2024. április 28. - Valéria

A Fidesz érdemi lépést vár

A Fidesz miniszteri meghallgatást és törvénymódosítást kezdeményez, amennyiben nem történik érdemi kormányzati lépés a fóliasátrakkal kapcsolatos rendelet ügyében; erről Font Sándor, a párt mezőgazdasági kabinetvezetője beszélt keddi budapesti sajtótájéko
2008. április 22. kedd 12:37 - Hírextra
Mint elhangzott, a Fidesz választ vár a rendeletet kibocsátó Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztériumtól, valamint a földművelésügyi tárcától arra, mi indokolta és logikus-e, hogy az üvegházak és a fóliasátrak építését bejelentéshez, egyes esetben építési engedélyhez kötik, amivel 150-200 ezer forintos pluszköltséget okoznak a gazdálkodóknak.

Amennyiben ezen a héten nem kapnak érdemi választ, a mezőgazdasági bizottság elnökeként Font Sándor előkészíti, hogy a testület jövő heti ülésén hallgassák meg a két minisztérium vezetőjét vagy illetékes munkatársát.

A fideszes politikus elmondta, hogy a Fidesz egy törvényjavaslatot is előkészít, amellyel felülírnák a rendeletet, így a fóliasátrak építésekor nem lenne szükség engedélyre. Hozzátette: ha ezzel sem jutnak dűlőre, akkor az érdekképviseletekhez fordulnak és kezdeményezik a zöldség-gyümölcstermelő szervezetek tanácskozását.

Font Sándor hangsúlyozta: a rendelet 20-30 ezer üvegházas, fóliás termesztéssel foglalkozó családot érinthet, akiknek új sátrak esetében az engedélyeztetési eljárás illetékei 150-200 ezer forintos költséget jelenthetnek, de a meglévő sátrakra is fennmaradási engedélyt kell kérni június 30-ig, ellenkező esetben 100 ezer forinttól több millió forintig terjedő büntetésre lehet számítani.
Kitért arra, hogy az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium rendelete szerint belterületen, ha a fóliasátor száz négyzetméternél nagyobb alapterületű és hat méternél magasabb, illetve fél évnél tovább szeretnék fenntartani, akkor az építést be kell jelenteni. Külterület esetében ha a sátor 500 négyzetméternél nagyobb, vagy hat hónapnál tovább áll fenn, már építési engedélyt kell kérni rá.

A Fidesz úgy látja, a legkritikusabb szabály a hat hónapos időkorlát, ugyanis ma már sok helyen modern, drága, új típusú fóliákat alkalmaznak, amelyek akár három évet is kibírnak, leszerelésük után pedig humuszolhatóak.

Font Sándor hangsúlyozta azt is, hogy a bejelentési kötelezettség és az építési engedély között csak árnyalatnyi különbség van, az eljárás során építésügyi hatóság által engedélyezett tervezővel építészeti rajzot kell készíttetni, ahhoz csatolni kell tulajdoni lapot, térképmásolatot, egyéb irományokat és szakhatósági engedélyeket.

Kérdésre válaszolva az ellenzéki képviselő elmondta: egy-egy fóliasátor felállítása - nagyságtól és a minőségtől függően - a néhány tízezer forintba kerülő egyszerű konyhakerti sátortól a komoly több milliós forintos beruházásig terjedhet, ahol már fűtött, automata szellőzéssel ellátott, duplafóliás sátrakról van szó.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását