2024. május 3. - Tímea, Irma

Egy antifasiszta nap krónikája

Összeállításunkban a végkifejlettől a tegnap délutáni antifasiszta tüntetésig áttekinthetik a nap eseményeit. Rendezvény a Hollán Ernő utcában, és fogócska a Belvárosban. Prózai összefoglaló a költészet napjának estéjén.
2008. április 11. péntek 21:51 - Hírextra


18.45-ig nincs beavatkozás

Érdemi vizsgálat nélkül elutasította a rendőrség azt a bejelentést, amely szerint pénteken 18 órától kétszázan-háromszázan a Kossuth téren kívánnak demonstrálni; a rendőrök 18.45 óráig csak jogsértés esetén avatkoznak be - közölte Tafferner Éva, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szóvivője az MTI-vel.

Április 11-én 17 óra 5 perckor érkezett a bejelentés, amely szerint 18 órától 200-300 fő a Kossuth téren kíván demonstrálni.

"Tekintettel az idő rövidségére a Budapesti Rendőr-főkapitányság nem tudja megvizsgálni, megalapozott döntést hozni arról, hogy a bejelentett rendezvény tudomásul vehető, vagy fennáll a gyülekezési törvényben meghatározott tiltó okok egyike" - áll a közleményben.



A BRFK hozzátette: nem áll rendelkezésére elegendő idő az elvárható feltételek biztosítására, az idő rövidsége miatt a törvényben előírt kötelezettségének nem tud eleget tenni. A BRFK "közigazgatási hatósági végzést hozott, a bejelentést érdemi vizsgálat nélkül elutasította".

Tafferner Éva kiegészítésül elmondta: ennek alapján a rendőrség nem avatkozik be addig, amíg a gyülekezési törvény szerinti tiltó ok nem áll fenn, addig nincs lehetősége az összegyűlt tömeg feloszlatására.

A BRFK 18.45 óráig tudatosan nem avatkozik be, csak akkor, ha a demonstráció elveszíti békés jellegét, a résztvevők jogsértő cselekményt követnek el - magyarázta.

A szóvivő ugyanakkor hozzátette: 18.45 óra után a demonstrációt spontán rendezvénynek minősítik és a jogszabálynak megfelelően járnak el.

A BRFK álláspontja a közlemény szerint továbbra is az, hogy "a gyülekezési törvényben meghatározott határidő betartása mellett kell a demonstrációkat bejelenteni, joggal való visszaélésnek, illetve rendeltetésellenes joggyakorlásnak tekinti azokat az eseteket, amikor szándékosan figyelmen kívül hagyják a szervezők a felkészülésre, előkészületre szánt törvényi határidőt".

Az elmúlt évek gyakorlata is azt mutatja, hogy a BRFK számos esetben hozott közigazgatási hatósági végzést arról, mivel a bejelentés elkésett, és elegendő idő már nem állt rendelkezésre az elvárható feltételek biztosítására, a bejelentést érdemi vizsgálat nélkül elutasította.

Az elmúlt években arra is számos példa volt: annak ellenére vett tudomásul rendezvényeket a rendőrség, hogy a háromnapos határidőn belül érkeztek, mert ezekben az esetekben volt kellő ideje felkészülni a biztosítási feladatokra.

A rendőrség azt mondta, engedélyezni fogják a tüntetéseket, amennyiben minden szabályt betartanak. A színpadon hosszú orrú, göndör hajú embereket emlegettek, azaz burkoltan zsidóztak. Egy a hátizsákján nemzeti színű papírzászlót hordó férfinak azt mondta valaki, inkább tűzne ki kék-fehér zászlót, az jobban illik hozzá.

Kossuth tér

Mintegy száz rohamrendőr sorokozott fel pénteken, nem sokkal 18 óra után gázálarccal, teljes felszereléssel a Parlament főbejárata előtt - jelentették az MTI tudósítói a helyszínről.
Folyamatosan érkeznek további rohamrendőrök mikrobusszal és teherautóval.
A tüntetők háromszázan-négyszázan lehetnek.

Tomcat azt mondta, hogy azért tüntetnek, mert az antifasiszta tüntetést úgy fogadta el a rendőrség, hogy nem tartották be a 72 órás bejelentési kötelezettséget. A rendőrségnek az volt az indoka, hogy egy tüntetés feloszlatására, elfogadására, nem elfogadására nem lehet az indok, hogy megvolt-e a három nap vagy sem. Ezért ők az antifasiszta tüntetés után, fél órája bejelentették, hogy itt fognak tüntetni, és be fognak jelenteni még több tüntetést, tíz perccel azelőtt, hogy odamennek, hogy a rendőrség ne lehessen gyorsabb. Még nem lehet tudni, hol lesz tüntetés. Több helyszínre fognak még menni. Elhangzott egy poén is, hogy legyen apropója a tüntetésnek: azt mondták, népszavazást szeretnének arról, hogy az anyjával közösülő politikusok ne lophassanak többet.

Szélsőjobboldali kontra antifasiszta

Szóváltás alakult ki a szélsőjobboldali és az antifasiszta tüntetők között pénteken, nem sokkal 18 óra előtt Budapesten, a Hollán Ernő utcában - jelentették az MTI tudósítói a helyszínről.
A szélsőjobboldali tüntetők 20-30 fős, fekete ruhába öltözött csoportja ugyanis az antifasiszta demonstráció körülbelül 200 résztvevőjének a háta mögé került, itt a rendőrök nem álltak sorfalat.

Az előbbi csoportban feltűnt Budaházy György, a szélsőséges tüntetések ismert szereplője is. A rendőrök igyekeztek mielőbb felsorakozni a két tábor között, s többeket igazoltatnak, köztük Budaházy Györgyöt is. A rendőrség a Hollán Ernő utcába és környékére bejelentett pénteki rendezvényen 3 személyt állított elő - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság. (MTI)

A tüntetők a Kossuth térre mentek, és megálltak a kordonoknál. Különböző transzparensek láthatók. Tomcat beszélni fog.

A Kossuth tér felé tartanak a szélsőjobboldali tüntetők a budapesti Hollán Ernő utcából - erre lehet következtetni az általuk skandált felkiáltásokból: "Kossuth tér visszatér!", "A Kossuth térre kell menni"!

A tüntetők mintegy négyszázan lehetnek, nagy csoportjuk péntek délután negyed öt után indult meg a körút felé. Néhányukat egy bérház ablakából valamilyen folyadékkal leöntötték - jelentették az MTI tudósítói a helyszínről. Polgár Tamás, a szélsőjobboldali megmozdulás főszervezője korábban, miután visszatért a Hollán Ernő utcai jegyirodából, megafonon bejelentette, hogy "ez a tüntetés véget ért, kezdődik a következő".

Az antifasiszta demonstráció résztvevői, akik még a helyszínen maradtak, néma tömegként állnak szemben a még ott tartózkodó szélsőjobboldali tüntetőkkel. (MTI)
Forrás: hirextra.hu/MTI

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását