2024. április 24. - György

A Fidesz a Fővárosi Választási Bizottsághoz fordult

A Fővárosi Választási Bizottsághoz fordul a Fidesz XI. kerületének három választókerületi elnöke, miután kedden a sajtóból értesültek arról, hogy 2160 népszavazási értesítőt nem kézbesítettek a kerületben - ezt a három választókerületi elnök közül ketten
2008. március 4. kedd 18:38 - Hírextra
A választási bizottság mellett kérdéssel fordulnak a kerületi jegyzőhöz is, amelyben arra várnak választ, hogy az érintettek hol és hogyan tudnak szavazni - mondta Kupper András.

Hozzátette: ha nem kapnak érdemi magyarázatot, érdemi választ és "valamilyen intézkedéssorozatot", akkor a választási bizottság döntését megfellebbezik, hiszen véleményük szerint "ez az eljárás választási bűncselekmény". A Magyar Nemzet keddi számában Filipsz Andrea, Újbuda jegyzőjének közlésére hivatkozva az olvasható, hogy a kerületben 2160 kézbesítetlen értesítő van, ami "szerinte nem sok, tekintettel arra, hogy több mint 107 ezer értesítőt kellett eljuttatni a kerület választópolgáraihoz".

Kupper András a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: ez a szám a kerületben a voksolásra jogosultak két százalékát jelenti és így ők nem tudják, hogy hol szavazhatnak. Hangsúlyozta: a jegyző nem adott magyarázatot arra, hogy kik nem kaptak értesítőt és arra sem, hogy mit tett azért, hogy az érintetteket értesítse. A választókerületi elnök kérdésként vetette fel: vajon mi lesz ezzel a 2160 választópolgárral és vajon még hányan vannak azok, akik nem kapták meg az értesítőt, de az ő értesítőjük nem jutott vissza az önkormányzathoz.

Kristóf József önkormányzati képviselő, választókerületi elnök egy, a címzettnél letakart értesítőt mutatott be a sajtótájékoztatón, amelyen állítása szerint olyan név szerepelt, amelyről a kézbesített címen nem tudott senki semmit. Mint mondta, így felmerül, hogy a borítékon szereplő személy esetleg fantomszemély. Állítása szerint az ilyen fantomszemélyek nevére kiküldött értesítők "nagyon sok gyanúsításra adnak lehetőséget".

Az MTI azon kérdésére, hogy milyen visszaélésre gondol, hogyan lehet egy választási értesítővel visszaélni, amikor a voksoláshoz személyi igazolvány is szükséges: azt mondta, ez lehetőség a visszaélésre, amit el lehetne kerülni. Példaként említette, hogy ő maga korábban volt szavazatszámláló és találkozott már olyan esettel, amikor egy személynek két személyi száma volt. A nyilvántartási hibát akkor jelezték és korrigálták.

A kerületi adatokra utalva Kristóf József azt mondta: a helyi választási iroda tájékoztatása alapján a névjegyzék lezárását követően 500-an költöztek el. Hozzátette: ha ilyen rövid idő alatt erről tudomást szereztek, akkor a többiekről, akik nevére még kézbesítetlen értesítők szólnak, miért nem tudnak. Hangsúlyozta: ezek az emberek "elveszhetnek a szavazás számára".

Kupper András a költözésekkel kapcsolatban felvetette, hogy akik elköltöztek, azok már hiába jelentkeztek be az új lakhelyükön, a határidő lejárta miatt ott már nem kérhetik felvételüket a névjegyzékbe. Hozzátette: ha a jegyző tudja, hogy ezek az emberek átjelentkeztek, akkor joga és kötelessége intézkedni, hogy őket átvezessék.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását