2024. május 6. - Ivett, Frida

A frakciók a Déli Áramlatról

A Déli Áramlat megépítéséről múlt héten aláírt megállapodás és a hétvégi népszavazás kérdéseit boncolgatták a frakciók szónokai hétfőn, napirend előtti parlamenti felszólalásaikban, a kormányfő szavaira reagálva.
2008. március 3. hétfő 16:54 - Hírextra

Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője válaszát azzal kezdte, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök napirend előtti felszólalásainak nem lehet célja a közvélemény meggyőzése, mert a legutóbbi felmérések szerint az emberek mindössze 19 százaléka elégedett a kormányfő tevékenységével. Véleménye szerint ez inkább "levezető gyakorlat lehet," mert a miniszterelnök az MSZP rendezvényein "gyűlöletórákat szokott tartani."

A frakcióvezető kitért Gyurcsány Ferencnek arra a kijelentésére, amely szerint 2006-ban meghirdették a kormányprogramot, de eddig annak a feltételeit kellett megteremteni. Mint mondta, a baloldal hat éve van kormányon, Gyurcsány Ferenc három és fél éve miniszterelnök, és ez alatt az idő alatt Magyarország, amely korábban a régió éllovasa volt, az utolsók közé süllyedt az Európai Unióban.
Szintén a kormányfő kijelentéseire reagálva - amelyek szerint a háromszáz forintos vizitdíj méltatlan arra, hogy az ellen tiltakozzanak - azt mondta, hogy ez az összeg sok ember számára nagyon komoly problémát jelent.

Navracsics Tibor bírálta a miniszterelnök múlt heti napirend előtti felszólalását, amelyben partnerséget ígért, majd a parlament bevonása nélkül aláírt egy megállapodást a Déli Áramlatról.
Semjén Zsolt, a KDNP frakcióvezetője szimpla gyalázkodásnak minősítette a miniszterelnök felszólalását. Hozzátette, hogy erre az MSZP szombati rendezvényén tartott beszéde alapján már lehetett számítani. A képviselő szerint akkor Gyurcsány Ferenc "lejúdásozta" a jobboldalt, amit Semjén Zsolt furcsának tart, mert véleménye szerint, ha volt politikai értelemben vett árulás, az az volt, amit Gyurcsány Ferenc vezetésével az MSZP tett a baloldali értékek ellen.

A politikus hozzátette, hogy a baloldal tettei kormányerőként szöges ellentétben állnak mindazzal, amire a választásokon felhatalmazást kaptak, és ezzel megszegték a társadalmi szerződést. Hozzátette: a választási ígéretekben szó sem volt vizitdíjról, ápolási díjról és tandíjról. Ezek bevezetésével a kereszténydemokrata képviselő szerint a kormányoldal felmondta a párbeszéd lehetőségét a társadalommal.

A frakcióvezető szerint a miniszterelnök a Déli Áramlat kérdésében a parlamentnek sem volt partnere. Mint mondta, megállapodtak Veres János pénzügyminiszterrel arról, hogy a szövegbe bekerül egy olyan fél mondat, ami szerepet ad a parlamentnek, de ez végül mégis kimaradt.

Semjén Zsolt végül azt javasolta a kormányfőnek, hogy kövesse Gerhard Schröder példáját és március 9-e után "fogadja el (...) a jó zsíros Gazprom-ajánlatot".

Kovács Tibor, a szocialisták frakcióvezető-helyettese elsőként Navracsics Tibor szavaira reagált. Emlékeztetett rá, hogy Orbán Viktornak miniszterelnökként számos alkalma lett volna rá, hogy a parlamenben ismertesse álláspontját, de helyette a Vigadó épületében "baráti körben mondta el mindenkori beszédét." Hozzátette: az Orbán-kormány vezette be a háromhetenkénti ülésezést, amire véleménye szerint azért volt szükség, hogy a Fidesz miniszterelnökének kevesebb alkalma legyen válaszolni a kérdésekre.

A Fidesz politikáját úgy értékelte, hogy az nem ér többet háromszáz forintnál. A párbeszéd szükségességét hangsúlyozva Kovács Tibor azt mondta, hogy az MSZP például nem tudja támogatni az egykulcsos adórendszert, amely számos társadalmi réteg számára negatív hatásokkal járna.
Az SZDSZ és az MDF frakcióvezetője nem kívánt élni a reagálás lehetőségével.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását