2024. április 24. - György

Demszky megdöbbent

Budapest főpolgármestereként megdöbbenéssel és felháborodással értesültem arról, hogy szélsőséges csoportok néhány héttel józsefvárosi akciójuk után ma délután az Újlipótvárosban szerveznek erődemonstrációt, hogy az ott élőket és rajtuk keresztül a főváro
2008. április 7. hétfő 17:06 - Hírextra

A mai akció szervezői örömmel üdvözölték annak az újlipótvárosi jegyirodának a felgyújtását, amelynek alkalmazottai nem ismerték egy szélsőjobboldali eszméket hirdető zenekar mibenlétét. Ismeretlen támadók Molotov-koktélokkal égették porig az irodát az elmúlt héten. A bűnözőkkel szimpatizáló aktivisták a Magyar Gárda és más gyűlöletkeltő szervezetek tagjait toborozzák mai, zsidó- és cigányellenes jelszavakkal meghirdetett felvonulásukra. Nem titkolt céljuk, hogy a Budapesten élő etnikai és vallási kisebbségek megfélemlítésével és a várost alkotó társadalmi kohézió szétzilálásával Budapestet újnyilas felvonulási tereppé változtassák.

A mai napon felhívtam Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány urat, és arra kértem, a törvényes keretek között mindent rendelkezésre álló erővel akadályozza meg a szélsőséges szabadcsapatok atrocitásait. Az újnyilas szélsőségesek célja a félelemkeltés, amint ez főszervezőjük felhívásából is nyíltan és egyértelműen kiderül: "Annak pedig örülök, hogy féltek. Érezzétek, hogy bármit megtehetünk veletek, csak akarat kérdése." A főkapitány úr biztosított arról, hogy a rendőrség nagy erőkkel lesz jelen a helyszínen, és a budapestiek védelmében fenntartja a rendet.

Az elmúlt hetekben több riasztó példáját láttuk az antiszemita közbeszéd szalonképessé tételének, Bayer Zsolt felháborodást keltő cikkétől kezdve a vele később együtt ünneplő jobboldali pártelnök demonstratív gesztusáig. Mindez tovább bátorítja a szélsőségeseket. Ezért ismét arra kérem a Fővárosi Közgyűlés demokratikus pártjainak frakcióvezetőit: tiltakozzunk együtt a mai szélsőséges akció ellen! Ne engedjük, hogy Budapesten bárkinek félnie kelljen származása, felekezeti hovatartozása miatt!

Főpolgármesterként személyes kötelességemnek érzem, hogy kiálljak mindazokért, akiket hitük, világnézetük, nemi orientációjuk, származásuk miatt üldöztetés ér Budapesten. Ebben a helyzetben, ha kell, magam is zsidó, meleg és cigány vagyok, és a fővárosiak békeszerető többségével együtt vallom: Budapest nem kér az újnyilas eszmék hirdetőiből!

Demszky Gábor

Forrás: OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását