2024. április 26. - Ervin

Megsemmisítené az élettársakról szóló törvényt a KDNP

A bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvény megsemmisítését indítványozza az Alkotmánybíróságnál a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) - jelentette be keddi sajtótájékoztatóján a párt három országgyűlési képviselője.
2008. április 29. kedd 13:44 - Hírextra

Rubovszky György, a KDNP frakcióvezető-helyettese elmondta: álláspontjuk szerint a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvény ellentétes az alkotmány 15. paragrafusával, amely szerint "a Magyar Köztársaság védi a házasság és a család intézményét", mert a törvény gyakorlatilag a házasság szintjére helyezi a bejegyzett élettársi viszonyt. Kizárólag az örökbefogadás és a névviselési szabályozás területén van különbség a két együttélési forma között - tette hozzá.

A frakcióvezető-helyettes szerint a legnagyobb problémát az jelenti, hogy a törvény megengedi az azonos neműek élettársi kapcsolatát is. Mivel a bejegyzett élettársi kapcsolat és a házasság között nincs szignifikáns különbség, a házasság pedig hagyományosan egy férfi és egy nő életközössége, ennek kapcsán is felmerülnek alkotmányos aggályok - mondta Rubovszky György.

Rámutatott: 105 törvényt kellene módosítani a törvény végrehajtásához, ami - véleménye szerint - jogbizonytalanságot eredményez. Közölte: mindezek miatt Alkotmánybírósághoz fordulnak, hogy semmisítse meg a testület a jogszabályt.

Salamon László a sajtótájékoztatón arról is szólt, hogy a közös gyermekké fogadásnak a törvényben szereplő tilalma nem zárja ki, hogy a bejegyzett élettársi kapcsolatban élő azonos neműek együtt neveljék valamelyikük gyermeket. Ez pedig - a képviselő szerint - azzal jár, hogy nem lehet biztosítani a gyermek alkotmányban foglalt testi, szellemi és erkölcsi fejlődését.

Lukács Tamás úgy vélekedett, hogy a törvény elfogadása nem volt más, mint kísérlet az MSZP-SZDSZ koalíció megmentésére még 2007-ben. Hozzátette: mindössze nyolc képviselő volt az ülésteremben, amikor az Országgyűlés a törvényt tárgyalta.

Az Országgyűlés tavaly decemberben fogadta el a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényjavaslatot, amely 2009. január 1-jén lép hatályba.

A törvény szerint bejegyzett élettársi kapcsolat akkor jön létre, ha az anyakönyvvezető előtt két nagykorú személy kijelenti, hogy egymással bejegyzett élettársi kapcsolatban szeretne élni. Kiskorú a gyámhatóság előzetes engedélyével sem élhet ezzel a lehetőséggel.

A bejegyzett élettársi kapcsolat a házassággal azonos vagyonjogi, öröklési jogi joghatásokkal jár. A regisztrálással a kapcsolatban élők között is vagyonközösség alakul ki.

A törvény a bejegyzett élettársi kapcsolatban élőknek nem teszi lehetővé gyermek közös örökbefogadását. A bejegyzett élettársak együttesen nem fogadhatnak örökbe és arra sincs lehetőségük, hogy az egyik bejegyzett élettárs partnerének gyermekét örökbe fogadja. Ugyanakkor a törvény szerint nő és férfi élettársi kapcsolata esetén apai elismerő nyilatkozatot lehet tenni, a kapcsolat bejegyzése előtt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását