2024. május 3. - Tímea, Irma

Egy antifasiszta nap krónikája

Összeállításunkban a végkifejlettől a tegnap délutáni antifasiszta tüntetésig áttekinthetik a nap eseményeit. Rendezvény a Hollán Ernő utcában, és fogócska a Belvárosban. Prózai összefoglaló a költészet napjának estéjén.
2008. április 11. péntek 21:51 - Hírextra


Rendezvény politikusokkal

Gyurcsány Ferenc már elment, de míg itt volt, nem sokan látták. Tomcat és a Magyar Gárda egyik tagja átjött az antifasiszta tüntetés oldalára, és bement a jegyirodába, és vettek két Hungarica-jegyet. Még hét helyre jelentettek be flashmobot. Lassan véget kell érnie a rendezvénynek. Páran még mindkét oldalról itt maradtak, az elválasztó résznél gyülekeznek, és farkasszemet néznek. Ismert SZDSZ-esek kószáltak a tömegben.

Eddig még senki sem látta Gyurcsány Ferencet a nagy tömeg miatt, de felröppent a "rémhír", hogy megérkezett. Amint felhangzik a neve, az antifasiszták tapsolnak, az ellentüntetők hazaárulóztak, a Fidesz-zászlónál állók pedig hátrafordultak.

Az a dolgom, hogy itt legyek, és mindenkit arra hívjak fel, hogy itt legyen - mondta újságírók előtt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a pénteki antifasiszta tüntetésen résztvevők gyűrűjében.
A kormányfő kérdésre válaszolva elmondta: Gerhard Schröder volt német kancellár saját maga döntött úgy, hogy részt vesz a rendezvényen. Gyurcsány Ferenc véleménye szerint ez nemcsak a magyaroknak fontos, hanem az európai demokratikus közösségnek és Németországnak is.

Állítólag megérkezett Gyurcsány Ferenc, egyszerre hangzott fel az "elkúrtad" és a "hazaáruló" a tömegből, miközben sokan tapsolni kezdtek az antifasiszta tüntetésen. Az antifasziszták közt is felhangzott füttyszó, illetve egy Fidesz-zászló környékén állók csöndesen, békésen hátat fordítottak a színpadnak, amikor többek tapsolni kezdtek.

Rövid beszédet mondott a Hollán Ernő utcai antifasiszta demonstráción Gerhard Schröder volt német kancellár.

"Tisztesség kérdése" volt számára, hogy részt vegyen ezen a demonstráción, miután Gyurcsány Ferenc - akit barátjának nevezett - elmondta neki, miért szerveződött ez a tüntetés - fogalmazott Gerhard Schröder.

"Sokan vagyunk, de egyre több olyan emberre van szükség, aki megvédi az erőszak áldozatait" - folytatta a szociáldemokrata exkancellár, majd felhívta a figyelmet arra: Európában túlságosan sokszor fordult már elő, hogy szélsőjobboldaliak háborúba vittek országokat, földrészeket. "Én, mint német, tudom, hogy mit beszélek" - tette hozzá.

Azért van szükség ilyen tüntetésekre, hogy "megvédjük a szabadságot a szélsőségesek erőszakától" - fejezte be nagy tetszéssel fogadott rövid beszédét Gerhard Schröder, aki ezután gépkocsival elindult a Ferihegyi repülőtérre.



Körülbelül ötszázan vannak az ellentüntetők, Tomcaték pedig háromszázan a Jászai Mari téren. Gerhard Schröder volt német kancellár beszédet mondott. A tömegben fel lehet fedezni Magyar Bálintot.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök felesége és Gerhard Schröder volt német kancellár társaságában érkezett meg az újlipótvárosi antifasiszta demonstrációra nem sokkal negyed öt után.

Az MTI helyszínen lévő tudósítóinak jelentése szerint a miniszterelnök a szokásos biztonsági kísérettel érkezett a Pannónia és a Katona József utca sarkára, ahonnan gyalog mennek a helyszínre. Több munkatársa, köztük Daróczi Dávid kormányszóvivő kíséri. Gyurcsány Ferenc kitűzője kokárda és fehér szalag.

A Jászai Mari téren Magyarország a magyaroké jelszóval tartanak nemzeti radikális tüntetést. Délután fél 4 körül már mintegy százan álltak a téren, néhányan Árpád-sávos zászlókkal, a megjelentek között látható a Magyar Gárda több tagja is.

Az "újfasiszta tüntetés idejére" Szabadai Viktor, az SZDSZ budapesti választmányának elnöke békés ellendemonstrációt jelentett be a XIII. kerületi Hollán Ernő utcai jegyiroda előtti területre. Rózsa Péter újságíró az utóbbi megmozdulás szervezői nevében tartott rövid sajtótájékoztatón elítélte a félelemkeltést és a szélsőséges eszméket, s azt mondta: ha van egy nemzeti minimum, ahogyan azt a pártok hangoztatják, ezt csak a civilek képviselhetik.

A helyszínen, a Hollán Ernő utca környékén megjelentek politikusok, közéleti személyiségek is, így például Gusztos Péter, az SZDSZ ügyvivője, Pető Iván országgyűlési képviselő (SZDSZ), Burány Sándor, az MSZP budapesti elnöke, Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője, valamint Aliza Bin-Noun, Izrael Állam budapesti nagykövete. Jelen vannak roma-, illetve zsidószervezetek képviselői is.

A Hollán Ernő utca két végét és a kereszteződéseket a rendőrség lezárta, a jegyirodához, amelyre ismeretlenek nemrégiben Molotov-koktélt dobtak, nem engedik oda a résztvevőket. A környéken mintegy negyven rohamsisakos, védőfelszereléssel várakozó rendőr áll sorfalat.

A Szent István parkban a Kapcsolat elnevezésű baloldali szervezet mintegy 30-40 tagja gyülekezik.
Forrás: hirextra.hu/MTI

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását