2024. április 20. - Tivadar

Rádiós piac: a digitális átállásról

A digitális rádiózás kereteit kitűző szabályozás további pontosítását várja Bartucz László, a Danubius Rádió vezérigazgatója, aki az MTI-nek nyilatkozva megjegyezte: több jogszabályi kérdés is megválaszolatlan még.
2008. május 7. szerda 08:32 - Hírextra
"Mindenképpen érdekeltek vagyunk a digitalizáció sikerében, hiszen a rádiós piac fellendülését várjuk a frekvenciaszűkősség megszűnésétől és az új technológia adta üzleti lehetőségektől. Számunkra csakis az fontos, hogy egy jól működő multiplex platform jöjjön létre, függetlenül attól, hogy melyik induló nyeri a pályázatot" - tette hozzá.

Ezzel szemben ma nem világos, milyen piaci környezetben kell a rádióknak jövőben megélniük, már csak azért sem, mert nem tudni, a 6-8 adót elbíró DAB vagy a 12-16 rádiós DAB+ szabványt alkalmazza majd a multiplex pályázat nyertese, ahogy az sem, mi történik akkor, ha - még évekkel az átállás előtt - lejár a most működő rádiók analóg koncessziója.

Hiányzik annak szabályozása is, miként és meddig futhat párhuzamosan az analóg és a digitális adás, miközben az országban csak néhány fanatikusnak van az új technológiával működő rádiókészüléke; "nagykereskedőnél már láttam, boltban még nem" - példázta a DAB-vevőkészülékek hazai elterjedését Bartucz László.

A vezérigazgató szerint az analóg sugárzás leállásának szabályai csak nagyon gyors lépésekkel lehetnek teljesíthetőek. Emlékeztetett arra: a 2014 végi céldátumot addig lehetne kitolni, amíg a közszolgálati adók a lakosság legalább 94 százalékát elérik, és a lakosság háromnegyede rendelkezik digitális vevőkészülékkel, ez pedig nehezíti az üzleti alapú tervezést.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását