2024. április 30. - Katalin, Kitti

Bemutatók a Szegedi Szabadtéri Játékokon

Az idei Szegedi Szabadtéri Játékokon tartják a Szentivánéji álom című színműből készült világzenei musical világpremierjét, emellett bemutatják Puccini Turandot című operáját és a Benyovszky Móric világutazó életét megelevenítő táncművet is.
2008. április 9. szerda 17:01 - Hírextra

Bátyai Edina, a játékok igazgatója a fesztiválról tartott szerdai budapesti tájékoztatón beszámolt arról, hogy a július 4-től augusztus 21-ig tartó programsorozatra a jegyek fele már elkelt. Mindez annak is köszönhető, hogy 2010-ig biztos a Szegedi Szabadtéri Játékok költségvetése, így a programokat korán meghirdethették.

A játékok első premierje július 4-én Puccini zenedrámája, a Turandot lesz Kesselyák Gergely rendezésében, a produkció zenei vezetője Selmeczi Görgy.

"A Puccini-évfordulótól függetlenül is bemutattuk volna a Turandotot, amely legutóbb 1989-ben szerepelt a játékok programján" - mondta Bátyai Edina. A monumentális díszlet Zeke Edit munkája, modern, XXI. századi, de nagyon látványos keretet ad a produkciónak.

A címszerepet Rálik Szilvia alakítja, többek között Herczenik Anna, Cselóczki Tamás, Nyári Zoltán, Gábor Géza, Bede Fazekas Csaba, Cseh Anatal, Kóbor Tamás ölti magára Velich Rita jelmezeit.
A szervezők magyar nyelvű előadást terveznek, mert egyik fő törekvésük, hogy minden műfajt, műformát megismertessenek és megszerettessenek a fiatal közönséggel. 2007-ben Kálmán Imre Marica grófnőjével - Eszenyi Enikő rendezésében - sikerült a klasszikus operett számára az ifjú publikum körében híveket szerezniük. Ez a mű egyébként, a címszerepben ismét a Kossuth-díjas drámai szopránnal, Lukács Gyöngyivel, újra műsoron lesz júliusban.

Július 25-én tartják a Shakespeare Szentivánéji álom című művéből készülő világzenei musical ősbemutatóját, a darab verseit Müller Péter Sziámi írta, a zenét Szakcsi Lakatos Béla szerezte, a rendező Kerényi Miklós Gábor.

Müller Péter Sziámi elmondta, hogy több mint 30 dal van a műben, próza alig hangzik el. Véleménye szerint Shakespeare darabja nem dráma, hanem költői mű, mindhárom rétegének - a tündérvilágnak, a földi szerelemnek és a mesteremberek világának - összekapcsolódását talán nekik sikerül először a nézők számára világossá tenniük.

"Szentivánéji álmokra ma különösen nagy szükségünk van, hogy elhiggyük, a szerelmesek egymásra találhatnak, hogy bár összekavarodik minden, végül az egyensúlyt meg kell találnunk" - fogalmazott a darabról Kerényi Miklós Gábor, a Budapesti Operettszínház igazgatója, aki a librettót is írta. A tájékoztatón a musical szereplői Szakcsi Lakatos Béla kíséretével bemutattak néhány részletet a darabból.

Premiernek számít a XXIII. Néptáncfesztivál gálaestje augusztus 9-én, amelyre Zsuráfszki Zoltán készít nagyszabású koreográfiát Benyovszky Móric világutazó életéről a Ghymes együttes két tagjának, Szarka Tamásnak és Szarka Gyulának a zenéjére.

Zsuráfszky Zoltán hangsúlyozta, hogy a fesztiválra - amely alapvetően az amatőr együttesek szakmai találkozója - a Szegedről, a Felvidékről, Franciaországból és más helyekről verbuválódó táncosok mellé saját művészeit, a Honvéd Táncszínház tagjait hívja segítségül.

Zsuráfszky Zoltán dolgozik az István, a király című rockoperájának felújításán, ennek koreográfiáját is tervezi. A Szegeden 25 éve bemutatott zenés darab szereposztása még csak kis részben ismert, mert a Társulat című televíziós műsorban választják ki a rockopera szereplőit. A felújított művet augusztus 17-én, 19-én, 20-án és 21-én mutatják be Szegeden.

A játékok igazgatóhelyettese, Herczeg Tamás arról is beszámolt, hogy a kht.-ból non profit kft.-vé alakult intézmény működteti most már a szegedi Reök-palotát, amelyben a budapesti Kogart Ház gyűjteményéből egy átfogó kiállítást rendeznek, de művésztalálkozókat, CD-bemutatókat és dedikálásokat is kínálnak a játékok vendégeinek.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását