2024. május 3. - Tímea, Irma

Bal-jobb, bal-jobb, mennek a majmok

Lehet más a politika? – kérdezi az Ökopolitkai Műhely. Vitasorozatuk utolsó alkalmával a a vendégek, Elek István, György Péter és Schiffer András arra adtak választ, hogy ha a létező kínálat az jobb és bal, akkor hová esik a harmadik út?
2008. június 11. szerda 16:11 - Tálos Lőrinc


A kérdés az, hogy egyáltalán van-e értelme firtatni ezeket a kérdéseket? Eligazít minket, amikor politikai alternatívákat keresünk? A napi pártpolitika szintjén az a politikai diskurzus, ami ma uralkodik a bal és jobboldal fogalomnak van egy "olyan-amilyen" jelentéstartalma, viszont tökéletesen reflektálatlan arra a problémagócra, amit meg kéne oldani.

Az Ökopolitikai Műhely
Lehet más a politika? Ha az utóbbi évek szűnni nem akaró, öncélú sárdobálására, a húsba vágó közéleti kérdések megvitatását helyettesítő botrányokra, a társadalom égető problémáitól egyre nyilvánvalóbban elszakadó mai politikai pártok tehetetlenségére, önzésére és korruptságára gondolunk, magától értetődő a válasz: muszáj másnak lennie. Az Ökopolitikai Műhely vitasorozata egy párbeszéd kezdete, melyben azt javasoljuk: nézzük meg közelebbről, milyen is az, amivel torkig vagyunk. És miért olyan, amilyen? Hol rontottuk el? De főként: hogyan lehetne, kellene másként csinálni? Ha lenne hozzá képzeletünk, bátorságunk, tehetségünk, erőnk.