2024. május 3. - Tímea, Irma

Bal-jobb, bal-jobb, mennek a majmok

Lehet más a politika? – kérdezi az Ökopolitkai Műhely. Vitasorozatuk utolsó alkalmával a a vendégek, Elek István, György Péter és Schiffer András arra adtak választ, hogy ha a létező kínálat az jobb és bal, akkor hová esik a harmadik út?
2008. június 11. szerda 16:11 - Tálos Lőrinc


Változtassuk meg a politikát!

Schiffer válaszolt Baló György visszatérő, a kiutat, megoldást firtató kérdésére is: „Az egyik az állampolgári részvétel, ami kimozdíthatja ezt a rendszert. Ez akkor lesz, ha kellően sokan nem csak azt mondják, hogy elegük van ebből a cirkuszból, elegük van a perspektívátlanságból és a víziótlanságból, hanem tesznek is ez ellen valamit. Az elmúlt pár évben Magyarországon, ez a folyamat eléggé reménykeltő képet mutat. Említhetném a Szindikátus, vagy a Zengő mozgalmat, tehát léteznek öntevékeny hálózatok.”



György vitába szállt az este többi vendégével, és a szkeptikusan viszonyult a felkínált receptekhez. Szerinte a Schiffer által említett mozgalmak lokális problémák mentén szerveződtek, és sikerességük szerinte pont a politikamentességből adódik. És a példaként említett Critical Mass-t pont azért tartja sikertörténetnek, mert nem politizálható: „Ki fog odaállni a végére és azt mondani, hogy oké rendben van, nekem bicikliztél nyuszikám? Hála Istennek senki, s szerintem ettől olyan sikeres. Van nekem ez az ismert médiakollégám, ez a Tomcat nevű versenyző, akivel én egy furcsa viszonyban élek. Elkövetett egy urbanisztikai tévedést. Bement az Újlipótvárosba, ahonnét őt kétszer egymás után zavarták ki, egy héten belül” – utalt György az ellentüntetésekre, hozzá téve, hogy a miniszterelnök és a „Gazprom kiváló képviselője” hiába próbált meg a végére állni, hiába próbálta leeinstandolni az első, spontán tüntetés pozitív visszhangját.

A problémám az, hogy amikor te azt mondod – polemizált Elekkel György –, hogy nem lehet, nemzetpolitika nélkül élni, mert akkor jön a sodródás, a tehetetlenség, a globalizáció és a pénzhatalom, ami az utóbbi pár évben, aközben itt a teremben mindenkinek hitelkártyája és mobiltelefonja van. Amikor azt mondom, hogy a nemzetállam megszűnt, akkor azt mondom, hogy megszűnt az a XIX. századi politikai korporáció, ami a nemzetállam területe felett autonóm módon döntéseket tudott hozni.

György Péter igyekezett konkretizálni álláspontját: „Nem vagyok globalizációfatalista. Rémesen ijesztőnek tartom a globalizációkritika ügyében létrejövő lokalitás-fetisisztikus vallást. Nem úgy van, hogy majd elfogy az energiája a Földnek és akkor majd bizony jő a "kertmagyarország", ahonnét majd nem fogunk tudni kimenni. Ez nem jelenti azt, hogy klulturálisan örömmel tölt el, hogy a német középosztály thaiföldön mosatja az ingeit. Nem azt mondom, hogy ezek a problémák nem foglalkoztatnak. Attól szeretném önöket megóvni, hogy ebből összeállítsanak – ha tetszik – egy vallást. Szeretném önöket emlékeztetni arra a bizonyos weimari köztársaságra, arra a csodálatosnak nem nevezhető furcsa 20-as éveire, amikor bizony nagyon sok ilyen mozgalom tombolt. Ezt hívja a művészettörténet a „káposzta-próféták korának”. Ott üldögéltek ezek az emberek, az egyikük – ugyanez volt kérem, higgyék el nekem – azt gondolta magában, hogy a meztelenség fog segíteni, mert a Nap majd segít, a másikuk azt gondolta magában, hogy a tiszta forrásvíz, vagy a vegetarianizmus. A globalizációkritika egy kérlelhetetlenül racionális lépések sorozatából álló dolog és nem lokális fetisisztikus vallásokból áll.


Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását