2024. április 27. - Zita

Körutazáson a Balkánon

Az utóbbi években megélénkült a szomszédos országok felé irányuló turizmus. Egy-egy csíksolymói búcsú komoly idegenforgalmi eseménnyé nőtte ki magát, ahogy egyre vonzóbbak a felvidéki vártúrák, vagy Tátra-mászások is. A tőlünk délre eső Vajdaság azonban n
2008. május 8. csütörtök 07:12 - Constantinovits Milán


Szabadka – Kosztolányi városa és a burek

Harmadik napon újfent északnak vesszzsük az irányt, ezúttal vonattal. A szerb másodosztály nem egy TGV, de a román CFR-eken azért túltesz. Egyedül a sebességre lehet csak panaszunk, az alig száz kilométeres utat két és fél óra alatt döcögi végig a szerelvény (bár a jegy feleannyi, mint buszra). Szabadka a célállomásunk, ez a magyar határ mellett fekvő százezres nagyváros, ami a Vajdaságra jellemzően etnikailag igencsak heterogén. A magyarok alkotnak relatív többséget, de majdnem ennyi szerb is él itt, no meg horvátok, bunyevácok, sőt, magukat jugoszlávnak(!) vallók is.



Szabadka (Subotica) gyönyörűen rendben tartott város, impozáns központtal. A palotának is beillő városháza és a jelenleg felújítás alatt álló hatalmas zsinagóga is szecessziós stílusban épült. A főtéren modern szökőkutak pompáznak, stílusosan Zsolnay-kerámiával fedve. A közelben áll a Reichl-palota, és az elképesztően nagy függőleges irányú repedéssel „ékesített”, barokk stílusban épült katolikus székesegyház. Itt áll Csáth Géza szülőháza is, és a szintén itt született Kosztolányi Dezső emlékét is őrzik. Ebédidő lévén elfogyasztunk néhány burekot, ez egy Délvidéken igencsak népszerű, tésztából rétestésztából készült, meglehetősen laktató finomság.

Palicsfürdő – Majális, meg EU-konform vidámpark

Délután a közeli Palicsfürdőre látogatunk, ez a kisváros tulajdonképpen Szabadka üdülőtelepe múlt századelői villákkal, árnyas és szépen gondozott platánsorokkal, sétányokkal. Az óriási palicsi tó nem alkalmas ugyan a fürdésre, ám a körülötte lévő számos kis vendéglő, szórakozóhely és Szerbia második legnagyobb állatkertje kedvelt pihenőhellyé varázsolja. Palicsfürdő épp a majális lázában ég, kirakodóvásárok, lacipecsenyések, és mindenféle kacatot árusítók tömege lepte el a korzót. Mi inkább a helyi vidámparkot preferáljuk, ahol utazunk is egy kört az űrhajóskiképzőre emlékeztető, egészen biztosan nem EU-konform ringlispílen.



Felemás közbiztonság

Ezt követően visszatérünk Szabadkára a félóránként közlekedő helyi járattal, ami abszolút bliccelés-biztos: csak a leghátsó ajtón lehet felszállni, és rögtön a lépcsőnél egy kalauztól kell jegyet venni. Helyi barátainkkal járva a pazarul kivilágított utcákat megtudjuk, hogy a Koszovó függetlenedése miatti zavargások nem okoztak különösebb változást a városképben, csak a McDonalds és néhány emléktábla látta kárát a szerb felbuzdulásnak. A közbiztonsággal egyébként nincs különösebb gond, ahogy helyi barátaink elmesélik, az anyaországi médiában jócskán túlcifrázva jelennek meg az etnikai jellegű atrocitások. Tény az, hogy vannak magyarellenes incidensek, ám aki nem keresi a bajt, az biztonságban érezheti magát. Megvannak a kifejezetten magyar és szerb szórakozóhelyek, de közös pontok is akadnak a városban. Mi egy ilyenben töltöttük az estét, elfogadható árú koktélok és fagylaltkülönlegességek társaságában.

Hazaút és summázat

Utolsó vajdasági napunkon kilátogattunk a híres-hírhedt szabadkai piacra, ami egy több csarnokos, óriási zsibvásár: a budapesti kínai vagy az ecseri piac szánalmas másolat ehhez képest. Számítógép-alkatrészektől kezdve a legkülönfélébb ruhákon át a háztartási eszközökig mindent lehet itt kapni a hazai ár töredékéért. Kérdés csupán, hamisított vagy lopott termékkel van-e dolgunk… Tény az, hogy fél Szeged idejár bevásárolni, és nem egy szegedi áruház innen tölti fel árukészletét. Mi csak egy szerényebb bevásárlást eszközültünk, hiszen szorított az idő: el kellett érni a Körös Volán járatát.

A hazaút nem volt mentes a zökkenőktől: a határátkelőn vagy egy órát várakoztunk, és a vámosok szétszedték a fél buszt, ám szerencsénkre semmit sem találtak. Később a Szeged-Budapest vonat sem garantált nyugalmasabb hazautat: eszméletlen embertömeg igyekezett a fővárosba.

A kellemetlenségek ellenére mindenképpen pozitív élmény volt ez a négy nap, amelynek legfontosabb tanulsága, hogy nem kell drágán messzire utazni ahhoz, hogy egyedülálló élményekben legyen részünk. Irány tehát a Délvidék!
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását