2024. április 28. - Valéria

Hogy miket művelnek az állatok!

Állatbarátként vagy gyakorló gazdiként azt hisszük, mindent tudunk kedvenceinkről: hogyan viselkednek, mivel táplálkoznak, hány évig élnek - pedig itt korántsem ér véget a tudomány. Számos olyan érdekes és néha bizarr dologra képesek, melyre nem is gondol
2008. április 23. szerda 19:13 - Mohai Szilvia


Delfin



A delfin az ember mellett az egyetlen élőlény, amely pusztán szórakozásból is él szexuális életet. A katolikus egyház biztosan nem szereti őt, pedig nagyon aranyos és okos állat. (A delfináriumokra pedig mehet a 18-as karika.) 

Lajhár

A lajhár élete nyolcvan százalékát alvással tölti. A férfiak ezt olvasva valószínűleg újragondolják az oroszlán és a disznó keresztezését, illetve azon morfondíroznak, nem lehetne-e még egy fajjal több.

Elefánt

Egyes állítások szerint az elefánt az egyetlen állat, amely nem tud ugrálni. Vajon ezt honnan veszik? Onnan, hogy nem láttak még elefántot ugrálni? Lehet, hogy eddig még sosem volt hozzá kedve.

Csimpánz

Ebből az emberszabású majomból remek orvos válnék: meggyógyítja saját magát. Földet eszik, hogy fokozza az egyik táplálékául szolgáló növény, a vöröses álmahagóni (Trichilia rubescens) maláriaellenes hatását. Ezek szerint a homokozóban játszadozó kisgyerekek tudhatnak valamit.

Kacsa

Térjünk át a tollas jószágokra. Állítólag a kacsa az egyetlen állat, melynek hápogása nem visszhangzik. (Talán a többi állatfaj fülének védelmében alakult kit ez a természeti jelenség.) Tehát, a kacsák ne menjenek Tihanyba, mert számukra nincs benne semmi poén.

Strucc

A szemgolyója nagyobb, mint az agya. Azaz, ő a „Látom, de nem értem” tipikus esete, így valószínűleg azért dugja a fejét a homokba, hogy ott konzultálhasson egy vakonddal, aki teljesen vak, viszont megtalálja a gilisztát.

Papagáj

A papagáj genetikailag semmiféle rokonságot nem mutat a nyúllal; mégis van, ami közös bennük: e madár is látja, mi zajlik a háta mögött, anélkül, hogy elfordítaná a fejét. Így a nyuszi és a papagáj úgy is tudnak beszélgetni, hogy hátat fordítanak egymásnak.

Bagoly

A bagoly a papagáj szöges ellentéte. Fontos különbség köztük, hogy az egyiket ly-vel, míg a másikat j-vel írjuk, de most nem erre gondoltam. Ugyanis a bagoly semerre sem tudja forgatni a szemét, nem hogy hátra lásson vele. Így kénytelen az egész fejét eltekerni, ha meg akar szemlélni valamit.

Csirke

Ha a csirke találkozik az úton a rókával, és azt mondja neki, „Reszkess, róka, én vagyok a csirke!”, az előbbi valószínűleg felröhög, majd könyörtelenül felfalja. Ha viszont így szól: „Reszkess, róka, én vagyok a félelmetes Tyrannosaurus-Rex legközelebbi ma élő rokona!”; a ravaszdi alighanem egyből elszelel.

Gyurgyalag

A gyurgyalag vagy méhészmadár a madártársadalom legszínesebb egyénisége, már ami a tollazatát illeti. A többi madárfaj hölgytagjai pedig irigységükben nyaggathatják párjukat: "Vegyél nekem is ilyen csini ruhát!"

Erdei szalonka

Madár- és névrokona, Erdei Zsolt szerencsére nem bírja azon tulajdonságát, amely a legek közé emelte: ő a világ leglassabb madara: óránként mindössze nyolc km/h-s sebességgel „repül”, azaz cammog vagy ahogy tetszik. Le ugyan nem zuhan, de könnyen lehet, hogy a „Lassú, mint a lajhár” szólásból hamarosan így is kitúrja a lajhárt.

Bozótszajkó

Ez a kis madár képes arra, amire gyakran még mi magunk sem: előre gondolkozik, felkészül a jövőre. Egy kísérletet végeztek vele: egyik nap kapott enni, aztán meg nem. Azt vették észre, hogy egy idő után a madár felkészül: élelmet raktároz a vacsi nélküli napokra. Ha mi is tudnánk így takarékoskodni!

Szalamandra

Folytassuk a hüllőkkel. Mindenki számára ismeretes, hogy a gyík visszanöveszti letépett farkát. Ami egy kicsit bizarrabb: a szalamandra ugyanerre képes a végtagjaival. Ha ezt mi is megtehetnénk! Ha időről időre új karokat és lábakat növeszthetnénk a régi fáradt, öreg tagjaink helyett, nyolcvanévesen is olyan fürgék maradhatnánk, mint gyerekkorunkban voltunk…

Teknős

A teknős képes a fenekén keresztül lélegezni. Tehát, miközben a folyóban úsznál, csak kidugja altestét, feltölti magát levegővel, és már megy is tovább. Belegondolva, hogy ugyanezzel az erővel kidughatná akár a fejét is; már nem nagyon értjük, mire jó ez.

Kaméleon

Az, hogy alkalmazkodik az őt körülvevő környezethez, már nem is tűnik furcsának, hisz régóta tudjuk róla. Jó katona lenne: a seregnek még terepszínű ruhára sem kellene költenie miatta. Ráadásul, a szemeit egymástól függetlenül tudja forgatni. Grimaszoló gyermekeinket elnézve olykor úgy gondoljuk, erre az ember is képes, ha nagyon akarja. Harmadrészt: a nyelve másfélszer akkora, mint a teste. „Ha rövid a kardod, toldd meg egy lépéssel” - olvasta a hüllő a történelemkönyvben, de félreértette.

Krokodil

A krokodil joggal irigyelheti fent említett hüllőtársát: nem elég, hogy neki nincs másfélszer akkora nyelve, de még csak ki sem tudja nyújtani. Így, ha valakire dühös, nem nyelvet ölt rá, hanem nemes egyszerűséggel lenyeli. Bárkit és bármit; gyomorsava ugyanis olyan erős, hogy az acélt is képes megemészteni. Hogy minek etetnek egy krokodillal acélt, azt nem tudom; ha pedig utólag vették észre, honnan tudják, hogy acél volt?

Zebrahal

A halakkal folytatva a sort említést kell tennünk a gyík és a szalamandra követőjéről, aki nem a farkát és nem a lábát - mivel az alapból nincs neki -, hanem az uszonyát képes visszanöveszteni, ha valamiért elveszíti.

Bársonyhal

A párjuk iránti szolidaritást illetően kevesen tudnának versenyezni ezzel a tengeri hallal. A mélyvörös színű nőstény és a világosabb, narancssárga hím békés együttértésben, az asszony irányította kapcsolatban éldegélnek együtt. Ha azonban a nőstény elhalálozik, párja színe narancssárgából mélyvörösre vált. Így veszi át a hím a családfő szerepét, és őrzi tovább magában szeretett párja emlékét.

Polip

Végezetül következzenek a lábasfejűek, puhatestűek, ízeltlábúak és társaik. Azt tudjuk, hogy a giliszta visszanöveszti a farkát, ha kettétépjük szegényt. Azonban, a polip maga eszi le a saját lábát, ha az éhhalál küszöbére kerül, majd azokat szépen visszanöveszti. Az már más kérdés, hogy mi van, ha megéhezik a nagy növesztésben…

Csótány

A csótány nem hogy lábai, de feje elvesztését is túléli; igaz, csak addig bírja, míg éhen nem hal. Talán ő is leehetné saját végtagjait, mint a polip, de kobak nélkül erre nem képes, hiszen ha fej nincs, száj sincs. Viszont fejvesztve menekülni nagyon jól tud.

Tengeri csillag

E tengeri élőlényt még dühében sem nevezheti agyatlannak senki, hiszen ha sértésnek szánná, nem érne el vele semmit. A tengeri csillagoknak ugyanis egyáltalán nincs agyuk. Nem elvesztették, és nem növesztették vissza; soha nem is volt.

Lepke

Ha a pillangó vagy a tücsök elveszíti a lábát, nem hogy nem nő neki vissza, de végtagjukkal együtt hallása, illetve ízlelése is elvész: a lepkének ugyanis az ízlelő-, a tücsöknek pedig a hallószerve található a lába középső részén.

Csiga

A csiga mintegy három évig is képes aludni. Tekintettel arra, hogy az éti csiga átlag élettartama három-öt év, ez igen nagy felelőtlenség. Csak szundít egyet, felébred, majd visszaalszik - ezúttal örökre. Egy-egy átmulatott éjszaka után valószínűleg többen érzik úgy, hogy jól esne egy csigányi alvás.

Pók

Legvégül következzék az a pici nyolclábú, akitől talán jobban kellene félniük az amerikaiaknak, mint az arab terroristáktól. Hálója ugyanis olyan erős, hogy egy ceruzavastagságú, pókfonálból sodort kötél képes lenne megállítani egy Boeing 747-es gépet repülés közben. Milyen furcsa, hogy a pókoknak ilyesmi még sosem jutott az eszükbe. Ha emberek lennének, valószínűleg már régóta alkalmaznák tudásukat mások kárára…

Remélhetőleg mindenki talált e kis összeállításban magának valót; s ha legközelebb egy pszichológiai tesztben azzal a kérdéssel találkozik, hogy milyen állat lenne legszívesebben, nem kell sokat gondolkoznia a válaszon.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását