2024. április 25. - Márk

Egymás nevét nem vehetik fel az élettársak

Nem vehetik majd fel egymás nevét a bejegyzett élettársi kapcsolatban élők - döntött az Országgyűlés hétfő este, elfogadva a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényjavaslat egyik módosítását. A törvényjavaslat végleges elfogadása a jövő héten várh
2007. december 11. kedd 07:24 - Hírextra
Az Országgyűlés hétfői döntése nem zárja el végleg a névfelvétel lehetőségét a bejegyzett élettársi kapcsolatban élőktől. Lehetőségük lesz ugyanis arra, hogy névváltoztatási kérelmet nyújtsanak be, ez azonban hosszabb és költségesebb eljárás, mintha az új törvény egyszerűen biztosította volna nekik ezt a jogot. Most csak a módosító javaslatokról szavaztak a képviselők, a törvényjavaslat zárószavazása jövő héten várható.

A tervezet szerint a regisztrált élettársi kapcsolatot a házassághoz hasonlóan az anyakönyvvezető előtt mondanák majd ki, ezekről az együttélésekről pedig egységes nyilvántartás készülne. A felbontáshoz elegendő lenne közjegyzőhöz fordulni, aki okiratba foglalja a kapcsolat megszűnését, de csak akkor, ha a felek megegyeztek egymással, vita esetén a bírósági út maradna számukra is. A forma nem tesz különbséget nemek közt, tehát nem csak férfi és nő, hanem azonos nemű párok is bejegyzett élettársi kapcsolatra léphetnének.

Az új törvény nyomán azonos jogok járnának a bejegyzett élettársi kapcsolatban élőknek a házaspárokéval például banki hitel felvételénél, illetve a papír birtokában felvilágosítást kaphatnának párjuk állapotáról is egészségügyi ellátás esetén.

Az új törvényjavaslat nem rendezne minden kérdést, így például az öröklés és az örökbefogadás szabályait sem, ezeket a részleteket a jövőre újrafogalmazandó polgári törvénykönyvben fogják tisztázni a képviselők.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását