2024. április 28. - Valéria

Törvényellenes az adatgyűjtés

Jogellenes, ha a közszolgáltató a törvényben előírtnál több adatot kér a közüzemi szerződésben - állapította meg Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, aki szerdán juttatta el erről szóló állásfoglalását az MTI-hez.
2008. június 18. szerda 16:25 - Hírextra
Szabó Máté, az adatvédelmi ombudsman jogkörében eljáró általános biztos azzal kapcsolatban tette közzé álláspontját, hogy egyes szemétszállítást végző közszolgáltató cégek a szolgáltatást igénybe vevőktől a közüzemi szerződésben nem egyszer a törvényben előírtnál több adatot - adóazonosító jelet, munkahelyre vonatkozó adatokat, a házastársakra vonatkozó személyes adatokat - kérnek.
Emlékeztetett rá: a közszolgáltató kizárólag az igénybe vevő nevét, lakcímét, születési helyét és idejét, valamint anyja nevét kérheti és kezelheti, minden más adat kezeléséhez az érintettek - tájékozottság alapján történő - önkéntes és félreérthetetlen hozzájárulása szükséges. Felhívta a figyelmet arra is, hogy még az érintett hozzájárulásával kezelt adatok is csak addig tárolhatók, használhatók fel, ameddig az a törvényes cél elérése érdekében történik.
A biztos szerint tehát jogellenes a közszolgáltató cégek gyakorlata, hogy a szolgáltatást igénybe vevőktől a törvényben előírtnál több adatot kérnek. Mint írta, ezen adatok kezelése törvényes cél nélküli, "készletező" adatgyűjtésnek minősül, ezért jogellenes, "hiszen a közüzemi díjhátralékok behajtásához elégségesek a hulladékgazdálkodásról szóló törvényben meghatározott személyes adatok".

Szabó Máté emlékeztetett arra, hogy a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvény értelmében személyes adat csak akkor kezelhető, ha ahhoz az érintett hozzájárul, vagy azt törvény vagy - törvény felhatalmazása alapján, az abban meghatározott körben - helyi önkormányzat rendelete elrendeli. A hulladékgazdálkodásról szóló törvény szerint a közszolgáltatással összefüggő személyes adatok - a közszolgáltatást igénybe vevő neve, lakcíme, születési helye és ideje, anyja neve - kezelésére vonatkozó rendelkezéseket a helyi önkormányzat hozza meg - írta a biztos.
Megjegyezte: az adatvédelmi törvény értelmében személyes adatot kezelni csak meghatározott célból, jog gyakorlása vagy kötelezettség teljesítése érdekében lehet. A cél megvalósulásához szükséges mértékben és ideig kizárólag olyan személyes adat kezelhető, amely az adatkezelés céljának megvalósulásához elengedhetetlen.

"A célhoz kötöttség követelményéhez tartozik az is, hogy még az érintett hozzájárulásával kezelt adatok is csak addig tárolhatók, használhatók fel, ameddig az a törvényes cél elérése érdekében történik. A cél lehet például az ügyfelekkel való hatékonyabb kapcsolattartás (a telefonszám, email-cím esetében). Elengedhetetlen továbbá, hogy az adatkezelő cég adatlapon tüntesse fel az adatszolgáltatás önkéntességét és célját" - olvasható az ombudsman állásfoglalásában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását