2024. április 19. - Emma

A rádió barátságos velünk

Ugye milyen jó érzés, mikor a kedvenc dalunk szól a rádióból? Nem kell mindig a zenei szerkesztőkhöz imádkozni, létezik interaktív megoldás a neten, hogy az szóljon a rádióban, amit szeretünk. A radiovan.hu a fekete zene szerelmeseinek, a rockvan.hu a roc
2008. március 19. szerda 19:07 - Pálfi Rita
A már két éve létező RáDió VaN, és újszülött testvére a Rock VaN JoNeS-nak - a Pont FM 88.1 és az Abszolút FM 97.3 főszerkesztőjének és zenei vezetőjének – az ötletéből született és ő is valósította meg a változatos rádiózók álmát. A két említett oldalon hallgatható rádió legfőbb erénye az interaktivitás: itt tényleg az oldal látogatói alakítják a zenei műsort, és hallgathatják is az online adást. Ugyanis több ezer zeneszám közül a hallgató választja ki a dalt, amit hallani szeretne. Ráadásul üzenetet is írhat hozzá, megindokolhatja például, hogy miért kedveli az adott nótát. Így kiváló alkalmat biztosítanak az oldalak kedvenceid népszerűsítésére is. És azért valljuk be, jó azt hallgatni, amit választottunk.

Az oldalak mindennel rendelkeznek, amivel egy átlagos közösségi oldal szokott: van chat, fórum, üzenőfal és játék is. Annyival viszont több, hogy itt zenét is lehet hallgatni, és szelektálni.



Persze itt is vannak szabályok, de ezek inkább szerkesztési elvek, mintsem drákói szigorú megkötések. Ugyanattól az előadótól nem hangozhat el két dal négy órán belül, ez is segíti a változatosságot. Ezen kívül valamilyen szinten limitálva van az is, hogy egy felhasználó hány számot kérhet egy nap, illetve, hogy milyen gyakorisággal teheti ezt. A jogi háttér is biztos: JoNeS havonta fizeti a jogdíjat a választható dalok után.

Ez a rendszer egyedülálló Magyarországon, szabadalom is védi. A nevek is védjegy oltalma alatt állnak, a működési elvet JoNeS (SzelektívHallás) szabadalmaztatta. A többi interneten elérhető választási lehetőséget kínáló rádiókkal szemben itt magasabb fokú közösségi élményben van részünk. Egy átlagos, „földi” rádióval szemben meg interaktívabb, személyesebb élményt nyújt mind a radiovan.hu, mind a rockvan.hu.

És hogy milyen stílus képviselői hallhatóak interaktív módon? A RáDió VaN zenei kínálata négy, egymástól nem távol álló stílusból tevődik össze: Hip-Hop, Funky, Oldschool és Break. Ilyen szempontból az Abszolút FM 97.3 /Magyarországon az egyetlen fekete zenei rádió az éterben/ on-line mutációjának tekinthető. A Rock VaN adattárában - bár bizonyára mindenkinek kétségei voltak a neve alapján – a rockzene hívei találhatnak csemegéket, a 70-es évektől napjainkig. Az előbbi hasonlattal élve így a Pont FM 88.1 /Magyarországon az egyetlen Rock és Sport Rádió az éterben/ internetes mutációjának tekinthető. Mindkét oldalon elérhetőek és hallgathatók online a kapcsolódó rádiók is, ha valakinek mások által szerkesztett műsorra is lenne igénye.

Ami még szimpatikus a rendszerben, hogy - a tévéből ismert kívánságműsorszerű rendszerrel szemben – nem akkor kerül bele az interaktív műsorba a választott dal, ha sokan kérik ugyanazt, mint mi. Amit kiválasztunk az adáslistából az el is hangzik az internetes "éterben", persze csak akkor, ha nem játszott már ugyanaz az előadó az elmúlt négy órában, ezt ugyanis a rendszer azonnal kiszűri.

Az interaktivitás nemcsak a közvetlen számkérési lehetőségben merül ki. Amennyiben végigböngésztük a számok listáját, és erősen hiányolunk egyes előadókat és/vagy dalokat, a fórumon lehetőség nyílik javaslatadásra is.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását