2024. április 27. - Zita

Kapcsolódunk a forradalomhoz

Semjén Zsolt szerint 1848-at és mai világunkat a szolidaritás gondolata kapcsolja össze; erről a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke pénteken beszélt Budapesten, a párt március 15-i megemlékezésén.
2008. március 14. péntek 17:23 - Hírextra

"1848-as örökségünk és napjaink gondolati körének (...) előterében a szolidaritás gondolata az, ami (...) a legfontosabb és a legaktuálisabb üzenetet jelenti" - fogalmazott Semjén Zsolt a rendezvényen, amelyen átadták a KDNP és a Barankovics Alapítvány közös irodalmi pályázatának díjait.

A politikus úgy vélte, nem felelne meg 1848 szellemének, ha "úgy csinálnánk, mintha a mai magyar politikai valóságot nem lehetne megmérni '48 mérlegén. (...) Mindig meg kell mérni 1848 mérlegén a mindenkori politikai valóságot". Hozzátette: ezen a mérlegen "könnyűnek találtatik ez a valóság".
Mint mondta, 1848-nak a szolidaritás szempontjából két üzenete volt: a társadalmi szolidaritás és a nemzeti szolidaritás.

Semjén Zsolt közölte: nem tudja, mit szólna Petőfi Sándor ahhoz, hogy a kormány saját nemzete ellen kampányol és megakadályozza, hogy a magyar nemzet határon túlra szorult részei magyar állampolgárságot kapjanak, s ezzel kirekeszti a magyar nemzet egyharmadát a magyar állampolgárságból.

A politikus úgy vélte, megkerülhetetlenül gondolkodni kell azon, hogy az egyetemes magyar nemzetet közjogi szempontból is a magyar nemzet egészébe integrálják. Mint mondta, ennek megfelelő formája a magyar állampolgárság. Semjén Zsolt azt hangsúlyozta, hogy legalább azoknak a magyaroknak meg kell adni az állampolgárságot, akik kiszorultak az EU-ból, főként akkor, ha erre - mint Szerbia esetében - megvan a jogi lehetőség.

A március 9-ei népszavazásról Semjén Zsolt azt mondta: ez az esemény is a szolidaritásról szólt, hiszen a középosztály szolidaritást vállalt a szegényekkel. "Ha ezen a mérlegen mérem meg így 1848-nak az üzenetét akkor (....) ez ki is jelöli azt a politikai cselekvést, amire kötelez minket 1848 öröksége. Ez a társadalmi szolidaritásnak és a nemzeti szolidaritásnak a gondolata" - fogalmazott a KDNP elnöke.

Kijelentette: a nemzeti sorskérdések szellemi megalapozását szolgálja az irodalom. Úgy vélte, a magyar, és a lengyel történelem az, amely az irodalom és a politika legszorosabb kapcsolatát mutatja. Főleg igaz ez az 1848-as időszakban, amikor a nemzeti sorskérdések álltak a középpontban, és ezeknek a nemzeti sorskérdéseknek volt egy irodalmi megközelítésük, majd egy politikai következményük.

Az ünnepség keretében Jelenits István piarista szerzetes-tanár átadta a KDNP és a Barankovics Alapítvány által meghirdetett irodalmi pályázat díjait. Az első díjat Bányai Tamás "Mire minden jóra fordul" című alkotása, a második díjat pedig Tompa Z. Mihály "Az állomásfőnök megkísértése" című műve kapta. A zsűri két különdíjat is kiosztott, amelyeket Molnár János "Jézus menyasszonya", és Kállai Vilmos "Nádszálak az őszi szélben I-IV" című alkotása nyerte el.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását