2024. április 27. - Zita

A legújabb magyar könyv

Adriai képek, Magyar útirajzok címmel jelentette meg legújabb kötetét Kiss Gy. Csaba irodalomtörténész professzor, a könyvet a Palatinus Kiadó gondozta és Gergely András történész mutatja be csütörtökön az MTA Irodalomtudományi Intézete Illyés Gyula Archí
2008. június 11. szerda 20:42 - Hírextra
Az összeállításban 17 szerző szerepel, s a XVIII. század végétől az 1930-as évekig kísérheti végig az olvasó magyar földrajztudósok, utazók szemével az Adriai-tenger csodáit, állat- és növényvilágát, a szigetek életét - mondta el az MTI-nek Kiss Gy. Csaba.

Az első írás Teleki Domokos (1773-1798) útirajzírótól, ásványgyűjtőtől származik, Fiuméról (Rijekáról) szóló részlet a Hazai utazások című könyvéből. A reformkor nagyjait is megérintette az Adria, Wesselényi Miklós (1796-1850) politikus, az 1838-as pesti "árvízi hajós" 1836-ban elindult Olaszországba, s közben 10 napot töltött Fiuméban és a környező szigeteken.

A XIX. század második felében Herman Ottó (1835-1914) természettudós, néprajzkutató 1859 és 1861 között katonai szolgálatát töltötte. Fiuméból gyalogmenetben Zárába (Zadar) vitték, ott behajózták s Raguzában (Dubrovnik) kötöttek ki. Ott esze és szorgalma miatt kiemelték és katonai írnokként dolgozhatott. Úti élményeit naplójában megörökítette.

Kenedi Géza (1853-1935) ügyvéd volt az első komoly bédekkeríró. 1884-ben megjelent könyvéből a Fiume, Abbázia, Kvarnero című részletet idézi Kiss Gy. Csaba.

Részlet olvasható Szinnyei József híres bibliográfus fiának, Ottmárnak az 1892-ben megjelent Magyar lobogó az Ádrián című könyvéből: a Fiumétól Spalatóig (Split) című szakasz került be a kötetbe. Györök Leó fiumei magyar-francia nyelvtanár - aki szenvedélyesen szerette a tengert - saját tervei alapján épített egy vitorlást, s 1891-ben Szinnyei Ottmárral együtt nekivágtak az útnak.
Leidenfrost Gyula (1885-1967) tengerkutató, biológus több Adria-expedícióban is részt vett, s a két világháború között több ismeretterjesztő kiadványa látott napvilágot. 1937-ben adták ki a Kék Adria című könyvét, amelyből részletek olvashatók a most megjelent Adriai képek című válogatásban.
Kiss Gy. Csaba elmondta, hogy 1999 és 2004 között öt évig volt vendégtanár a Zágrábi Egyetemen, s akkor fordult figyelme magyar írók, tudósok Adriai-tengerrel foglalkozó írásai felé. Egy éve már megjelent összeállítása Magyar írók az Adriáról címmel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását