2024. március 29. - Auguszta

Százezreket taszítana létbizonytalanságba a KDNP?

A KDNP három országgyűlési képviselője nemcsak Magyarország félmillió homoszexuális állampolgárának jogegyenlőségét akarja eltörölni, de jogbizonytalanságba akarja taszítani azokat a százezreket is, akik bár megtehetnék, nem akarnak összeházasodni, pedig
2008. április 29. kedd 16:56 - Hírextra

Léderer András arra reagált, hogy a KDNP három országgyűlési képviselője, Rubovszky György, Lukács Tamás és Salamon László kedden bejelentette: a Kereszténydemokrata Néppárt kezdeményezi a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvény megsemmisítését az Alkotmánybíróságnál.

A liberálisok ifjúsági szervezetének vezetője szerint ezzel "a magyar Országgyűlés egyetlen nyíltan homofób pártjának három képviselője közel fél évvel a törvény elfogadása után meg akarja semmisíteni a regisztrált élettársi kapcsolat intézményét."

Az SZDSZ Új Generáció elnöke úgy vélte, az Alkotmánynak azon passzusa, amire a képviselők hivatkoznak, nem sérül azzal, hogy bevezettek egy, a házasságnál lazább, annál kevesebb jogot biztosító családjogi intézményt. Hozzátette: a törvény elfogadása jelentős lépés volt a magyar állampolgárok közti diszkriminatív jogi helyzet megváltoztatásában, amire a demokrácia iránt elkötelezett emberek büszkék lehetnek.

Léderer András kitért arra, hogy Lukács Tamás, a törvény megsemmisítését indítványozó egyik képviselő saját magával is súlyos önellentmondásba került, mert néhány éve egy nyilvános vitán közölte: elfogadja a regisztrált élettársi kapcsolat bevezetését, amennyiben az nem biztosítja az azonos nemű pároknak az örökbefogadáshoz való jogot.

Az Új Generáció elnöke úgy összegezte véleményét, hogy a magukat kereszténydemokratának nevező politikusok megbuktak mind a keresztényi értékek, mind a demokratikus alapjogok képviseletében.

A KDNP képviselői előzőleg azt mondták, a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvény ellentétes az alkotmány 15. paragrafusával, amely szerint "a Magyar Köztársaság védi a házasság és a család intézményét", mert a törvény gyakorlatilag a házasság szintjére helyezi a bejegyzett élettársi viszonyt, kizárólag az örökbefogadás és a névviselési szabályozás területén van különbség a két együttélési forma között.

Salamon László a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a közös gyermekké fogadásnak törvényben szereplő tilalma nem zárja ki, hogy a bejegyzett élettársi kapcsolatban élő azonos neműek együtt neveljék valamelyikük gyermeket. Ez a képviselő szerint azzal jár, hogy nem lehet biztosítani a gyermek alkotmányban foglalt testi, szellemi és erkölcsi fejlődését.

Az Országgyűlés tavaly decemberben fogadta el a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényjavaslatot, amely 2009. január 1-jén lép hatályba.

A törvény szerint bejegyzett élettársi kapcsolat akkor jön létre, ha az anyakönyvvezető előtt két nagykorú személy kijelenti, hogy egymással bejegyzett élettársi kapcsolatban szeretne élni. Kiskorú a gyámhatóság előzetes engedélyével sem élhet ezzel a lehetőséggel.

A bejegyzett élettársi kapcsolat a házassággal azonos vagyonjogi, öröklési jogi joghatásokkal jár. A regisztrálással a kapcsolatban élők között is vagyonközösség alakul ki.

A törvény a bejegyzett élettársi kapcsolatban élőknek nem teszi lehetővé gyermek közös örökbefogadását. A bejegyzett élettársak együttesen nem fogadhatnak örökbe és arra sincs lehetőségük, hogy az egyik bejegyzett élettárs partnerének gyermekét örökbe fogadja. Ugyanakkor a törvény szerint nő és férfi élettársi kapcsolata esetén apai elismerő nyilatkozatot lehet tenni, a kapcsolat bejegyzése előtt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását