2024. április 28. - Valéria

Férfias nősténymuslincák

Kutatóknak sikerült rábírniuk a nősténymuslincákat, más néven gyümölcslegyeket (Drosophila melanogaster), hogy hímként viselkedjenek.
2008. április 18. péntek 16:26 - Hírextra

A tudósok kísérleteikhez genetikailag módosított rovarokat használtak, amelyeknél a szexuális viselkedést meghatározó agysejteket fényimpulzusokkal lehetett "bekapcsolni" - olvasható a BBC News hírei között.

A kutatóknak ezáltal sikerült a nősténymuslincákat "rábírni", hogy (nász)dalra fakadjanak, akárcsak a hímek.

A tanulmány, amely a Cell című folyóiratban látott napvilágot, arra enged következtetni, hogy a nőstények és a hímek agya egyformán van "bedrótozva".

Gero Miesenboeck, az Oxfordi és J. Dylan Clyne, a Yale Egyetem kutatója szerint általában a hímeknek nem kevés erőfeszítésébe kerül, hogy párzásra bírják a nőstényeket.

"Az állatvilágban számos faj esetében a hímnek kifinomult nászdallal kell jó benyomást tenni a kiszemelt nőstényre. Így van ez az aprócska muslica esetében is" - magyarázták a tudósok.
A gyümölcslégy hímegyedei az egyik szárnyukat rezegtetik, hogy létrehozzák az alig hallható "dallamot". Amennyiben a nősténynek megtetszik a melódia, "igent mond" a kegyeiért esengő udvarlónak.

Egy korábbi kísérlet kimutatta, hogy mintegy 2000 neuronból álló agysejt-csoport működteti a rovaroknál ezt a funkciót. Mint most kiderült, mind a hímek, mind a nőstények birtokában vannak e sejtek többségének.

"Úgy tűnik, hogy mindkét nem esetében nagyon hasonló a neuronális berendezkedés, annak ellenére, hogy normális körülmények között a hímek és a nőstények igen különbözőképp viselkednek" - mondta Miesenboeck professzor.

A nagy kérdés az, hogy az azonos anatómiai felépítés ellenére miért viselkednek másképp a hímek és a nőstények? E kérdés tisztázására a kutatók a rovarokat "mini hangstúdióba" helyezték. A muslincákat genetikailag módosították oly módon, hogy fényimpulzus hozta működésbe a nászdalért felelős sejtcsoportot.

A kutatók mindenekelőtt azt ellenőrizték, hogy a fény hatására valóban "dalra" fakadnak-e a hímek. A másik, ennél sokkal érdekesebb kérdés az volt, hogy mi történik, ha a nőstényeknél kapcsolják be ezt a mechanizmust?

"Természetes körülmények között a nőstények nem +dalolnak+, ám arra voltunk kíváncsiak, hogy rendelkeznek-e rejtett képességekkel" - magyarázta Miesenboeck professzor.
Mint kiderült, a fényimpulzus hatására a nősténymuslincák felemelték és rezegtetni kezdték a szárnyukat, hogy létrehozzák a melódiát.

A kísérlet további fázisában a tudósokat az érdekelte, hogy mennyire volt hívogató a mesterséges nászdal. Ehhez mindkét nembeli rovarokat helyeztek a "hangstúdióba", ám a hímeket megfosztották szárnyaiktól, azaz elnémították.

Ezek után a néma párnak lejátszották a mesterséges nászdalokat, amelyeket génmódosított hímek és nőstények "énekeltek".

"A hímek mesterséges dala csábítónak bizonyult, ugyanakkor a nőstényeké vajmi kevés hatással bírt" - ismertette a kísérlet eredményeit Miesenboeck professzor.

Magyarázata szerint, amikor elemezték ezeket a dalokat, finom különbségeket észleltek a hímek melódiái és a nőstények mesterséges dallama között.

"Egy kissé más volt a hangmagasság, egy kicsit különbözött a ritmus, vagyis a nőstények nászdala kevésbé volt fegyelmezett" - mutatott rá a kutató.

Mindazonáltal a kísérlet bebizonyította, hogy a rovarok esetében a hímek és a nőstények agya rendkívüli hasonlóságot mutat, még olyan kapcsolatrendszer esetében, mint a szexuális viselkedéséhez kapcsolódó nászdal.

Miesenboeck professzor szerint a következő lépés kideríteni, hogyha mindkét nem képviselői rendelkeznek az "éneklés" képességével, természetes körülmények között miért csak a hímeknél működik ez a mechanizmus.

A kutató szerint a rovarok agyában néhány nagy "kapcsolóközpont" működhet, amely meghatározza, hogy nőstényként, vagy hímként viselkedjen-e a rovar.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását