2024. április 26. - Ervin

Hétfőn szavaznak az élettársi kapcsolatról

Hétfőn szavaz az Országgyűlés a regisztrált élettársi kapcsolatot szabályozó törvényjavaslat módosító indítványairól, egy héttel később pedig a végszavazásra kerül sor. A leendő törvény egyszerűvé és olcsóbbá tenné azok dolgát, akik nem kivánnak, vagy nem
2007. december 9. vasárnap 17:43 - Hírextra
Ez a forma nem tesz különbséget nemek közt, tehát nem csak férfi és nő léphetne regisztrált élettársi kapcsolatba - tette hozzá.

A rendszerváltás óta a 20 és 35 év közötti nők körében megnégyszereződött, 52 százalékra nőtt az élettársi viszonyban élők száma, az államnak tehát igazodnia kell a megváltozott életformához és igényekhez - indokolta a törvény szükségességét Török Zsolt.

A regisztrált élettársi kapcsolatot a házassághoz hasonlóan az anyakönyvvezető előtt mondanák ki, ezekről az együttélésekről aztán egységes nyilvántartást fognak vezetni. A felbontásra viszont elegendő lesz közjegyzőhöz fordulni, aki okiratba foglalja a kapcsolat megszűnését. De csak akkor, ha a felek megegyeztek egymással, vita esetén a bírósági út maradna számukra is.

Több előnye lenne ennek az együttélésnek: például banki hitel felvételénél a házaspárokéval azonos jogok járnának, az élettárs a papír birtokában kaphat felvilágosítást párja állapotáról kórházban - sorolta a képviselő.

Maradnak azonban még nyitott kérdések is. Többek közt az öröklés és az örökbefogadás szabályairól. Ezeket a részleteket a jövőre újrafogalmazandó Polgári törvénykönyvben fogják tisztázni, ezért a regisztrált élettársi kapcsolatról szóló jogszabály csak 2009. január elsejétől lép hatályba.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását