2024. április 25. - Márk

A többség nem lát különbséget házasság és élettársi kapcsolat között

Öt megkérdezettből három nem lát különbséget a házasság és az élettársi kapcsolat intézménye között - derül ki a GfK Hungária Piackutató Intézet felméréséből, amelyet kedden juttatott el az MTI-hez.
2008. április 29. kedd 15:04 - Hírextra

A kutatás eredménye szerint elsősorban az élettársi kapcsolatban élők és az elváltak azok, akik nem tesznek különbséget házasság és élettársi viszony között, miközben a házasoknak csak a fele gondolja úgy, hogy az együttélés e kétféle módja között semmiféle különbség nincsen.

Azzal a megfogalmazással, miszerint a házasság "elavult intézmény", az ezer megkérdezett felnőtt 73 százaléka nem ért egyet, viszont a 20-29 éves fiatalok, az egyedülállók és az elváltak körülbelül egyharmada úgy gondolja, hogy az állítás igaz.

A GfK az azonos neműek házasságáról és örökbefogadáshoz való jogukról is megkérdezte az embereket. Minden negyedik válaszadó úgy vélekedett, hogy támogatja az egyneműek házasságát - jellemzően a magasabb iskolai végzettségű válaszadók voltak megengedőbbek a kérdésben.

Az azonos neműek örökbefogadáshoz való jogát a megkérdezettek 77 százaléka nem támogatta.
Arra a kérdésre: "joga van eldönteni az embernek, hogy megtartja-e vagy elveteti-e gyermekét", a 15 évnél idősebb lakosság 77 százaléka igennel válaszolt. Ebben az esetben is megfigyelhető, hogy a magasabb iskolázottsági szinttel párhuzamosan nő azok aránya, akik inkább egyetértenek ezzel az állítással. A magukat vallásosnak mondó válaszadók közül minden harmadik ítéli el az abortuszt. 

A megkérdezettek válaszainak elemzéséből kiderül, hogy a házasság előtti együttélést életkor szerint a 20-29 éves fiatalok, az egyes csoportokat tekintve pedig a gyesen, gyeden lévők támogatják leginkább.

A házasság előtti szexuális életet tíz megkérdezettből nyolc tartja elfogadhatónak.
A Gfk kutatása szerint "a karrierem előbbre való mint a család" állítással a magyarok 10 százaléka ért egyet, ezen belül is inkább a férfiak. A legfiatalabbak, a 15-29 évesek körében a legelfogadottabb e nézet: a 15-19 évesek negyede, a 20-29 évesek 17 százaléka ért egyet azzal az állítással, hogy a karrier fontosabb, mint a család.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását