2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Demszky cáfolata a kormányfőnek

A főpolgármester szerint nem helytálló, ezért nem hagyható szó nélkül Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azon televíziós kijelentése, hogy Budapest nem teszi a dolgát a BKV finanszírozása ügyében - Demszky Gábor erről még hétfőn, az MTI kormányzati forrásokb
2008. április 16. szerda 07:16 - Hírextra

A főpolgármesteri hivatal sajtóirodája által kedden az MTI-hez is eljuttatott levélben Demszky Gábor a kormányfő vasárnapi kijelentésével összefüggésben azon véleményének adott hangot, hogy a miniszterelnöknek nem volt ideje áttekinteni a BKV helyzetéről korábban a kormány tagjainak írt levelüket.

A főpolgármester emlékeztetett arra, hogy a kormány 2003 óta többször is vállalta a BKV valódi költségeinek elismerését. A cégnek nyújtott 32,5 milliárd forintos állami támogatás azonban reálértéken évek óta csökken, miközben a bér- és az energiaköltségek növekednek. Két éve még a cég költségeinek 30 százalékát fedezte a kormányzati támogatás, ma ez csak a kiadások 25 százalékára elég - jegyezte meg.

A kormányfőnek arra a televíziós felvetésére, miszerint "szeretne ön több adót fizetni azért, mert Budapest nem teszi a dolgát" - Demszky Gábor levelében hangsúlyozza, hogy Budapest több adót fizet annál, mint ami méltányos lenne. Utalva a Budapesten működő cégek és az egyéni adófizetők magas adóbefizetésére, a főpolgármester rámutatott, hogy míg 10 éve a személyi jövedelemadó 20 százaléka maradt Budapesten, tavaly már csak az szja 0,62 százalékán osztozkodhatott a főváros 24 önkormányzata.

Hangsúlyozva, hogy Budapest az állami költségvetés nettó befizetője, Demszky Gábor közölte, nem adományt kérnek az államtól, hanem azt, hogy a budapestiek által befizetett adókból a jelenleginél "kicsit kevesebbet vigyenek el", vagy méltányosabb módon többet adjanak a város működéséhez.

Demszky Gábor kifejezte azon reményét, hogy a kormánnyal folytatandó tárgyalásokon majd "a miniszterelnök úr is belátja", éppen az államnak első számú érdeke, hogy a főváros zavartalanul működjön, illetve, hogy megőrizze adótermelő erejét.

A főpolgármester pénzügyi és városüzemeltetési helyettesével április elején a pénzügyi- a közlekedési- és a kancelláriaminiszterhez írt levélben szorgalmazott több állami pénzt a BKV fenntartásához. Előbb a pénzügyminiszter, majd a kormányfő, múlt héten pedig a kancelláriaminiszter is elzárkózott a BKV további támogatásától.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását