2024. május 10. - Ármin, Pálma

Ünnepnapló könnygázzal - attak, majd oszlattak...

2008. március 15-e. Ahogy várni lehetett, Demszkyt tojás fogadta, Orbán százezrek előtt beszélt, este pedig Budaházy vezetésével megindultak a radikálisok egy kis adok-kapokra. Könnygáz és Molotov repült, ment a kiszoritósdi a rendőrökkel. A már-már szoká
2008. március 15. szombat 09:17 - Tálos Lőrinc-Constantinovits Milán

12:37 - Rendzavarás nélkül, méltóságteljesen zajlott le a múzeumkerti ünnepi program, ami a biztonsági rendszernek köszönhető - mondta el szombaton Juhász Gábor államtitkár, a nemzeti ünnep idejére felállított operatív törzs irányítója.

12:11 - Négy embert állítottak elő a rendőrök délelőtt a fővárosban

Délig négy embert állítottak elő a március 15-i fővárosi rendezvények közeléből - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság szombaton nem sokkal 12 óra után. Két főnél gázsprayt találtak, őket a közbiztonságra különösen veszélyes eszközzel kapcsolatos szabálysértés miatt állították elő. További két személyt pedig igazolás miatt állítottak elő - olvasható a rendőrség internetes honlapján. A közlemény összegzi a délelőtti eseményeket is, miszerint a Kossuth téren az állami ünnepség ideje alatt a kordonon kívül, a Vértanúk tere felől körülbelül 150 fős csoport várakozott, folyamatos fütyüléssel és bekiabálásokkal igyekeztek megzavarni a rendezvényt. Személyi szabadságot korlátozó rendőri intézkedésre itt nem került sor. A rendőrségi tájékoztatás kitér arra is, hogy a Hazatérés Templomától induló, a Fővám térre vonuló menetet az Október 6. utcánál az egyik ház ablakából egy vödör vízzel öntötték le. A BRFK közleménye szerint a vonulás során más atrocitás nem történt.



10:49 - Több száz ember indult a Szabadság térről a Nemzeti Múzeum elé

Mintegy félezer árpádsávos és nemzetiszínű, illetve jobbikos zászlót lobogtató ember vonult a fővárosi Szabadság téri Hazatérés temploma elől a Múzeum körútra a Nemzeti Múzeum közelébe, ahol az állami ünnepséget rendezik - jelentik az MTI helyszínen tartózkodó tudósítói. A kormányellenes jelszavakat kiabáló tömeget ifjabb Hegedűs Loránt református lelkész vezeti, a tömeg előtt haladó rendőrautó mögött a Magyar Gárda egyenruháját viselők vonultak katonai alakzatban. Az Október 6. utcában több ház ablakából ételmaradékkal dobálták meg a menetelőket, edényekből folyadékot is öntöttek rájuk.

10:06 - Dávid Ibolya ünnepi beszédének fontosabb részletei

A szabadság kibontásának programja, a szabadság feltételeinek építése adja a politika célját. És a hazaszeretet valódi megélése, a nemzetért viselt felelősség adja a célt megvalósító közös akaratot. Az akaratot az összefogásra,a türelmet a másik meghallgatásáraés hitet, tettrekészséget hazánk jobbítására. Mi nem csak jobban akarunk élni, de jobbá is akarunk válni.

A két érték feltételezi egymást:szabadság nélkül vak marad a nemzeti összefogás, nemzeti összefogás nélkül erőtlen marad a szabadság.

Mert 1848 tanulsága az, hogy egy kis nemzet is lehet erős, ha tagjai összefognak. De az is ugyanilyen tanulság, hogy az összefogás csak akkor ér el eredményt, ha annak az egész nemzetet szolgáló célja van. Zászlólobogtatással, vekkercsörgetéssel, vagy a reform” szó imamalomként való ismételgetésével még soha senki nem ért el valódi eredményt. A retorikai vagy felhővárak építgetésének hiábavalósága 1848 szereplői számára világos volt, mára azonban feledésbe merült.

Ugyanígy feledésbe merült az összefogás” valódi jelentése is. Ma sokan összefogáson azt értik, ha valaki szó nélkül, saját értékeit és véleményét feladva masírozik be valamely zászló alá.
El tudják Önök képzelni, hogy szenvedélyes vitáik után Széchenyi és Kossuth azért egyeztek ki, hogy a maguk táborába kényszerítsék be a másikat?

Nemzetünk nagyjai azért fogtak össze, mert felismerték a történelmi pillanatot a cselekvésre.
Azért fogtak össze, hogy ezt a történelmi lehetőséget nemzetünk megragadhassa. A jelenkor politikájának terméketlensége pont azon történelmi program kudarcát vetíti elő, melyért 1848 hősei oly kitartóan küzdöttek.

Az állami lobogó felvonásával megkezdődött az állami ünnepségsorozat

Az ünnepi eseményen jelen volt Sólyom László köztársasági elnök, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, Bihari Mihály, az Alkotmánybíróság, valamint Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke. A rendezvényen részt vettek a kormány tagjai, állami vezetők, a pártok egy részének képviselői, a diplomácia testület tagjai.

A Fidesz elnökének kabinetfőnöke, Deutsch-Für Tamás korábban közölte: a párt, ahogyan korábban, most sem vesz részt Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel közösen az állami lobogó ünnepélyes felvonásán.

A Parlament előtti Kossuth tér legnagyobb részét kordonnal zárta el a rendőrség, a térre két beléptető kapun keresztül, a csomagok és a ruházat átvizsgálása után juthatnak be az ünneplők.

Mintegy kétszáz ember nem akart áthaladni a fémdetektoros vizsgálókapun, ők a külső kordonnál sorakoztak fel és folyamatos bekiabálással, fütyüléssel, pfujolással igyekeztek megzavarni a rendezvényt.
Forrás: MTI - kiküldött tudósítóink

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását