2024. április 28. - Valéria

Megtorpant Szerbia európai integrációja

Megtorpant Szerbia európai integrációja azzal, hogy a belgrádi kormány nem írta alá az Európai Unió és Szerbia közötti politikai megállapodást - mondta a vajdasági parlament alelnöke csütörtökön Budapesten az MTI-nek.
2008. február 7. csütörtök 16:41 - Hírextra

Csütörtökön kellett volna aláírnia a szerződést a szerb kormány alelnökének, de ez nem történt meg. Elsősorban Kostunica miniszterelnök, illetve azok az erők obstruálják ezt a folyamatot, akik csak szavakban hirdetik az európai integrációt, de a gyakorlatban semmit nem tesznek érte - mondta Egeresi Sándor azt követően, hogy tárgyalt Szili Katalinnal, az Országgyűlés elnökével.

A házelnök ezzel kapcsolatban a távirati irodának hangsúlyozta: reméli, hogy később aláírják majd a dokumentumot. Az elnökválasztáskor Boris Tadic győzelmével Szerbia Európát választotta - fogalmazott Szili Katalin.

A két politikus egyetértett abban: a vajdasági magyarság példaértékű tettet valósított meg azzal, hogy a magyar pártok összefogtak a szerbiai elnökválasztáson.

A találkozón szó volt arról, hogy Szili Katalin márciusban Szabadkára utazik a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökének meghívására. Délvidéki útján a magyar házelnök találkozik szerb partnerével, Oliver Dulic-csal. A két politikus a tervek szerint egy parlamentközi együttműködési megállapodást is aláír majd.

Olli Rehn, az EU bővítési biztosa szerdán jelentette be, hogy a Szerbiában fellángolt belpolitikai viták miatt el kell halasztani az Európai Unió és Szerbia közötti politikai megállapodás csütörtökre tervezett aláírását.

A régóta érlelődő válságot közvetlenül az robbantotta ki, hogy február 7-ére tervbe vették az Európai Unió és Szerbia politikai megállapodásának aláírását, majd Brüsszelben a tagállamok nagykövetei hétfőn elfogadták az unió koszovói missziójának tervét, amely már csak a külügyminiszterek jóváhagyására vár.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását