2024. április 20. - Tivadar

Le kell bontani a Turul-szobrot

Le kell bontani a XII. kerületi Turul-szobrot a Fővárosi Bíróság keddi jogerős ítélete szerint, ám a Fővárosi Közgyűlés még teremthet új jogi helyzet az ügyben.
2008. március 4. kedd 13:06 - Hírextra
A XÍI. kerület II. világháborús polgári és katonai áldozatai emlékére 2005 októberében állítottak Turul-szobrot az Istenhegyi és a Böszörményi út sarkán.

Az emlékműre nem volt építési engedély, ezért fennmaradási engedélyt kellett kérni. Ezt azonban az I. fokú közigazgatási hatóságnak, a Budavári Önkormányzatnak meg kellett tagadnia, mivel az emlékművek esetén törvényben előírt fővárosi közgyűlési hozzájárulás hiányzott. Mi több, ezt a közgyűlés négy korábbi határozatában egyértelműen megtagadta.

A XII. kerületi önkormányzat megtámadta a bontási határozatot, a közigazgatási eljárásban másodfokon eljáró Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal azonban helyben hagyta azt.

A XII. kerület ekkor fordult a Fővárosi Bírósághoz, ahol közigazgatási perben vitatta a bontási határozatot.

Kedden a Fővárosi Bíróság közigazgatási perben hozott elsőfokú jogerős ítéletében kimondta, hogy a közigazgatási hivatal bontási határozata törvényes.

A jogszabályok szerint az írásba foglalt ítélet kézhezvételét követő 30 napon belül kell azt végrehajtani, azaz a szobrot lebontani.

Ugyanakkor a keddi tárgyaláson, az ítélethozatal előtt, a kerületi önkormányzat jogi képviselője elmondta: már tavaly októberben született olyan közgyűlési határozat, amely elvi egyetértést ad a XII. kerületi világháborús polgári és katonai áldozatok emlékművéhez. Továbbá a közgyűlés hatályon kívül helyezte azokat a határozatait, melyek nem járulnak hozzá az emlékműhöz.
A közigazgatási hivatal jogi képviselője ezzel kapcsolatban a tárgyaláson kifejtette: állandó probléma, hogy a közigazgatási bíróság a perben vitatott közigazgatási határozat megszületése után évekkel előállott tények alapján hozza meg döntéseit.

A Legfelsőbb Bíróság pedig már kimondta, hogy ez súlyos törvénysértő eljárás, csak a közigazgatási határozat megszületésekor fennállott tényeket lehet figyelembe venni a határozat törvényességének vizsgálatakor.

Nem kívánunk perköltséget fizetni azért, mert Demszky és Pokorni urak évekkel később nekiállnak egyezkedni - jegyezte meg a tárgyaláson a közigazgatási hivatal jogi képviselője.

A Fővárosi Bíróság ítéletének szóbeli indoklásakor hangsúlyozta, hogy arról döntött: a Turul-szobor bontását elrendelő közigazgatási határozat meghozatalakor jogszerű volt, akkor a szobor fennmaradásához szükséges feltételek nem voltak meg, azaz elsősorban a Fővárosi Közgyűlés hozzájárulása hiányzott.

Szakemberek szerint a jogerős ítélet végrehajtásának késleltetésére vannak jogi lehetőségek, és ha ez idő alatt a Fővárosi Közgyűlés hozzájárul a Turul-szobor fennmaradásához, akkor új jogi helyzet áll elő, és az emlékművet mégsem kell lebontani.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását