazgató, Barna Sándor év eleji elhalálozása miatt írtak ki pályázatot.

Forrás: MT
A Szeretem Budapestet Mozgalom 2004-es indulása után mára az egyik legmérvadóbb fővárosi civil társulássá nőtte ki magát. Elismertségét mutatja, hogy 2007. május elseje óta Bojár Iván András személyében a Fővárosi Önkormányzatnál Városarculati Tanácsnoka is van. Moravcsik József, az egyesület titkára nagyon határozott véleményt formált mind a budapesti állapotáról, mind pedig a rendért leginkább felelős vállalatról. Szerinte az FKF Zrt. régi típusú, szocialista jelleggel kezeli a fővárost, nem pedig modern, nyugat-európai szellemben. Ez a fajta mentalitás a titkár olvasatában leginkább a vállalkozó kedvben nyilvánul meg: minél kisebb költségek mellett úgy-ahogy megoldani a feladatot, de egy cigarettacsikkel sem többet. Egyetlen pozitívumként Moravcsik a vállalat logisztikai tevékenységét emelte ki, a nyugati szintű lomtalanításra szerinte az FKF járműparkjában és vezetésében is kimondottan alkalmas.

Ezzel azonban véget is vetett a dicséretnek, s a továbbiakban hosszasan sorolta a „narancsmellényesek” hiányosságait. Abban ugyan egyetértett Horti Zsófiával, hogy a szelektív hulladékgyűjtő szigetek jelentik talán a legnagyobb gondot az utcákon, azonban az embereké mellett az FKF felelősségét sem mulasztotta el hangsúlyozni. Szerinte nem a mostani kültéri gyűjtést kéne erőltetni, mivel a társasházakban megoldott, lépcsőházas tárolás nemcsak hatékonyabb, hanem eleve ki is zárja az illegális szemét felhalmozódását. Moravcsik azt mondja, nem véletlen, hogy például az ötödik kerületbe be sem engedték a színes konténertömböket. A jelenlegi rendszer a civil szervezet szerint egyedül az FKF-nek kedvez, mert kényelmes.



Kisebb cég, nagyobb hatékonyság?

A kutyapiszokért Moravcsik csak részben tette felelőssé a közterület fenntartókat, szerinte túlságosan sűrűn lakott a belváros, és túl sokan tartanak állatot. Elmondta azt is, hogy a parkok és kisebb utak nem az FKF hatáskörébe tartoznak, miként a hajléktalanok problémáit  sem az ő tisztük megoldani. Horti Zsófiához hasonlóan egyébként ő is úgy látja, hogy a jelenleg hatályos jogszabályok feleslegesen szedik ízekre a közterület kezelését.
Azonban nagy bajnak tarja, hogy az FKF 10 éven át kapott külön pénzt az illegális plakátok eltávolítására, mégsem tud érdemleges eredményt felmutatni. Szerinte hasznos lenne, ha a vállalat egyes részfeladatokat kiadna kisebb és hatékonyabb cégeknek.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását