2024. április 19. - Emma

A múlt kivégzése – Szerbia választott

Vasárnap igen fontos voksolás zajlott Szerbiában. Az államfő-választás második fordulóján ugyanis az ország jövője volt a tét. Irány a demokratizálódás és Európa, avagy harc Koszovóért, és a milosevicsi örökség folytatása? Úgy tűnik, a szerbek az előbbire
2008. február 4. hétfő 19:04 - Constantinovits Milán
A tegnap és a holnap között félúton – a választás súlya

A szerb választások kiemelt jelentősége abban mutatkozott meg, hogy két, az ország további politikai irányvonaláról markánsan eltérő elképzeléssel bíró jelölt csapott össze. Boris Tadic, a kormánykoalíció egyik szárnyát alkotó Demokrata Párt jelöltje és Tomislav Nikolic, a Szerb Radikális Párt első embere ugyanis mind az EU-s csatlakozás, mind Koszovó kérdésében élesen különböző nézeteket vallanak. Nikolic a Milosevicsi-éra nacionalista politikáját képviseli, Koszovó függetlenedése ellen lobbizik, és e téren komoly orosz támogatással bír.

Tadic nem volt könnyű helyzetben, ugyanis bár az uniós integrációt tűzte zászlajára, nem mondhatott le Koszovóról sem. Legalábbis a tartomány megőrzését követelő szerb közhangulat miatt egyértelmű öngól lett volna nyilvánosan lemondani a területről. Annak ellenére igaz ez, hogy még a szerb radikálisok is tisztában vannak vele, hogy Koszovó nem tartható meg. Washington után számos európai ország nyilvánította ki, hogy kész elismerni a tartomány szuverenitását, és a Koha Ditore című pristinai lap információ szerint Brüsszel is rábólint a két-három héten belül valószínű függetlenségi nyilatkozatra.



A választások másik súlypontja az unió és Koszovó dilemmája mellett a kisebbségek kérdése volt. Radikális győzelem esetén sokan a Balkán-háborúk nacionalista nemzetiségi politikájának visszatérését emlegették, aminek veszélyességét növelte, hogy a tartomány önállósodása esetén újabb menekültáradat szakadhat a Vajdaságba. Az első fordulón jól szereplő, majdnem százezer szavazatot gyűjtő Magyar Koalíció (MK), Pásztor Istvánnal az élen épp ezért a Demokrata Pártot támogatta, és erre buzdította híveit is.

Tadic hibás taktikával fokozta az izgalmakat

Pásztor nem feltétel nélkül tette felajánlását, ugyanis az MK programjának kormányzati szintre emelését kérte cserébe. Alkupozícióját a maga mögött tudott jó választási eredményre alapozta, hiszen mindenki tisztában volt azzal, hogy a Nikolic-Tadic-párharc néhány ezer szavazaton is múlhat. Ennek ellenére Tadic nem tárgyalt érdemben a magyarokkal, aminek oka lehet a sértődöttség is, hiszen a vajdasági magyarok kétharmada nem rá, hanem Pásztor Istvánra adta voksát. Tadic várható közömbösségére a helyi magyar médiumok is rámutattak, Dudás Károly, a Hét Napban keményen bírálta magatartását:



A magukat demokratikusnak nevező szerb pártok - köztük a Demokrata Párt magas rangú tisztségviselői is - ugyanis az elmúlt időszakban annyiszor becsaptak bennünket, hogy szilárd garanciákra van szükségünk, olyan egyenes és nyílt (és nyilvános!) beszédre, amilyen Európában szövetségesek között szokás. Azzal kapcsolatban például, hogy a demokratikus elnökjelölt hajlandó-e támogatni a decentralizációval, a körzethatárok módosításával, a részarányos foglalkoztatással, Vajdaság autonómiájával és a magyar autonómiával összefüggő elképzeléseinket, a nemzeti tanácsok hatáskörére és pénzelésére meg identitásőrző intézményeink fenntartására irányuló javaslatainkat...

A választások első fordulója alapján már megjósolható volt a szoros verseny, hiszen Nikolic a voksok 39,6, Tadic pedig 35,5 százalékát kapta, és az enyhe radikális győzelem alaposan felbolygatta a közéletet. Tadic ugyanis hiába bírt erős moszkvai hátszéllel, és hiába helyezte kilátásba az uniós csatlakozást, nem egyeztetett a kisebbségi pártokkal, és Kostunica jelenlegi elnök támogatását sem élvezte. Továbbá a számára kedvezőnek gondolt magas részvételi arány szintén nem jött be: az első körben az arra jogosultak 62 százaléka járult az urnákhoz, mégis Nikolic győzött.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását