2024. április 24. - György

Tölgyessy: csak a kormányfőcsere segíthet

Csak a kormányfőcsere oldhatja meg a koalíciós válságot, az MSZP és az SZDSZ azonban már most is sokat vesztett, az országban pedig válság van - jelentette ki Tölgyessy Péter politológus, a liberális párt alapító tagja a Deák Ferenc Közéleti Klub rendezvé
2008. április 4. péntek 07:30 - Hírextra

"Lehetetlen megmondani, hogy mi fog történni, nagyon sok forgatókönyvet el lehet mondani, de szinte csak rossz forgatókönyv van. Egyetlen egy erős van: egy új miniszterelnök" - jelentette ki Tölgyessy Péter az MTI kérdésére válaszolva.

Minél hamarabb cselekvőképes kormány kellene, jobb lenne még idén túlesni valamiféle új választáson - hangsúlyozta a szakértő, aki korábban az SZDSZ elnöke, majd a Fidesz országgyűlési képviselője is volt.

Tölgyessy Péter kiemelte: a kormány elvesztette többségét, véglegesen és világosan, amire a rendszerváltás óta nem volt még példa. "A koalíció először ráhozta a válságot a családokra, aztán a gazdaságra, végül a politikára" - hangsúlyozta.

Az országnak olyan kormányra van szüksége, aminek egyértelmű a legitimációja - tette hozzá.
Tölgyessy Péter szerint nem működhet tartósan egy kisebbségi kormány jelenleg Magyarországon. "Egy nagyon kivérzett kormánytöbbség van, egy nagyon erős ellenzékkel, ami nem kedvez a kisebbségi kormányzásnak" - emelte ki.

A kisebbségi kormányzás olyan országban működhet jól, ahol elégedettség és béke van, az állampolgárok nem érzik a kormányzást. Olyan országban, ahol kétpólusú a berendezkedés, és nagy az elégedetlenség, ott nem működik az ilyen modell - tette hozzá.

Tölgyessy Péter szerint a miniszterelnöknek most azt kellene mondania az SZDSZ-nek, hogy két-három hétig még tárgyaljanak, ha pedig ez eredménytelen, akkor be kellene adnia a lemondását. Ez volt a helyzet legutóbb Olaszországban - mutatott rá.

Az SZDSZ most elég elkötelezettnek tűnik, csak akkor változtathatna a véleményén, ha más lenne a miniszterelnök - jegyezte meg, utalva arra is, hogy az azonban már biztos, hogy az SZDSZ nem fog együttműködni a jobboldali ellenzékkel.

Tölgyessy Péter szerint az MDF ebben a helyzetben nem mentheti meg Gyurcsány Ferencet. Ha ezt megtenné, akkor teljesen ellehetetlenülne a már amúgy is meggyengült párt - mondta a szakember.
Ugyanakkor a Fidesznek is nagyon nehéz lesz megmozdulni ebben a helyzetben, mert fel kell készíteni az országot az áldozatok meghozatalára. Az pedig "életveszélyes" dolog volna, ha kétharmados többséget szerezne egy párt a választásokon - mondta.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását