2024. május 10. - Ármin, Pálma

A nagyit nem kell megmenteni?

Az orvosok elméletileg tisztában vannak azzal, hogy egy hatalmas járvány vagy más egészségügyi tömegkatasztrófa idején nem mindenki kaphat életmentő segítséget. A gyomorszorító dilemma eldöntéséhez egy befolyásos amerikai orvoscsoport dolgozott ki útmutat
2008. május 5. hétfő 13:50 - Hírextra

Kit hagyhatunk meghalni? A kegyetlen lista szerint elsősorban a rendkívül idős személyeket, a súlyos égési sérülteket, a baleseti sérülteket és a szellemileg erősen leépült betegeket.

A javaslatot kidolgozó szakértői csoport tagjai között jeles professzorok, magas katonai és kormányzati körök tagjai képviseltették magukat. A tervezetet egészségügyi intézményeknek szánják egyfajta "sorvezetőül", mivel - mint a csoport vezetője, Asha Devereaux, a rendkívüli helyzetek szakértője mondja - "így mindenki ugyanúgy fog gondolkodni a kérdésről például egy influenza-világjárvány vagy más katasztrófahelyzet idején".

A Chest című folyóirat májusi számában publikált dolgozat alapgondolata, hogy segítséget nyújtson akkor, amikor az - emberi és fizikai - erőforrások csak korlátozottan állnak rendelkezésre, így azokat egységes, objektív módon használják fel.

"Ha holnap szélsőséges egészségügyi helyzet állna elő, akkor sokan, akik a szokásos hétköznapi helyzetben túlélnék a betegséget, nem kaphatnak elégséges kezelést az egészségügy infrastrukturális vagy személyzeti hiányosságai miatt" - írják. Hogy erre felkészüljenek, a kórházaknak fel kell állítaniuk egy "vészbíróságot", amely istenként fog dönteni arról, hogy ki kaphat és kitől vonják meg az életmentő kezeléseket.

Akik a tervezet szerint nem sok jóra számíthatnak, azok a "magas halálozási kockázatú" személyek, és azok, akiknek kisebb (vagy kicsi) az esélyük a hosszú túlélésre. A lista azonban ennél még precízebben fogalmaz. Az ellátásból vészhelyzetben ki kell zárni:

- a 85 évnél idősebbeket;
- azokat, akik balesetben vagy más miatt súlyos sérülést szenvedtek;
- a 60 évnél idősebb, súlyos égési sérült személyeket;
- a mentálisan sérülteket, beleértve az Alzheimer-kórban szenvedőket;
- a súlyos krónikus betegeket, így például a szív- és tüdőbetegségekben szenvedőket, valamint az elhanyagolt állapotú cukorbajosokat.

Lawrence Gostin, a Georgetown Egyetem egészségügyi jogi szakértője szerint az útmutató fontos kezdeményezés, azonban "politikai és jogi aknamező", amely minden bizonnyal sérti a szövetségi jognak az idősek és fogyatékosok diszkriminációja ellen fellépő passzusait.

James Bentley, az amerikai Kórházszövetség alelnöke szerint a szakértők ajánlása segítheti az intézményeket, hogy finomítsák saját katasztrófaterveiket, még akkor is, ha nem hajtják végre teljes egészében.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását