2024. május 21. - Konstantin

A legfontosabb kérdések

Időszerű, hogy a közpolitika egyes rész-területeit nagyító alá téve áttekintsük, miként hat majd a technológiai váltás a kormányzati gyakorlatra. A Demos Magyarország Alapítvány konferenciájának fő kérdései.
2008. március 20. csütörtök 18:21 - Hírextra

A New Public Management (NPM) két évtizedes kormányzati paradigmájának erősödő alkalmatlanságátegyre többen ismerik fel és az új, korszerűbb minőséget egyre inkább a "digital era governance" (DEG, digitális kori kormányzás) és a "Kormányzat 2.0." (Government 2.0) metaforájával írják le. A Demos konferenciájának fő kérdései:mi váltja fel a bürokratikus kontrollnak az ipari korszakban kialakult formáit? Milyen legjobb gyakorlatok kezdik meg az információs korszakra szabott kormányzat kiépítését? "A digitális kori kormányzás a köz-szféra visszatársadalmasítása." Honnan és hová? Vannak előzmények vagy új kódokat kell teremteni? A paternalizmus mint kulturális kód megmarad, de ezen az alapszerkezeten egyre több rést üt majd az autonómia, az információs önrendelkezés és a tipikus 2.0.-ás megoldások tömege.

A konferencia vitaindítóját a DEG 2.0 filozófiájáról készült DEMOS tanulmány adta, melynek legfontosabb megállapításait a szerző, Z. Karvalics László mutatta be vitaindító előadásán. A tanulmány hangsúlyozza, hogy az IT nem egyszerűen egy eleme a kormányzati munkának, hanem egyenesen a szemléleti és operatív fundamentuma. A hálózati tér válik minden kormányzati tevékenység alapfelületévé. A Kormányzat 2.0. tendenciák és elvárások koherens együttese, amely a közösségi értéktermelés "új hálózati architektúráját", a "tömegek bölcsességét" alkalmazza a közigazgatásra is. Mindez leginkább azokon a területeken működhet, ahol az állampolgárok "involváltak" (egészségügy, oktatásügy, adófizetés, környezet, közbiztonság). "..a digitális esélyegyenlőség" biztosítása ma már valóban csak a megfelelő képességek tömeges kialakításával képzelhető el, különösen a társadalom negyedét a halmozottan hátrányos helyzetből kiemelni próbáló Magyarországon".

A New Public Management (NPM) jelenlegi nemzetközi és hazai eredményeiről , üzleti tapasztalatokról és további fejlesztések lehetőségeiről beszélt Hegedűs Tamás, a KPMG kutatója. Bódi Gábor az Elektronikuskormányzat-központtól összegezte az e-ügyintézés stratégiáját, az átalakulás fő irányait és az E-közigazgatás 2010 kiemelt projektjeit, keretrendszerét,Baja Ferenc kormánybiztos a közszolgáltatások 2.0 fejlesztését, a paradigmaváltás szükségességét és a várható eredményeket vázolta fel. . Molnár Szilárd, ITTK és Ságvári Bence az Ithaka Kht kutatói visszatérve a kiinduló vitaanyaghoz a társadalmi befogadás oldaláról vizsgálták a témát.
Kiadó: DEMOS Magyarország Alapítvány

Forrás: OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását