2024. május 2. - Zsigmond

Szili Katalin Kínában tárgyal

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke vasárnap megkezdte hivatalos látogatását Kínában; programjai során Sencsenben (Shenzhen) ünnepélyesen lezárja a 2007 szeptemberében kezdődött Magyar Évad rendezvénysorozatot, illetve - magyar kormányzati egyetértéssel
2008. június 1. vasárnap 17:21 - Hírextra

Az Országgyűlés elnöke találkozik a makaói majd a hongkongi törvényhozás elnökével, tárgyalásokat folytat a Kínai Népi Politikai Tanácskozó Testület elnökével, miniszterelnök-helyettessel, illetve az Országos Népi Gyűlés elnökével.

A két ország gazdasági kapcsolatainak mélyítése érdekében látogatása során több alkalommal megbeszélést folytat kínai gazdasági szakemberekkel és üzletemberekkel.
Magyarország célja, hogy folyamatosan fenntartsa és sokoldalúan fejlessze kapcsolatait Kínával, éppen e célt szolgálják a legfelső politikai szinten az Országgyűlés elnökének mostani pekingi tárgyalásai - áll a Külügyminisztérium vasárnapi közleményében.

Emlékeztetnek arra, hogy tavaly Kínában járt a kormányfő, valamint hat miniszter, a múlt hónapban pedig az Alkotmánybíróság elnöke, továbbá a legfőbb ügyész kereste fel Pekinget. Gyakoriak a két fél között a szakmai konzultációk, ideértve az emberi jogi párbeszédet, aminek célja magyar részről, hogy a rendszerváltás tapasztalatainak átadásával segítse az ázsiai nagyhatalom politikai átalakulását.

A két ország közti kereskedelem értéke a múlt évben meghaladta a 6,1 milliárd dollárt, ebből több mint 1 milliárd volt a magyar kivitel értéke. Magyarország szeretné, ha a jövőben nőne a kivitel értéke, ugyanakkor nagyobb arányban jelenne meg a magyar gazdaságban a kínai tőke és új típusú együttműködési formák honosodnának meg.

A kedvező Magyarország-kép kialakítását szolgálja a "Magyar Évad", amelynek kedvező hatása már most is érezhető a kétoldalú kapcsolatokban, és amelynek záróeseményein részt vesz Szili Katalin. Az Országgyűlés elnöke útjával azt is szeretné elérni, hogy Kína a látogatás révén is meggyőződjön arról: Magyarország erősíteni kívánja a kétoldalú kapcsolatokat. Magyarország szándéka alátámasztja, hogy Kína - az ország hatalmas területe, több mint egymilliárdos lakossága, világgazdasági súlya és nemzetközi státusza folytán aligha kerülhető meg a legtöbb globális kérdés kezelésében.

A Külügyminisztérium szerint Magyarország - a nemzetközi közösséghez hasonlóan - az együttműködés elmélyítésével részesülhet a kínai gazdasági fellendülés előnyeiből, és ösztönözheti a kínai felemelkedés békés jellegét, az általánosan elfogadott demokratikus értékek érvényre jutását.

Szili Katalin szerint kínai látogatását semmilyen módon nem befolyásolta a Tibetről szóló politikai nyilatkozat körüli vita, akkor is elutazott volna az ázsiai országba, ha a határozatról időközben szavaz a parlament. Az Országgyűlés elnöke erről kínai útjának kezdetén nyilatkozott az MTI-nek vasárnap.

Szili Katalin hangsúlyozta: Kína rendkívül fontos gazdasági és kereskedelmi partnere Magyarországnak, ezért nem is tehette volna meg, hogy lemondja az utat. Akkor, amikor a Magyarországra irányuló kínai beruházásokat, és a működőtőke-befektetéseket szorgalmazzuk, akkor a politikai vitákkal szemben az ország érdeke előrébb való - hangoztatta.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását