2024. április 29. - Péter

Az Országgyűlés elnöke fogadta az MTA új elnökét

A nemzet előtt álló stratégiai tervekről, a Kárpát-medencei együttműködésről, s a jövőre esedékes Tudomány Világfórumáról esett egyebek között szó Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia új elnöke pénteki bemutatkozó látogatásán Szili Katalinnál, az
2008. május 16. péntek 15:45 - Hírextra

A házelnök a találkozó után tartott rövid sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy Pálinkás József május 6-án lemondott parlamenti mandátumáról.

"Így megköszöntem az eddigi képviselői munkáját, s e minőségben elköszöntünk egymástól, ugyanakkor mindazokról a kérdésekről tárgyaltunk, amelyekben az Akadémia és az Országgyűlés között, ha nem is intézményesített, de rendszeres és kiegyensúlyozott kapcsolat alakult ki" - mondta.
Szili Katalin mindenekelőtt az Országgyűlés által tavaly ősszel létrehozott Fenntartható Fejlődés Nemzeti Tanácsát emelte ki, amelynek munkájában az MTA is részt vesz. Ennek jegyében főleg Magyarország jövőképének alakításával, stratégiai tervek elkészítésével kapcsolatos kérdésekről esett szó. Így tárgyaltak a fenntartható fejlődés nemzeti stratégiáról, s ennek keretében a klíma-, energiapolitikáról, de szóba kerültek gazdaságpolitikai kérdések is.

A házelnök kitért a Kárpát-medencei együttműködésre. Mint mondta, az MTA elnökétől tájékoztatást kapott az Akadémia szervezésében a Kárpát-medencei tudósok között kialakult együttműködésről. - "Azt szeretnénk, ha a nemzetpolitikai törvényünk, amely ősszel kerül az Országgyűlés, illetve a Kárpát-medencei képviselők fóruma elé, ezt a kapcsolatrendszert is említené majd" - hangsúlyozta Szili Katalin.

Ismertetése szerint tárgyaltak arról, hogy az MTA új elnöke a Magyar Tudományos Akadémiára vonatkozó törvény módosítását kezdeményezi.

"Ez várhatóan szintén ősszel kerül a parlament elé. Szeretnénk, ha az Országgyűlés és az Akadémia közötti együttműködés továbbra is kiegyensúlyozott és egyre mélyülőbb lenne" - mondta Szili Katalin.
Pálinkás József arról tájékoztatta a házelnököt, hogy az MTA elnökeként milyen lehetőségeket lát az együttműködésre, valamint a Magyar Tudományos Akadémián folyó országos jelentőségű kutatási programokat ismertette, amelyek lehetőséget biztosítanak Magyarország, a magyar nemzet, valamint a Kárpát-medencei magyarság előtt álló problémák megoldására.

Az MTA elnöke kitért a Kárpát-medencei tudósokkal való együttműködésre is.
"A Magyar Tudományos Akadémiának a magyarországi területi bizottságai mellett immár Kolozsváron is működik területi bizottsága" - mondta Pálinkás József.
Hozzátette: az MTA tárgyal, hogy Pozsonyban is létrejöjjön egy ilyen területi bizottság. Az Akadémia azon dolgozik, hogy a Kárpát-medencei magyar tudományosság hozzájáruljon a Kárpát-medencei magyarság emelkedéséhez.

"A Magyar Tudományos Akadémiának és a magyar parlamentnek egyaránt nagyon fontos, hogy megerősítsük a Kárpát-medencei magyarság kulturális, tudományos, s lelki összetartozását. Ebben az MTA jelentős szerepet vállalhat" - hangsúlyozta Pálinkás József.
Ismertetése szerint a találkozón szó esett a jövőre megrendezendő World Science Forumról is. Ez egy olyan esemény lesz, amely Magyarországot ismét a tudományos világ érdeklődésének a középpontjába állítja.

Összegezve a találkozó eredményeit, Pálinkás József kiemelte: a házelnök biztosította arról, hogy a Magyar Tudományos Akadémia és az Országgyűlés között egy olyan élő együttműködés alakulhat ki, amelynek keretében a magyar tudomány képviselői hozzájárulhatnak az ország előtt álló legfontosabb problémák megoldásához. Együttműködés alakulhat ki mindazokban a kérdésekben, amelyekben a Magyar Tudományos Akadémia a nemzet javára közreműködhet abban, hogy azok a kérdések, amelyek felette állnak a napi, vagy pártpolitikán, nemzeti összefogás, nemzeti megegyezés jöhessen létre.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását