2024. április 24. - György

Tetszhalott az ország. Vagy már egészen az?

Hétfő reggel vidám villamoscsilingelés és autóbuszpöfögés helyett madárcsicsergésre és a kétségbeesett főnök telefonjára ébredt a budapesti populáció egy része: a BKV- és a „véletlenül” rászervezett VDSZSZ-sztrájk nagyjából megakasztotta az or
2008. április 7. hétfő 12:37 - Bencsik Gyula
A polgári demokrácia remek intézménye a sztrájkjog, amivel a valamilyen érdekvédelmi tömörülésbe szerveződött munkavállalók kikényszeríthetik a munkaadóktól a remélt juttatásokat: fizetésemelést, vállalati beutalót a Balatonra, védőfolyadékot, satöbbi. Egy baloldali érzelmű polgár nem is tehet mást, mint üdvözli az érdekérvényesítés eme megnyilvánulását, melyben a „kisember” végre megmutathatja a társadalmi ranglétra magasabb fokain elhelyezkedő gaz kapitalistáknak, mennyire nélkülözhetetlen a munkája.

A problémát mindössze az okozza a közvetlenül nem érintett szemlélődőben, hogy van egy olyan nyugtalanító érzése, mintha az egyes sztrájkszervezőknek már nem pusztán a konkrét szakmai célok elérése lenne az érdekük, hanem az „annál jobb, minél rosszabb” taktika alkalmazásával a fennálló hatalmi-politikai grémium eltávolításának igénye, mely küzdelemben teljesen lényegtelenné válik a kvázi érdekvédőknek, hogy miközben a szervezett dolgozók egy csoportjának követeléseiért szállnak síkra, milliók érdekeit sértik, az ország működőképességét veszélyeztetik.

E taktika szervesen illeszkedik az Orbán Viktor Fidesz-elnök által 2006 őszén meghirdetett népszavazási hercehurca elindításával kezdett folyamatba, vagyis a mostanáig regnáló MSZP-SZDSZ-kormány működését populista jelszavakkal és követelésekkel akadályozni akaró politikai célkitűzések sorába. Márpedig nem szerencsés, ha egy szakszervezet beleássa magát a nagypolitikába, ugyanis nem ez a dolga, és félő, a túlzott elköteleződés hiteltelenné teszi a szervezeteket.

Vegyük mindjárt a Gaskó István vezette Vasutas Dolgozók Szabad Szakszervezetét (VDSZSZ), mely az elmúlt hónapokban már több alkalommal is a legvégső megoldás eszközéhez, a sztrájkhoz nyúlt követeléseik érvényesítése végett. Teszem azt, a vasúti szárnyvonalak drasztikus csökkentésére irányulói átgondolatlan kókai javaslatok megtorpedózása ügyében még bírta is a köz jelentős hányadának egyetértését, hiszen ez tisztán szakmai-logisztikai kérdés, melynek kihatásai tömegek közlekedési igényeivel, szükségleteivel egybeesnek.

Ennél lényegesen kevésbé artikulálható a tavaly év vége felé több fordulóban lezajló úgynevezett TB-mentő sztrájk, melyet Gaskó a kormány társadalombiztosításra vonatkozó törvénytervezete, majd Parlament általi elfogadása ellen tervezett. Persze, a tb jövője a teljes lakosságot érinti, benne a vasúti dolgozókat is, de ennyi erővel akár egy környezetvédelmi törvénytervezet vagy a magyar futballt érintő kormányzati lépés ellen is lehetne tiltakozni a VDSZSZ-nek, hiszen a vasúti dolgozók is környezetben élnek, és közülük számosan szeretik a focit.



Jelenlegi sztrájkjuk a korábbi bérkövetelések folytatását jelentik, tehát „minden vasutas kapjon nettó 250 ezer forintot a MÁV Cargo privatizációs bevételéből, illetve 10 százalék többlet bérfejlesztést kér - a megajánlott 6,9 százalék mellett - a kiszervezett MÁV-társaságok, a MÁV-START Zrt., a MÁV-Trakció Zrt., illetve a MÁV Gépészet Zrt. dolgozói számára”. A laikus számára is világos, hogy bár e követelések látszólag valóban a szakszervezet kompetenciájába tartozó célok kiharcolását jelentik, azonban oly mértékben túlzó elvárások a munkáltatói oldallal szemben, hogy megint csak felmerül a politikai hátsó szándék gyanúja.

Az meg végképp árulkodó, hogy az időközben ma üzemkezdettől 13 óráig meghirdetett BKV-sztrájkra „váratlanul” rászervezték az újabb, határozatlan ideig tartó vasutassztrájkot. Valószínűleg Gaskó meghallotta a kormányválság nyomán előállott történelmi helyzet hívószavát, és merő véletlenségből épp a fővárosi közlekedési dolgozók munkabeszüntetésével egy időben gondolta ismét elővezetni a maga követeléseit, ami valószínűleg az apróbb állampolgári kellemetlenségek mellett tetemes veszteséget is eredményez majd az országnak.

Sebaj. Ez a plusz veszteség talán meggyorsítja, sőt, kiteljesíti a politikai válságot, ami jelen pillanatban azzal kecsegtet, hogy a hamarosan egyedül az MSZP által vezetett kabinet bedobja végre a törülközőt, és Gyurcsányostól együtt eltakarodik a bánatba, a liberálisok kihullanak az Országgyűlésből, a Fidesz pedig kétharmados többségbe kerülve végre beteljesítheti történelmi küldetését, és a nemzet miniszterelnöke a Kánaánba vezetheti ezt a jobb sorsra érdemes országot.

Borítékolható: az új kormány vonaton indul a jobb jövőbe.

(Liberális és szociáldemokrata barátaimmal beszélgetve lassan én is hajlok rá, hogy belássam: a 2002 óta hatalmat birtoklók mostanra tényleg „elkúrták”, ideje menniük. Mindenféle vélt és valós fenntartásaim ellenére kezdem azt érezni, hogy jöjjön az előrehozott választás, és a kellő legitimitás birtokában csináljon már valaki valamit Magyarország érdekében.)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását