2024. április 20. - Tivadar

Útfelújítás - Több mint 1 milliárd kár érte a Fővárost

A közvagyon védelme érdekében a fővárosi önkormányzat és a főpolgármesteri hivatal 1,1 milliárd forint tőkeösszeget és ennek több évi kamatait követeli peres úton attól a több mint tíz cégtől, amelyeket a 2001-2002-es útfelújítási munkák kapcsán kartellez
2008. március 6. csütörtök 19:38 - Hírextra
Tiba Zsolt főjegyző, ezt megerősítve, elmondta, hogy egyetemleges elmarasztalást kérnek a bíróságtól a perben érintett cégek esetében, mivel közülük néhány tavaly átalakult, szétvált. Hozzátette, hogy a fővárosi önkormányzat által indított per hasonló ahhoz, amit nemrég az állam indított hasonló ügyben több autópálya-építő cég ellen.

Tiba Zsolt hangsúlyozta, hogy a főváros az elmúlt időszakban, mióta tudomást szerzett a Gazdasági Versenyhivatal elmarasztaló határozatáról, többször is felszólította a cégeket fizetésre, de ezek elzárkóztak ettől.

A Gazdasági Versenyhivatal vizsgálata során egyértelműen bizonyítottnak találta azt, hogy 2001-ben kilenc esetben, 2002-ben pedig tíz esetben jogszerűtlenül, versenyjog-ellenesen jártak el, felosztották a piacot. A versenytanács számítása szerint a megrendelésekből a cégek a piacon betöltött szerepüknek megfelelő mértékben részesültek nyertesként. Tízszázalékos vagy annál nagyobb részesedést szerzett a Strabag, a Hídépítő, a Betonút és az Egut Zrt. A piacfelosztásban részes pályázók nem voltak érdekeltek az árversenyben, így a pályázatok kiírója, végső soron az adófizetők károsodtak a magasabb árak miatt.

A Gazdasági Versenyhivatal határozatát az elmarasztalt cégek megtámadták, így annak bírósági felülvizsgálata jelenleg is folyamatban van, jogerős döntés még nincs ez ügyben - rögzíti a fővárosnak a bírósághoz benyújtott keresete. Tartalmazza azt is, hogy a kartell fennállása alatt, 2001-ben, az útfelújítási munkák fajlagos ára több mint kétszerese volt a 2006-osénak. Ez idő alatt pedig nőtt az alapanyagok, az üzemanyagok ára és az infláció is. Kitér a versenytanács határozata arra is, hogy a kartellezők közösen valósították meg a jogellenes magatartásukat, így felelősségük egyetemlegesen áll fenn.

A főváros bírósági keresetében jelzi, hogy 2007. március 27-ig nem volt tudomása arról, hogy kára keletkezett, amikor 19 szerződés alapján 11,6 milliárd forintos vállalkozói díjat fizetett ki a kartellezőknek. Az ügyben az elévülés ideje 2008. március 28-én jár le, így a főváros szerint jogszerű a perindításuk.

A fővárosi önkormányzat egyébként 2002 óta többször is szerződött a kartellezésben érintett cégekkel különböző feladatokra. A Strabag Zrt. és a Hídépítő Zrt. például jelenleg is részt vesz a BKV megbízása alapján a 4-es metró építésében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását