2024. április 28. - Valéria

Miért félünk a pókoktól és a kígyóktól?

Ausztrál pszichológusok cáfolják, hogy a kígyóktól, pókoktól való félelem az evolúció folyamán "kódolt" tulajdonság. A Queenslandi Egyetem kutatócsoportja két csoportot vizsgált: olyan személyeket, akik nem rendelkeztek különösebb tapasztalattal e két "fé
2008. március 25. kedd 11:40 - Hírextra

Mindkét csoport e két állat látványára másképpen reagált, mint az érzelmileg közömbös élőlényekre - például a virágokra vagy a gombákra - mondta a kutatás vezetője, Helena Purkis. A korábbi kutatások éppen ezért következtettek arra, hogy a "különleges" érzelmek az evolúciós tapasztalat termékei: azért tartunk tőle, mert a törzsfejlődés során megtanultuk, hogy ezek potenciálisan veszélyes állatok.

Purkis csoportja azonban úgy találta, hogy noha a "lábatlanok és nyolclábúak" könnyen felhívják magukra a figyelmet, negatív érzelmeket (így akár indokolatlan félelmet, fóbiát) csak a tapasztalatlanokban váltanak ki. Ezért tanulmányukban felhívták a figyelmet, hogy el kell különíteni az elsődleges figyelemfelkeltést és a negatív érzelmi válaszreakciót.

A kutatók szerint ez a különbségtétel segít megérteni az emberi félelem kialakulásának és fennmaradásának alapvető érzelmi és kognitív folyamatait. Ezért a vizsgálat folytatásaként a pozitív érzelmi választ (pl. kutyatulajdonosok kutyákra adott reakcióját) is meg fogják figyelni, hogy ezzel sikerüljön az azonos percepciós folyamatot követő különféle érzelmi reakciók kialakulását nyomon követni. A mechanizmus megértése az értelmetlen félelmek leküzdését, a fóbiák terápiáját egyszerűsítheti.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását