2024. április 26. - Ervin

Összeregisztrálunk?

A szerelmesek 2009. január elsejétől már választhatnak: házassági kötelékben, vagy regisztrált élettársi kapcsolatban élik-e közösnek tervezett életüket? Bárhogyan is döntenek, ha válásra kerül a sor, nagy valószínűséggel ügyvédhez fordulnak.
2007. december 17. hétfő 10:05 - Hírextra

Hosszú csata végéhez közelednek, akik azt tűzték zászlajukra, hogy a házastársi és élettársi kapcsolatokat legalább a jog tegye egyenrangúvá. Sikerük azonban nem lesz teljes: a várhatóan elfogadható törvénytervezetnek van egy pontja, mely szerint a regisztrált élettársi kapcsolatban élők - még ha különneműek is - nem fogadhatnak örökbe gyereket.

- Ügyvédként miben látja a megkülönböztetés okát? - kérdeztük dr. Kutni Anikót.

- Ezt én sem tudom megmagyarázni, mert véleményem szerint teljesen indokolatlan a külöbségtétel. A törvénytervezet indoklása nem tér ki a miértre, a jogi érvelés is hiányzik. Ez azért is érthetetlen, mert a 2009-ben életbe lépő regisztrációs élettársi viszony majdnem olyan jogokat biztosít, mint a házastársaknak. Ez olyan joghézag, amit a későbbiekben valószínűleg törvénymódosítással kell majd kiküszöbölni - véli Dr. Kutni Anikó.

- Ha az örökbefogadás egyelőre nem is lehetséges, az élettársaknak természetesen születhet közös gyermekük...

- Sőt, a közös gyerek ugyanúgy örökölhet az élettársak után, mintha szüleik házassági kapcsolatban élnének.

- Tapasztalatai szerint melyek a házassági és az élettársi kapcsolat előnyei és hátrányai?

- A mai gyakorlat szerint a házasságok több mint fele válással végződik, és a válások elhúzódása leginkább vagyonjogi problémákból adódik illetve sokszor a gyerekeket használják fel a szülők egymással szemben. A házasság kezd egyre inkább elavult polgárjogi szerződéssé minősülni. Talán előnye vele szemben az élettársi kapcsolatnak, hogy sokkal könnyebben lehet majd megszüntetni.

Ám 2008 januárjától már a házasságot is fel lehet bontani közjegyző előtt, ugyanis elfogadta ezt a lehetőséget az országgyűlés. De csak és kizárólag akkor, ha ez közös megegyezéssel történik. Tehát közjegyző előtt sem békítésre, sem vagyonjogi vitára nincs lehetőség. Ugyanez várható élettársi kapcsolatok esetén is, tehát vagyonjogi viták esetén bírósághoz kell fordulni. Házastársaknál a házassági vagyonjogban, a vagyon megosztáshoz van egy ötven-ötven százalékos vélelem, ami az élettársi kapcsolatoknál nem lesz, a vagyon megmarad a szerzés arányában. Előnyt jelent, hogy nem kell pénzt költeni esküvőre, bár az egyház úgy nyilatkozott, hogy a regisztrált élettársakat - amennyiben ezt igazolják - egyházi esküvőben részesítik.

- Vannak, akik megkérdeznék: miért van szükség egy válásnál ügyvédre?

- Amikor valaki érzelmileg érintett, nem tud tiszta fejjel gondolkodni. Nem csak arról szól a történet, hogy kell-e a jogi segítség, főleg a vagyonjogban. Nem bonyolult a házassági vagyonjog, de vannak olyan eszközök, melyeket egy laikus ügyfél nem feltétlenül ért. Egy ügyvédnek el kell döntenie, hogy etikailag és az ügyfél érdekében milyen határokon belül, meddig mozogjon? Mint említettem, az ügyfél érzelmileg érintett. Sokszor tíz-tizenöt éves kapcsolatok felbomlásának vagyok/vagyunk tanúi.

Az ügyfél nem látja reálisan helyzetét, csak azzal van elfoglalva, hogy vele milyen méltánytalan dolog történik. Kell egy kívülálló. Azt szokták mondani - nők esetében - három dologra van szükség: jó fogorvosra, ügyvédre és nőgyógyászra. Ha ez a három megvan, félig-meddig sínen fut a hölgyek élete.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását