2024. május 3. - Tímea, Irma

Schröder és mások a szélsőjobboldali veszélyről

Gerhard Schröder volt német kancellár beszélt a szélsőjobboldali veszélyről péntek délután Budapest XIII. kerületében, ahol egy időben tüntettek a fasizmust és az erőszakot elítélő emberek, valamint szélsőjobboldali csoportok.
2008. április 11. péntek 21:24 - Hírextra

"Tisztesség kérdése volt számomra, hogy eljöjjek ide" - jelentette ki a veterán szociáldemokrata német politikus, aki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és felesége, Dobrev Klára társaságában érkezett a Hollán Ernő utcába, ahol két kordon és közte mintegy száz méter távolság választotta el egymástól a két tüntető tömeget.

"Sokan vagyunk, de egyre több olyan emberre van szükség, aki megvédi az erőszak áldozatait" - mondta Gerhard Schröder, aki felhívta a figyelmet arra: Európában túlságosan sokszor fordult már elő, hogy szélsőjobboldaliak háborúba vittek országokat.

"Én, mint német, tudom, hogy mit beszélek" - tette hozzá.

A magyar miniszterelnök társaságában volt Kiss Péter kancelláriaminiszter és Szekeres Imre honvédelmi miniszter. Jelen volt a tömegben az SZDSZ több vezetője, köztük Fodor Gábor, Horn Gábor, Pető Iván és Magyar Bálint. Látható volt Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője. A volt német kancellár beszédét, valamint a jó órányi megmozdulás során felhangzó Radnóti Miklós- és József Attila-verseket mintegy háromezer ember hallgatta.

"Az a dolgom, hogy itt legyek, és mindenkit arra hívjak fel, hogy itt legyen" - jelentette ki Gyurcsány Ferenc újságírók előtt. Úgy fogalmazott: ez nem egyszerűen egy magánemberként tett gesztus, hanem azt akarja, hogy az emberek tudják, melyik oldalon áll.

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta, hogy a baloldal és a konzervatívok az antifasizmus ügyében közös platformon vannak. Kell hogy legyen az országnak közös talapzata, amelybe az antifasizmus kérdése is beletartozik - tette hozzá.

A kormányfő elmondta: Gerhard Schröder saját maga döntött úgy, hogy részt vesz a rendezvényen. Gyurcsány Ferenc szerint ez nemcsak a magyaroknak fontos, hanem az európai demokratikus közösségnek és Németországnak is.

A Hollán Ernő utca Szent István körút felé eső szakaszát mintegy ezer, nemzeti színű és árpádsávos zászlót lobogtató ember töltötte meg. Az ott felállított kordon belső oldalán a rohamrendőrök, a másik oldalán a Magyar Gárda tagjai álltak sorfalat.

A tömeg a miniszterelnököt gyalázó rigmusokat kiabált, többször elhangzottak "büdös kommunisták" és "mocskos zsidók" bekiabálások, és hatalmas üdvrivalgás tört ki, amikor a rendőrök beengedtek a kordonnal lezárt területre három tüntetőt - a radikális megmozdulások Tomcat néven ismert egyik szervezőjét és két társát -, hogy jegyet vásárolhassanak abban a jegyirodában, amely az elmúlt hetekben a szélsőjobboldali csoportok verbális és fizikai támadásainak célpontja lett, mert ott állítólag nem szolgáltak ki "egy magyar érzelmű fiatal lányt", aki a Hungarica nevű hazafias rockegyüttes koncertjére szeretett volna belépőt venni.

A három tüntető most rendőri kísérettel, fotósok gyűrűjébe zártan mehetett a jegyirodához, ahol zavartalanul vásárolhattak két jegyet az említett rockegyüttes koncertjére, miközben fülsiketítő hangpárbajt vívott egymással a két tüntető tömeg. "Ria, ria, Hungária" - zúgott a szélsojobboldali tömeg, miközben a másik oldalon fiatalok nagyalakú rajzlapokat emeltek magasra, melyen nevüket és telefonszámukat ajánlották a kuruc.info nevű szélsőséges honlap szerkesztőinek figyelmébe.

Kovács Zoltán, a jegyiroda ügyvezető igazgatója az MTI-nek elmondta: a nap folyamán mintegy száz jegyet adtak el, de csak ezt a kettőt az említett koncertre. Az ügyvezető úgy fogalmazott, hogy ez az egész ügy már jóval túlnőtt rajtuk, a jegyiroda "csak ürügy arra, hogy mindkét tábor tüntetést tarthasson".

A szélsőjobboldali tüntetők legnagyobb része öt óra után a Kossuth Lajos tér irányába indult. Egy kisebb, mintegy 20-30 tagú, fekete ruhát viselő csoportjuk az antifasiszta megmozdulásról távozó emberek közé ment, de a rendőrök szétválasztották a két tábort.

A rendőrség közleménye szerint három személyt állítottak elő a Hollár Ernő utcában és annak környékén, később pedig egy újabb előállítás szemtanúi voltak az MTI tudósítói.

A Hollán Ernő utcai jegyirodát péntek délelőtt felkereste Sólyom László köztársasági elnök. Azt mondta, támogatja és üdvözli azt a tüntetést, amelyet a civilek szerveznek; azért látogatta meg a jegyirodát, hogy szolidaritását fejezze ki. "Semmi nem igazolhatja a rasszista indíttatású erőszakot és az uszítást. Ezeket én mélységesen elítélem" - fogalmazott újságírók előtt az államfő.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását