2024. május 3. - Tímea, Irma

A Védegylet szerint nemzetközi példa Fülöp megválasztása

A Védegylet szerint nemzetközileg is előremutató lépés, hogy az Országgyűlés hétfőn, negyedszeri nekifutásra megválasztotta Fülöp Sándort a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának; ezt maga a szervezet tudatta kedden közleményben az MTI-vel.
2008. május 27. kedd 14:54 - Hírextra
Mint írták, a tavaly novemberben elfogadott törvény alapján létrehozott pozíció betöltése "egy olyan, nemzetközi szinten is egyedülálló és előremutató intézmény munkájának megkezdését jelenti, amely jelentősen hozzájárulhat az utánunk jövő generációk érdekeinek hatékony megjelenítéséhez és a fenntarthatóság elvének gyakorlati érvényesítéséhez". Hozzátették: az intézmény létrehozását nyolc éve kezdeményező és érdekében azóta lobbizó Védegylet döntő fontosságúnak tartja az új közjogi funkció megteremtését.

Véleményük szerint az elmúlt években számos esemény és intézkedés bizonyította, hogy "a közpolitikai döntéshozatalban a pillanatnyi, kevéssé fajsúlyos szempontok rendszeresen felülírják a jövő nemzedékek alapvető, hosszú távú érdekeit". Remélik, hogy az újonnan létrejött intézmény hatékony működésének feltételei adottak lesznek a közigazgatási szervek és a kormányzat részéről.

"Bízunk abban, hogy az új ombudsman megfelelő eszközöket fog kapni ahhoz, hogy szemmel tartva ezeket a folyamatokat, valóban érvényesíteni tudja utódaink egészséges környezethez, a választás szabadságához és a természeti forrásokhoz való méltányos hozzáféréshez fűződő jogait" - fogalmaztak.

Hozzátették: a Védegylet civil szervezetként mindeddig működtette a Jövő Nemzedékek Képviseletét, és a továbbiakban is mindent meg fog tenni azért, hogy "az új közjogi intézmény valódi változásokat hozzon a hazai politikai kultúrában és döntéshozatali gyakorlatban".

Véleményük szerint a jövő nemzedékek biztosa intézmény létrehozásával Magyarország "nemzetközileg is figyelemre méltó lépést tett egy hosszú távon működőképes és méltányos Európa kialakítása érdekében". Azt írták, hogy az ország nemzetközi arculata új elemmel bővülhet: "a jövőért, majdan megszületendő embertársainkért és a társadalmi igazságosság eszméjének érvényesítéséért felelősséget vállaló, Európa jövőjéről aktívan és előremutató módon gondolkozó állam képe alakítható ki".

A magát "civil politikai" szervezetként meghatározó Védegylet 2000 márciusában alakult; "amikor a tiszai ciánszennyezés országszerte sokkolta az embereket" - írják honlapjukon. Az ökopolitikai civil szervezet alapítói a természeti és kulturális sokféleség megőrzését, a környezetért viselt felelősségtudat megerősítését, a közvélemény tájékoztatását, a döntéshozók meggyőzését és a jövő nemzedékek érdekeinek képviseletét fogalmazták meg legfőbb céljuknak; ezen kívül egy jobb minőségű élet feltételeinek megteremtését Magyarország minden lakója számára.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását