2024. április 26. - Ervin

Esőben is vonzó a Könyvhét

A gyakran eleredő záporok ellenére vasárnap is élénk érdeklődés kísérte a 79. Ünnepi Könyvhét és a 7. Gyermekkönyvnapok standjait a rendezvény központi helyszínén, a budapesti Vörösmarty téren.
2008. június 9. hétfő 07:26 - Hírextra
A távirati irodának nyilatkozó írók, kiadók és vásárlók egyaránt elmondták: a Könyvhét legnagyobb érdemének azt tartják, hogy itt találkozhatnak egymással.

Hasonlóan vélekedett Hankiss Elemér is: "jó lenne többet beszélni az olvasókkal. Ezt mindig nagyon szívesen teszem, mert a magyar kritikai irodalomból kevés visszhangot kap az ember, pedig érdekel, hogy az emberek hogyan vélekednek a könyveimről, és mit gondolnak a világról".
Az Ikaros bukása című kötetét dedikáló szociológus-író szerint nagyon drága ma a könyv Magyarországon. - "Az árak majdnem ott tartanak, mint nyugaton, míg a fizetések csak harmadakkorák. Lehetne sokkal olcsóbb, ha nem terhelnék agyon különféle terhekkel" - vélekedett Hankiss Elemér.

Mint elmondta, élvezi az idei Könyvhét hangulatát: "van eső és nap is, és ez kellemes, bár tegnap is bőrig áztam".

Rövidesen el is eredt a sűrű eső, amely szétzavarta a Görgey Gábor asztalánál várakozókat, nem ijesztette el azonban a Gryllus Vilmos koncertjét hallgató gyerekek nagy részét, akik esőköpenyt húzva vagy kabátot a fejük fölé tartva élvezték tovább a Kaláka alapító tagjának muzsikáját.
A Vörösmarty-szobor előtti standoknál a gyermekkönyv-kiadók játszó- és olvasóasztalokat is kihelyeztek. - "Most vettük meg Nagy Natália mesekönyvét, ezt olvasom, amíg anyukám és dédmamám körülnéznek, hogy maguknak is keressenek valamit" - árulta el az egyik asztalnál elmélyülten a könyvébe bújó "majdnem tizenhárom éves" kisfiú. Hozzátette, ő sokkal jobban szeret olvasni, mint tévét nézni, noha a barátai nem így vannak ezzel.

"A Könyvhét mindig nagyon függ az időjárástól: az se jó, ha túl rossz az idő, de az sem, ha nagyon süt a nap, mert akkor mindenki elmegy Budapestről a hétvégére. A másik titok: akkor sikerül jól a Könyvhét, ha vannak új címek, főleg, ha ezek találkoznak a vásárlók igényeivel" - számolt be a sikeres könyvheti jelenlét titkairól Gyurgyák János.

Az Oziris Kiadó vezetője elmondta, mindig hajnalban szokott körülnézni a többi standnál, mert olyankor még nincsen sok ember. "Érdekes, hogy szemben azokkal a statisztikai adatokkal, amelyek szerint stagnál a hazai könyvpiac, itt mindig több és több pavilon van. Persze, aki a Könyvhéten nem mutatja meg magát, az olyan, mintha nem is lenne" - vélekedett.

Az Oziris standjánál egy fiatal pár éppen az Öt és feles című kötet vette meg. - "Sajó Lászlót mindig elolvassuk a Magyar Narancsban, most összegyűjtögették az írásait. Nagyon vártuk már, ráadásul a könyvet kiegészítették Burger Barna fotóival" - mondta el a dedikálásra váró pár.

Hozzátették, éppen az eső alatt érkeztek, de ennek ellenére nagyon sokan vannak a téren: "épp ez a baj, mert alig lehet megnézni a könyveket. Egy tízezressel jöttünk, abból úgy hétezret így is elköltöttünk. Most körülnézünk még, és lehet, hogy holnap is visszajövünk" - indultak tovább.
"Nemrég kezdtem a dedikálást, és mindjárt esni fog. Tegnap is abban a pillanatban, hogy kiültem, eleredt az eső, de legalább délelőtt jó idő volt" - panaszkodott nevetve Kornis Mihály.

A Kalligram Kiadó standja előtt ülő szerző úgy vélte, "a Könyvhét mindig nagyon kellemes egy írónak, mert tapasztalja az olvasók szeretetét. Minden olvasómmal elbeszélgetek, nagyon jó találkozásaim vannak. Két évvel ezelőtt, a Kádár-kötetem megjelenésekor például mindenki előadta a saját Kádár-verzióját. Nagyon jó élmény volt, hogy szinte mindenféle politikai beállítottságú emberrel beszélő viszonyba kerültem" - számolt be tapasztalatairól.

Hozzátette: "úgy látom, a kínálat évről-évre bővül, én is nagyon sok könyvet vettem. Kettős tudattal rendelkezem: részben boldog vagyok, de tisztában vélek lenni azzal, hogy az internet és az audiovizuális multimédia a jövő, és a könyvkiadás egyszer egy hatalmas fekete pénteket fog megélni".

Kornis Mihály úgy vélte, túl sok könyv jelenik meg az utóbbi időben. "Hiányzik a kultúrából az a mozzanat, amely az érték és a mérték meglelésében segítene. Talán az írók is felvehetnék a kapcsolatot olvasóikkal új módokon: nekem is van internetes oldalam, és üzenem, hogy most indítok egy befogadó blogot, amelyre bárki küldhet írást, és ha az eléggé nívós, azonnal önálló posztként közlöm" - beszélt a könyvkiadás gondjairól és azok lehetséges megoldásáról az író.
Kornis Mihály közelében dedikált Konrád György és Grecsó Krisztián is, így a három szerző a rendezvény legnépesebb területévé tette asztalaik környékét. Kicsit távolabb, főleg az idősebbek körében volt népszerű Jókai Anna, hosszú sor várt az írónő aláírására.

A tér másik felén szinte a Vörösmarty-szoborig kígyózó sor gyűlt össze, mikor Ba:cher Iván dedikálni kezdett. "Még áprilisban vettem a köteteket a Könyvfesztiválon, ezeket hoztam ki, mikor megtudtam, hogy az író dedikál. Szeretném, ha minél több ilyen találkozási lehetőség lenne, és örülök, hogy ilyen hosszú sorban kell állnom" - mondta el az egyik olvasó
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását