2024. május 10. - Ármin, Pálma

Ünnepnapló könnygázzal - attak, majd oszlattak...

2008. március 15-e. Ahogy várni lehetett, Demszkyt tojás fogadta, Orbán százezrek előtt beszélt, este pedig Budaházy vezetésével megindultak a radikálisok egy kis adok-kapokra. Könnygáz és Molotov repült, ment a kiszoritósdi a rendőrökkel. A már-már szoká
2008. március 15. szombat 09:17 - Tálos Lőrinc-Constantinovits Milán

15:06 - Az Erzsébet híd pesti hídfőjétől a Ferenciek teréig lassan megtelik az úttest a Fidesz nagygyűlésére érkezőkkel - jelentették szombaton kora délután a helyszínről az MTI tudósítói.

Az önbecsülés napja - Igen! Magyarország győzött! felirat látható a Fidesz nagygyűlése szónokainak helyet adó, az Erzsébet híd pesti hídfőjénél felállított színpad díszletén. A színpadon, a középre elhelyezett mikrofonállvány előtt és körül kokárdát viselő fiatalok ülnek.

15:02 - "Önök úgy vannak itt jelen, mint a nemzet díszei, akiknek teljesítménye az egész országot minősíti, Önök okot adnak nekünk az önbecsülésre, és ezt köszönettel vesszük" - mondta Sólyom László köztársasági elnök a tudományos és művészeti állami kitüntetések átadásán szombaton a Parlamentben.

A Kossuth- és Széchenyi-díjak, valamint a Magyar Köztársasági Érdemrend kitüntetéseinek ünnepélyes átadásán az államfő hangsúlyozta: személyében, a nemzet egységének megtestesítőjeként az egész ország nagyrabecsülését fejezi ki, a nemzet háláját rója le az alkotóknak.

14:51 - Nem kell új rendszerváltás, nincs szükség "a Szent Korona-alkotmányra", aki ilyeneket mond, az a szabadság ellensége - jelentette ki Demszky Gábor főpolgármester szombaton a Fővárosi Önkormányzat ünnepségén.

"Különösen 2006 ősze óta hallom sokfelől, hogy le kellene váltani a rendszert, ezzel én egyáltalán nem értek egyet, éppen azért, mert régen is, most is szabadságpárti magyar vagyok" - mondta az SZDSZ-es politikus az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 160. évfordulója tiszteletére rendezett megemlékezésen, a belvárosi Petőfi-szobornál.

Beszéde alatt a jó száz méteres pufferövezet ellenére eltalálta egy jól irányzott tojás. A tyúktermék nyomai a tévében is látszottak a főpolgármester kabátján.

14:35 - Mintegy ezer ember gyűlt össze szombaton kora délután Budapesten, a belvárosi Erzsébet téren, ahová a Jobbik Magyarországért Mozgalom és az általa patronált Magyar Gárda szervezett utcai rendezvényt a nemzeti ünnep alkalmából.

14:25 - A Kossuth teret délután négy órától zárják le teljesen, a budapesti rendőrfőkapitány - indoklása szerint - a Parlament biztonságának, épségének megvédése érdekében döntött így.



Az intézkedésről közölt tájékoztató kitér arra is, hogy a március 15-ei évfordulón a fővárosban mintegy 200 rendezvényt tartanak, amelyeken több ezer ember vesz részt. Mint írják, a tavaly szeptember 17-én a Kossuth téren megtartott demonstráció során a Parlament épületéből távozó képviselőket inzultusok érték.

Március 15-én több olyan személy, illetve szervezet jelentett be demonstrációt a Parlament közvetlen környezetében, amelyek "több korábbi rendezvényén – a békés jelleg elvesztése miatt – rendőri intézkedés, illetve rendőri művelet vált szükségessé". A hasonló esetek megakadályozása, valamint a rendőri intézkedések és kényszerítő eszközök tömeges alkalmazásának elkerülése érdekében döntött a rendőrfőkapitány a lezárás mellett.

Fokozott ellenőrzésekre kell számítani a Blaha Lujza téren, amelynek környékén kora délutántól kordonnal zártak le több utcasarkot, illetve útszakaszt, és több környékbeli kereszteződésben is ellenőriznek.

14:07 - Ostromlott városhoz hasonlította a magyar fővárost Balog Zoltán, az Országgyűlés emberi jogi bizottságának fideszes elnöke szombaton. "A nemzeti ünnepen egy ostromlott városhoz hasonlít Budapest. Rendőröket látunk, több ezret, meg békés polgárokat. Nem értjük, hogy miért van szükség ilyesfajta félelemkeltő fellépésre" - mondta a fideszes politikus azon a sajtóértekezleten, amelyet külföldi megfigyelőkkel közösen tartott az országházi kordon előtt.

13:38 - Az Erzsébet-híd alatt több embert kiemeltek a rendőrök a tömegből, mivel köveket dobáltak a Fővárosi Önkormányzat március 15-ei ünnepségének ideje alatt - jelentette a helyszínről az MTI tudósítója. A kődobálók kiemelésekor néhányan rátámadtak a rendőrökre, de végül nem lett incidens a dologból, rövid idő alatt lecsillapodtak az indulatok.

13:11 - A Március 15-e téren másfél ezren kísérik figyelemmel az eseményeket, a kordonon belül végig egyenruhás rendőrök állnak sorfalat - jelentette az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója. A térre vezető utakon rendőrök és civil biztonsági őrök teljesítenek szolgálatot. Az Erzsébet hídról két-háromszázan figyelik az eseményeket, a térre csak átvizsgálás után lehet bejutni. A nagyobb zászlórudakkal érkező tüntetőket nem engedik be - jelentette az MTI tudósítója, aki szerint a tömegben sok a kopaszra nyírt a fiatal, és egyre több az ittas ember.

12:46 - Több száz ember vonult a Fővám térről a Március 15. térre, ahol Demszky Gábor főpolgármester tart ünnepi rendezvényt; az árpádsávos és nemzetiszínű zászlót lobogtatók nyíltan közölték, céljuk a rendezvény megzavarása.

A Váci utcán keresztül vonuló tömeg többször skandálta "Gyurcsányt a Dunába, Demszkyt meg utána", majd ifj. Hegedűs Loránt vezetésével elindultak a fővárosi önkormányzat rendezvényére.
Az Országos Rendszerváltó Szövetség és a Szent Korona Szolgálat Fővám téri közös rendezvényén a szónokok párhuzamot vontak 1848 és a mai köztársaság között, azt hangoztatva, hogy míg 160. évvel ezelőtt az emberek a monarchia ellen folytattak háborút, addig ma a diktatúra ellen kell küzdeni. Azt hangoztatták, hogy a jelenlegi hatalom uralkodik a magyar állampolgárok fölött, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy "rabszolgaként" pusztán adófizető állampolgárként kezeljék a népet. A tüntetők a Fideszt okolják a jelenlegi gazdasági és társadalmi helyzetért, mondván, a múlt vasárnapi népszavazás eredményeként az igen szavazatok többsége jogosítványt ad arra, "hogy még a mai nap elkergessék a kormányt".
Forrás: MTI - kiküldött tudósítóink

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását