2024. május 2. - Zsigmond

Egy világméretű influenzajárványra készülni kell

Egy esetleges világméretű influenzajárványra (pandémia) nemcsak az egyes országoknak, hanem azok nagyvállalatainak is fel kell készülniük - mondta Bujdosó László regionális tiszti főorvos csütörtökön egy budapesti konferencián.
2008. április 3. csütörtök 17:38 - Hírextra
A különböző nemzetgazdasági ágazatokban tevékenykedő vállalatoknak is ajánlott cégszintű tervet készítenie, valamint gyógyszerkészleteket felhalmoznia saját dolgozóik védelmében - emelte ki az Inluenza Pandémia-prevenciós Bizottság vezetője, aki szerint a lakosság jobb tájékoztatására is szükség van, hiszen sokan még mindig összekeverik a szezonális influenzajárványt a madárinfluenzával, valamint egy esetleges világméretű humán influenzajárvánnyal, amely úgy alakulhat ki, ha a madárinfluenza (H5N1) vírusa mutálódik a humán vírussal, amely már képes emberről emberre terjedni.

A szakember kifejtette: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint nem az a kérdés, hogy lesz-e világméretű influenzajárvány, hanem csak az, hogy mikor fog kitörtni. Mivel azonban a vírus kitörése előre nem tervezhető, szükség van a pandémiás felkészülési terveker.

Védekezési lehetőség jelenleg csak a szezonális humán influenza ellen van, amely oltás adhat úgynevezett keresztvédettséget egy esetleges új vírussal szemben. A világjárvány vírusa elleni oltóanyagot azonban csak akkor tudják kifejleszteni, amikor a vírus már kialakult - ismertette Bujdosó László. Éppen ezért a WHO azt ajánlja az egyes országoknak, hogy 10 százalékkal növeljék a szezonális influenza elleni átoltottságot. (Magyarországon évente 1,2-1,5 millió ember kap oltást.)

A WHO becslése szerint 50 százalék annak az esélye, hogy egy ilyen nagy méretű járvány öt éven belül kialakul - mondta Bujdosó László, hozzátéve: ha ez így lesz, Magyarországon 2,5 millióan betegszenek majd meg a járványban, amely kihat majd az ország gazdaságára is; egyes vélemények szerint a 4-8 százalékos GDP-csökkenést eredményezve.

Molnár Kornélia helyettes tiszti főorvos a konferencián azt mondta, a WHO jónak ítéli Magyarország felkészülését egy esetleges világjárványra, tekintettel arra, hogy a pandémiás tervet évente felülvizsgálják, aktualizálják a magyar szakemberek.
A szakember hozzátette: az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat az egyes nagyvállalatoknak és cégeknek segítséget nyújt saját pandémiás terveik elkészítéséhez.
Molnár Kornélia kitért arra, hogy idei influenzajárvány hárommilliárd forintba került, amelyből a lakossági kiadások 800 millió forintot tettek ki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását