2024. május 10. - Ármin, Pálma

Ünnepnapló könnygázzal - attak, majd oszlattak...

2008. március 15-e. Ahogy várni lehetett, Demszkyt tojás fogadta, Orbán százezrek előtt beszélt, este pedig Budaházy vezetésével megindultak a radikálisok egy kis adok-kapokra. Könnygáz és Molotov repült, ment a kiszoritósdi a rendőrökkel. A már-már szoká
2008. március 15. szombat 09:17 - Tálos Lőrinc-Constantinovits Milán

16:55 - Befejeződött a Fidesz március 15-i rendezvénye, az ellenzéki párt nagygyűlésének végén Rákay Philip, az ünnepség moderátora azt ismertette a résztvevőkkel, merre, milyen útvonalon tudják elhagyni a helyszínt.

Fidesz nagygyűlésének végén megnyitják a gyalogos forgalomnak az Erzsébet híd déli járdáját, s különösen a színpad közelében állók közül sokan Buda felé hagyják el a helyszínt.

A nagygyűlés végeztével többen távoznak az északi és déli Váci utcán. Rákay Philip az Astoria környékén állóknak azt ajánlotta, a Deák tér vagy a Kálvin tér felé hagyják el a nagygyűlés helyszínét, mivel a Blaha Lujza térnél egy ott kezdődő rendezvény miatt forgalomzár van.

16:49 - "Március 9-én Magyarország legyőzte a beletörődést, túl tudunk lépni a kudarcainkon" - mondta Orbán Viktor. - "Erre a sikerre minden magyar büszke lehet."

"Merjünk a jövő emberei lenni! Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!" - zárta beszédét Orbán Viktor.

16:46 - Magyarország feltalálta az alkotmányos népítéletet, amely március 9-e óta világszabadalom - mondta a Fidesz elnöke a párt ünnepi rendezvényén. Orbán Viktor kijelentette: "mi népítéletből is az alkotmányosat szeretjük, nem ugrunk be a provokációnak".

"Nem megyünk lépre, helyette kitartunk a nemzeti egység, az egyetértés és az összefogás politikája mellett" - jelentette ki a Fidesz elnöke, aki a kormányra utalva azt mondta: Magyarország jobbat érdemel.

Hozzátette: az ország mai helyzetében nem az a legfontosabb, hogy ki milyen oldalon áll, csak az számít, "ne engedjük, hogy egymásnak uszítsanak bennünket".

"A nagyméltóságú főurak azt szeretnék, ha az emberek egymást marnák, mert addig nem mondják ki, hogy a király meztelen" - fogalmazta meg kormánykritikáját Orbán Viktor.

Magyarország súlyos állapotban van, érezzük a hanyatlás légáramát - hangsúlyozta a Fidesz elnöke.

Orbán Viktor szerint fokozatos szétesés tapasztalható. A pártelnök megjegyezte: az ilyen folyamat utolsó lépése, hogy az emberek teherként, szégyenkezve viselik, melyik nemzethez tartoznak.

A romlás, a hanyatlás elé csak az összefogás politikája emelhet gátat - hangsúlyozta a volt kormányfő, aki úgy véli, hogy erkölcsi megújulásra van szükség.

Azt mondta: a népszavazás nem azzal nyitott kaput a jövőre, hogy eltörölt három ostoba intézkedést, hanem olyan összefogást teremtett, amelyre tizennyolc éve nem volt példa.

"Merjünk továbbmenni ezen az úton, merjük vállalni, hogy mi mindannyian mindenekelőtt magyar emberek vagyunk" - fogalmazott a pártelnök.(inforádió)

16:45 - Március 9-e óta tudjuk, hogy Magyarország jobbat érdemel - jelentette ki Orbán Viktor a Fidesz nagygyűlésén.

A Fidesz elnökét hosszú percekig tapsolták az emberek, mielőtt elkezdte beszédét.

Orbán Viktor felidézte, az iskolai ünnepségeken mindig felhangzik az idézet, hogy "a nagy méltóságú helytartótanács sápadt vala és reszketni méltóztatott". Úgy látja, ez a mondat újra valósággá vált: beszédében a jelenlegi magyar kormányt állította párhuzamba az 1848-as helytartótanáccsal. Szerinte a mai helytartótanács "sápadt is és reszketni is méltóztatik és így, sápadtan és reszketve, oktatja ki immár a népet is, az Alkotmánybíróságot is, sajtót is és az ellenzéket is".

A párhuzamot azzal fejezte be, hogy a mai kormányzók szívük szerint igazából a népet váltanák le, mert meggyőződésük, hogy a nép nem érdemli meg őket. "Ebben az egyben meglehet igazuk van, Magyarország népe tényleg nem ezt érdemli, március 9-e óta tudjuk, hogy Magyarország jobbat érdemel" - szögezte le.

16:36 - Tudósítónk szerint a Karaván névre keresztelt török étteremben fehér cipőfűzős kopaszok fogyasztanak.

16:29 - Fidesz. A színpadon Kósa Lajos. "Mostanság sokan szoktak arra hivatkozni, hogy egy második reformkorban élünk. (...) Nem véletlen, hogy azok, akiknek már nincs semmi érdemi mondanivalójuk, azok is valahogy a magyar szabadságtörekvések, a magyar demokrácia törekvések köpönyege mögé akarnak bújni (...) és rá hivatkoznak" - fogalmazott Debrecen fideszes polgármestere.

16:15 - Fokozott a rendőri készültség tapasztalható a Blaha Lujza tér környékén.

A tér közelében a mellékutcákban négy vízágyú sok rendőrség autóbusz, több tucatnyi mikrobusz várakozik. Ezeket az utcákat lezárták a forgalom elől. A Dohány utca Erzsébet körútig tartó szakaszán, illetve az Erzsébet körúton szintén rendőrségi járművek foglalják el az út egyik sávját. Tudósítónk szerint a Wesselényi utcáig állnak a rendőrök, páncélautók. Sőt, toi-toi vécéket is felállítottak, ahol egy épp dolgát végző közeg szerint a nép is vécézhet.

15:59 - MÖM-önképzőkör a Blahán. A Magyar Önvédelmi Mozgalom néhány lelkes aktivistája serénykedik a Corvin Áruház Duna felőli oldalán. Tudósítónk itt látja a legtöbb, jól kipáncélozott rendőrt is. Akik Hírextrát olvashatnak, hogy ennyire tudják (sejtik), hol is van szükség rájuk...

15:47 - Megint a Fidesz-rendezvényről. Riporterünk elmondása szerint nagyon-nagyon sokan vannak. Ha nem is millión, sok százezren biztosan. Mint a 7-es buszon reggel. Tudósítonk óriási árpádsávos zászlókat is látott, de nem rettent meg.

15:30 - Kaposvár. Tapsot kaptak Kaposváron a Magyar Gárda képviseletében koszorúzók. A város főterén tartott - a helyi televízióban élő adásban közvetített - ünnepi megemlékezés végén Kossuth Lajos szobránál a város és a megye vezetői, Kaposvár országgyűlési képviselői, pártok és civil szervezetek koszorúztak, köztük a Magyar Gárda két tagja. Az MSZP közleményben fejezte ki tiltakozását.

15:10 - A Himnusz és a Székely Himnusz eléneklésével megkezdődött a Fidesz március 15-ei nagygyűlése szombaton az Erzsébet híd pesti hídfőjénél.

Rákay Philip, a rendezvény műsorvezetője az ünnepség elején arra figyelmeztette az embereket, hogy lehetnek közöttük provokátorok; "a végjátékát játszó ripacsnak" az érdeke az, hogy "történjen valami".

Tudósítónk szerint a metró sem áll meg a Ferenciek terén, ami furcsa, tekintve, hogy a Fidesz-tüntetőktől nem várható rendzavarás. Készül valami?
Forrás: MTI - kiküldött tudósítóink

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását